Alföldi Kéktúra
AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA KIÍRÁSA

A túra útvonala: a túrához kiadott „Az Alföldi Kéktúra útvonala és igazolófüzete” című kiadvány (a továbbiakban füzet vagy igazoló füzet) térképein feltüntetett nyomvonalon haladó, a Tolna megyei Szekszárdtól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyig húzódó, 849 km hosszúságú, kék sávval kék sáv jelzett turistaút.

A túra irányítója: a Magyar Természetjáró Szövetség.

Ellenőrzőpontok: az igazoló füzet térképein bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: az igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben a bélyegző nem elérhető, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

A túra teljesítése: hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog, sível, vagy kerékpárral (vegyesen is) teljesítheti. A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.
Az útvonal végigjárása után az igazoló füzetet a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakbizottságához (elsősorban), vagy a területileg illetékes természetbarát szövetséghez/bizottsághoz (másodsorban) kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek.

A teljesítés ellenőrzéséhez az eredeti füzet beküldése szükséges. Fénymásolt füzet nem elfogadható.

A túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az MTSZ Kéktúra Szakbizottságához kell eljuttatni.

Jó időt és jó túrázást kívánunk!TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

A túrák tervezéséhez érdemes átnézni az Alföldi Kéktúra útvonalhosszak c. PDF fájlt, amely a füzetnél sokkal részletesebben (méter pontosan) leírja az egyes szakaszok hosszait.

A túra tetszőleges szakaszolásban és irányban teljesíthető. Ez azt is jelenti, hogy a túrát nem kötelező ott folytatni, ahol az előző szakaszt a túrázó lezárta.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt az igazoló füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegezésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegző lenyomata, amelyen az adott település (hely) neve szerepel, valamint a sorszámozott TKM bélyegzők is.

A túrákra ajánlatos bélyegzőpárnát vinni magunkkal, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

Kérünk mindenkit, hogy a bélyegzőlenyomatok beszerzése során sehol ne lépjenek fel követelő, sürgető, arrogáns módon, mert abból már több helyen probléma adódott, s néhány esetben a továbbiakban nem kívánták az AK bélyegzőt fogadni.
Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a bélyegző kezelése szívességből és nem kötelességből történik.

A túramozgalom teljesítése csak a megadott módon igazolható, GPS-szel rögzített trekk erre a célra nem alkalmas.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, kerítés, stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Kéktúra Szakbizottságának pontos helymegjelöléssel, haladéktalanul jelezzék.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az MTSZ Kéktúra Szakbizottságával – lehetőleg írásban – közöljék.

Mivel az útvonalon továbbra is előfordulhatnak változások, és a füzet ilyen szempontból történő folyamatos javítása megoldhatatlan, javasoljuk, túrára indulás előtt tájékozódjon Szövetségünk honlapján (mtsz.org) és a www.turistautak.hu weboldalon.

Érdemes megnézni a honlapon az Alföldi Kéktúrához kapcsolódó linkgyűjtemény is.
A fenti szöveg a Magyar Természetjáró Szövetség honlapjának Alföldi Kéktúra oldalairól lett átvéve. Ezen az oldalon még számos hasznos információt találhattok, érdemes ellátogatni oda.


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címer: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe@freemail.hu
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérlek, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!