UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE3. túra:
Baja - Érsekhalma


Túraleírás

Ebben a fényképalbumban két túranap fotói lettek összevonva. A bajai Gemenc Vándorpontról továbbindulva körülbelül tizenkét kilométert kellett megtenni az aszfaltozott és részben betonozott koronájú Duna gáton északi irányba. Nagyjából feleúton érkeztem meg a Vajas-fok torkolatánál lévő műemlék szivattyútelephez és üdülötelephez. A gátról letérve mindössze kilométernyi út végén értem el Ősükösdöt, itt ragasztottam egy matricát az igazolófüzetbe, majd a Vajas-fok partján és a mezők között átvágva, a Szent Anna kápolna érintésével érkeztem meg Sükösdre. Sükösdről továbbindulva vágtam bele a Kiskunságon átvezető hosszú túraszakaszba. Tanyák, szántóföldek, erdőfoltok mellett elhalava érkeztem meg Érsekhalmára, itt ért véget az első többnapos túrám.

2015. április 18-án reggel borult időben indultam tovább Bajáról. A kép a reggeli készülődésem közben készült a Gemenc Vándorpont teraszáról. Az eső már nem eseett, de hideg északnyugati szél fújt, ami eléggé lehűtötte a levegőt.
Átkeltem a Türr István híd alatt, majd rátértem a Duna árvízvédelmi töltésére. Baja város határában áll a gát belső (védett) oldalán a Tanyacsárda épülete. Természetesen a kora reggeli időpont miatt még zárva volt, csak dél környékén szokott nyitni.
Túra a Duna-gáton. Ez a mintegy tizenkét kilométeres aszfaltos menet nem volt az aznapi túrám fénypontja! A gát bal oldalán megszakítás nélkül húzódott az ártéri erdő, jobb oldalon tanyák tűntek fel a megművelt földek között.
A még lombtalan fák között kis dunaparti üdülőtelepek tűntek fel, ezeket a gátról lehetett csak megközelíteni. Lejáróútjaik rendszeres időközönként ágaztak ki a töltés tetején futó kaskeny aszfaltútból.
Nagyjából két és fél órás gátmenettel értem el a Vajas-fok torkolatát és az itt épített - a tegnap látott Lankóci szivattyúházhoz hasonló - műemlék szivattyútelepet.
A Vajas-fok szivattyútelepe a csatorna vizét emeli át a gát védett oldaláról az ártéri ágba, ami aztán pár száz lépés után a Dunába torkollik.
A Vajas-fok csatorna ártéri oldala. A szépen parkosított környezetű csatorna mellett egy kis kövezett gyalogút vezet ki a Duna partjára. Ez a kép a gyalogútról készült.
Érdemes leülni egy pihenőre a Vajas-fok torkolata mellett a Duna-parton. A folyó túlsó partján a Gemenci-erdő hosszú, zöld erdőfala húzódik.
A Vajas-foktól továbbindulva nagyjából másfél órás gáttúra végén hagyjuk ott az árvízvédelmi töltést, hogy aztán egy közönséges dűlőúton pár perc alatt Ósükösd szélét. Itt a kéktúra útvonaláról letérve és a Vajas-fok hídján átkelve jutunk el az Ósükösdi turistaházhoz, ami kéktúra pecsételőhely.
A Vajas, vagy másnéven Vajas-fok a Duna egyik ősi mellékága, nagyjából 150 km hosszan kanyarog a folyó keleti oldalán, többek között Kalocsán is átvezet. A középkorban a Vajas képezte a környéken kiépített csatornahálózat gerincét. A vizet elsősorban öntözésre használták, ez több évszázados használat után a török korban eléggé eliszapolódott. Ez a kép a Vajasról Ósükösd határában készült.
Nagyjából két kilométert halad az Alföldi Kéktúra útvonala a Vajas-fok partján, szokszor nagyon szép a rálátás a kanyargós csatornára. Az 1800-as években hozták újra rendbe a Vajas vízrendszerét, és töltötték fel a csatorna torkolatát, hogy megszüntessék a Dunával való kapcsolatát, így az árvízveszélyt is. A Vajas jeleneg akár többnapos kajakos túrára is elegendő látnivalót tartogat a víz szerelmesei számára.
Végül a Vajas-fokot kereszteztem egy betonhídon, és egy mezei földúton indultam tovább Sükösd felé. Ez a kép a hídról készült a kanyargós Vajas-fokról.
A szántóföldek közepén áll a szerény Szent Anna kápolna, tornya már messziről útmutatóul szolgál számunkra. A bejárata feletti emléktábla szerint 1747-ben építette Szent Anna tiszteletére Pocsai (Potskai) Gergely erdőkerülő. A környékbeli legendák szerint az építés oka az volt, hogy itt vadászva tévedésből lelőtte a neki ebédet hozó Anna nevű leányát.
A templom előtt kőfeszület áll, két oldalán Szent Anna és Szent Joachim szobra. A kápolna búcsúját mindig a július 26.-át követő hétvégén tartják. A mellette lévő földszintes, egyszerű épület zarándokszállás, itt meghúzhatjuk magunkat, ha a mezőkön hirtelen vihar kapna el. A templom körüli, fák által védett füves tisztáson akár még sátrat is verhetünk.
A mezők túlsó szélén, Sükösd határában érkezünk meg a Duna-völgyi-főcsatornán átvezető betonhídhoz. A főcsatorna Dunaharaszti és Taksony között ágazik ki a Ráckevei-Dunából, hogy aztán 117,5 km hosszú útja végén Bajánál kapcsolódjon vissza Dunába. Két végén zsilipekkel tudják szabályozni a főcsatornába jutó, és onnan a Dunába visszafolyó víz mennyiségét, de zsilipek, bukók vannak több helyen is a medrébe építve. Ez a kép dél felé fordulva készült a csatornáról.
A Duna-völgyi-főcsatorna képe a rajta átvezető hídról dél felé tekintve. A főcsatornával még többször találkozni fogok a Császártöltésig vezető utamon!
Kora délután érkeztem meg Sükösdre. A településen átvezető 51-es főútra rátérve egyből feltűnt a Grúber Sörház, Étterem és Panzió táblája, így aztán pár lépés kitérővel meglátogattam és megebédeltem a vendéglő részében.


-hörpölin-


UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE


  View My Stats