statisztika

Ez az ikon egy úgynevezett útvonalnyilvántartás kimenete, azt mutatja, hogy eddig hányszor teljesítettem, az utolsó bejáráson hány túranapot gyalogoltam az Országos Kéktúra útvonalán, ezalatt az idő alatt hány kilométert tettem meg és ez hány százaléka a teljes túratávnak. Szerintem ez egy nagyon hasznos információ, hiszen egy pillanat alatt láthatjuk és felmérhetjük, hogy is állunk azzal a fránya teljesítéssel! Ha rákattintunk az ikonra, akkor térképes formában is látjuk az eddig megtett utat!

Megmondom őszintén, ez az útvonalnyilvántartás nem az én munkám, hanem egy programozásban jártas kéktúrázó, nikkjén nevezve Heyjoe munkája! Az általa létrehozott oldalon (a linkjét kicsit lejjebb találod) bárki regisztrálhat, és azután bejelölheti az általa megtett pecsételőpontok közötti túraszakaszokat. A nyilvántartásban a saját oldalán mindenki láthatja egy listában, de egy térképen is, hogy eddig mennyit teljesített a túramozgalomból. Itt betekintést kaphatunk arról is, hogy a többi regisztrált kéktúrázó hogy áll a saját teljesítésével.

De nem is a lényeg, hogy mi lássuk az információt, hiszen nagyjából amúgy is tisztában vagyunk azzal, hogyan állunk a teljesítéssel! Viszont itt van ez a kis képecske, amit az Országos Kéktúra főoldalán és itt is láthatsz legfelül, balra, ami összefoglalva mutatja a lényeges adatokat! Ennek a képecskének a kódját le lehet tölteni a nyilvántartásból, és szaknyelven szólva beágyazhatod egy videóhoz hasonlóan bárhová, bármilyen internetes oldalba, amit szerkeszteni tudsz. Ha van saját honlapod, oda is berakhatod, de feltöltheted a közösségi oldalakra is, hogy mindenki láthassa az erdeményeidet! A kis képecske folyamatosan frissül, ahogy regisztrálod a megtett túraszakaszokat, tehát mindig az aktuális állapot látható rajta!

Én magam is vezetem ezt a nyilvántartást, méghozzá mindhárom nagy kéktúra mozgalomban, az Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán, és természetesen elkezdtem ezt az Alföldi Kéktúra bejárásom kezdetén is. Neked is csak ajánlhatom ezt, kedves Olvasóm!

Az oldal sokat segít a túra megtervezésében is azzal, hogy térképen mutatja a pecsételőpontok és a kiszállási pontok elhelyezkedését, azokról az információkat, az utolsó bejegyzéseket a bélyegzőkről a Teljesítménytúrázók Társasága Országos Kéktúra fórumáról, továbbá alkalmas a túra táv tervezéshez (jobb felső sarokban a hamburger menüben bekapcsolva a kívánt mozgalom szakaszait tudjuk megjeleníteni, majd a szakaszokra kattintva, azokat kijelölve kiszámítja a táv, és szintadatokat, és a tervezett túraidőt, mindkét irányba, illetve ezek a szakaszok gpx-ként le is tölthetőek). Ez az oldal azon a táblázaton alapul, amit még én készítettem ezekről a helyekről, és a linkje megtalálható itt, a honlapon is az Általános információs fejezet Közlekedés, szállás oldalán: http://www.kektura.click.hu/OKT/kiszallasok.htm

Heyjoe azonban nem csak a nyilvántartást és a kiszállási pontok vizuális megjelenítését készítette el a kéktúrázók számára, de egy nagyon ötletes fényképes játékot is alkotott a számukra! A játékot részletesebben ismertetem itt a honlapon az Honismereti játék oldalon, itt csak a három nehézségi fokozat startoldalát linkelem be:

-hörpölin-

  View My Stats