KEDVES LÁTOGATÓ!

Igen, jó helyre érkeztél, kedves Látogató, ha az Országos Kéktúráról, vagy úgy általában a kéktúráról, kéktúrázásról keresel információt! Ennek a honlapnak az a célja, hogy a lehető legpontosabb és legsokoldalúbb információforrásként szolgáljon azoknak, akik bele szeretnének fogni ebbe a szép szabadidős tevékenységbe, azok számára, akik éppen járják a kéktúra több ezer kilométer hosszú útvonalát, és azok számára is, akik csak az érdeklődés szintjén keresnek információt erről a túramozgalomról. Jómagam már több mint egy tucat éve járom az Országos Kéktúra ösvényeit, ez alatt az idő alatt - mint a szövegtől balra lévő kis ikon is jelzi - már kétszer végigjártam az útvonalát, a harmadik teljesítésemnek pedig a kétharmada körül járok most. Azt hiszem, összegyűlt már annyi élményem és tapasztalatom, hogy érdemes legyen megosztanom Veled, kedves Olvasóm!

FIGYELEM!

Az utóbbi néhány hónap folyamán az Országos Kéktúra útvonala számtalan helyen megváltozott! Sajnos erre nézve nagyon kevés tájékoztatást találhat az, aki az interneten próbál adatokat keresni. Egyrészt az MTSZ általános honlapja, másrészt a szövetségnek az Országos Kéktúrát bemutató honlapja sem tartalmaz naprakész információkat ezekről a szakaszokról.

Sajnos, a fentebb leírtak azt is jelentik, hogy az ezen a honlapon lévő információk is elavultnak tekinthetőek! Az eddigi Országos Kéktúra bejárásaim a régi útvonalon történtek, tehát a túraleírások, a szintmetszetek és az útvonaladatokat tartalmazó táblázatok információi is megváltoztak, megváltozhattak azok elkészítése óta! Természetesen az ezután következő bejárásokon már az új útvonalat fogom én is végigjárni, a leírásokban is ez fog már szerepelni. De ez egy több éves folyamat lesz és nem tudom, mikorra fogok majd a végére érni!

Mindenesetre segítségként adok pár tanácsot, amik hasznosak lehetnek a számodra, kedves Olvasóm:

  • Sokkal gyorsabban reagált erre a változásdömpingre a Cartographia térképkiadó, amely a 2015-ben kiadott tájegységi térképein és turistakalauzaiban már szerepelteti az Országos Kéktúra útvonalán történt változtatásokat! Ezek a kiadványok az Országos Kéktúra teljes útvonalát lefedik, ez alól csak a Balaton-felvidék kivétel, ennek a tájegységnek a turistatérképén (Balaton turistatérkép) szerepelnek a változások, de turistakalauzában még csak tervezett útvonalként vannak jelölve azok. Tehát régi, 2015 előtti kiadású térképpel nem érdemes már útnak indulni!
  • A Cartographia térképkiadó megjelentette 2015 novemberében és 2016 márciusában az Országos Kéktúra turistakalauz legfrissebb kiadását is (Kéktúra I. és Kéktúra II. a két kötet neve), ami szintén tartalmazza a fentebb említett változásokat! Az első kötet Hollóházáról indulva és kelet-nyugati irányban haladva ismerteti az útvonalat Nagymarosig, illetve közli a megfelelő térképeket. A második kötet a Visegrád és Írott-kő közötti szakaszt mutatja be. Szinte minden tájegységben voltak jelentős útvonalváltoztatások, ezért minden túrázónak azt ajánlom, mielőbb szerezze be a kétkötetes atlaszt! Az Országos Kéktúra kalauz kötetei a Cartographia Kft. honlapján: -Kéktúra I.- és -Kéktúra II.-
  • A Magyar Természetjáró Szövetség keretein belül működő Kéktúra Szakbizottság útvonalváltozásokkal kapcsolatos döntései megtalálhatóak egy nagyméretű pdf dokumentumban. Ez a pdf dokumentum letölthető a honlapomról: Útvonalváltozások az OKT útvonalán. Túrára indulás előtt ellenőrizd, hogy a bejárandó szakaszon tervezve volt-e bármilyen változás? Sajnos, ez sem szentírás, ugyanis történtek olyan útvonalváltozások is sz utóbbi időben, amiket a fenti dokumentum nem tartalmaz!
  • Időközben a Magyar Természetjáró Szövetség létrehozta a Turistatérképek.hu adatbázist, amelynek a legfontosabb része egy folyamatosan frissülő útvonal és pecsételőhely térkép a kéktúrákról. Tapasztalatom az, hogy az útvonalváltozások felfestését követően nagyon hamar megjelennek itt is módosítások. Hátránya, hogy csak a kéktúra útvonalak frissülnek rendszeresen rajta, az egyéb jelzések útvonalai nem! De minket úgyis csak a kéktúra útvonalak érdekelnek, tehát a szíves figyelmedbe ajánlom az oldalt, kedves Olvasóm! Azt tanácsolom, mielőtt vándorlásra indulsz bármelyik kéktúra útvonalán, hasonlítsd össze a bejárandó szakaszt a térképeden, vagy igazoló füzetedben lévő útvonallal, így láthatod, történt-e bármilyen változás azon a túraszakaszon!
  • Lézetnek folyamatosan frissülő online turistatérképek is. Az egyik legjobb oldal Heyjoe kiszállási pontos térképe, ami az útvonalváltozásokat is tartalmazza. Egy másik ilyen oldal az OpenStreetMap. Itt a jobb felső sarokban lévő réteg gombra kattintva a turistautakat kell bekapcsolni. Egy másik ilyen online turistatérkép a turistautak.hu. Ezt a két online turistatérképet maguk a túrázók szerkesztik, a túráikon felvett trekkek alapján korrigálják a térképet, ha bárhol változást tapasztalnak. A fontosabb útvonalakon így hamar megjelennek a változások, de ritkábban járt jelzett utak esetén hónapok is eltelhetnek, mire arra téved valaki olyan, aki felméri a megváltozott útvonalat és át is vezeti a változásokat a fent említett online adatbázisokban!
  • Érdemes elolvasnod túra előtt az OKT pecsételőhelyek és túraszakaszok fórumát is, ide az útvonalszakaszokat bejárt túrázók tölthetik fel a bejáráskor szerzett tapasztalataikat. Itt is sok értékes információ található az útvonalváltozásokkal, esetleges pecsételőhely változásokkal kapcsolatban!
  • Egy cikket is a figyelmedbe ajánlanék, amiben az MTSZ álláspontja található a megváltozott OKT szakaszok bejárásával kapcsolatban: Hogyan teljesítsük a változó útvonalú Országos Kéktúrát?
  • Ha még mindig maradna benned bármilyen kétely, kedves Olvasóm, az útvonalváltozásokkal kapcsolatban, regisztrálás után kérdésed felteheted az Index Kéktúra - jelvényszerző túramozgalmak fórumán. Az ottani rutinos túrázók, kéktúrázók nagyon szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre!
  • Végezetül, ha a kérdéseddel nem kivánsz a nyilvánossághoz fordulni, írj nekem egy e-mailt! A címem megtalálható ennek az oldalnak a alján!

Remélem, tudtam valamennyit segíteni!

Az ismertetés bezárása

A KÉK - Túranapló kezdő kalandoroknak
KÖNYVAJÁNLÓ

Ha rendszeres vendég vagy a honlapomon, kedves Látogatóm, Te is sejtheted, hogy nem szeretem a reklámokat, ezért nem is látsz itt egyet sem! Azonban most mégis kivételt teszek egyetlen reklám erejéig és szeretnék bemutatni Neked egy könyvet!

Bővebben...

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA ÚTVONALA KÉT KÜLÖNBÖZŐ TÉRKÉPEN

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA ÚTVONALA
Az Országos Kéktúra átnézeti térképe
Ezen a térképen az Országos Kéktúra tájegységeken áthaladó útvonala látható. A Kartográfiai Vállalat (a Cartographia Kft. jogelődje) 1969-es kiadású Magyarország felszíne térképére kézzel rajzoltam rá az útvonalat a pecsételőfüzet térképvázlatai alapján. A térképre kattintva az nagyobb, 3100 X 2211 pixel méretben is megnyitható! Mérete: 1929 kByte

Az Országos Kéktúra részletes útvonala
Az Országos Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a 2010-2012 közötti GPS-sel történt útvonalfelmérésem alapján készítettem úgy, hogy a méréssel felvett nyomvonalat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. Tudtommal ez a legrészletesebb átnézeti térkép, ami egyetlen lapon ábrázolja az Országos Kéktúra teljes útvonalát az összes pecsételőpontjával együtt! Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 7362 X 3916 pixel, 7195 kBájt!

Kőszeg - Az Országos Kéktúra áthalad a történelmi belvároson is
Kőszeg - Az Országos Kéktúra áthalad a történelmi belvároson is
A kéktúra a Kisalföldön átvágva éri el Sümeget
A kéktúra a Kisalföldön átvágva éri el Sümeget
Kilátás a Tapolcai-medence tanúhegyeire a Kő orrán áthaladó kéktúra ösvényéről
Kilátás a Tapolcai-medence tanúhegyeire a Kő orrán áthaladó kéktúra ösvényéről
Hollókő ófaluja. A kéktúra jelzett útja végigvezet a település főutcáján
Hollókő ófaluja. A kéktúra jelzett útja végigvezet a település főutcáján
A Baradla-barlang jósvafői szakasza. A pénztár kéktúra pecsételőhely
A Baradla-barlang jósvafői szakasza. A pénztár kéktúra pecsételőhely
Füzér vára. Kilátás az Országos Kéktúra ösvényéről a várhegyre
Füzér vára. Kilátás az Országos Kéktúra ösvényéről a várhegyre

2003-ban, 44 évesen kezdtem bele a kéktúra legismertebb szakaszának, az Országos Kéktúrának (röviden: OKT) a teljesítésébe az akkor 12 éves fiammal együtt. Természetesen szinte rögtön elkezdtük a kéktúrával foglakozó honlapok keresését az interneten, és csodálkozva, sőt, némileg megdöbbenve vettük tudomásul, hogy akkor még nem léteztek kéktúrás honlapok! Persze már voltak akkor is képtárak, ahová a kéktúrázók feltöltötték a képeiket, de nem léteztek frissnek mondható útvonalleírások, szintmetszetek, általános információforrások.

2004-ben indítottuk útjára ezt a honlapot, akkor még csak néhány oldalnyi leírással és pár tucat fényképpel. Az azóta eltelt évek alatt persze egyre duzzadt az ide feltöltött anyag mennyisége, hiszen 2006-ban befejeztük az Országos Kéktúra bejárását, majd belefogtunk a Kék Kör egy másik szakaszába, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrába (röviden: RP-DDK, vagy egyszerűen csak DDK) is. Közben a fiam felnőtt és abbahagyta a túrázást, így aztán már egyedül fejeztem be a Dél-Dunántúli Kéktúrát és kezdtem bele ezzel párhuzamosan az Országos Kéktúra újabb, második teljesítésébe, amit 2011 szeptemberében fejeztem be, hogy aztán belevágjak harmadszorra is.

Mindebből láthatod, kedves Látogató, hogy a kéktúrázás hobbiból szenvedéllyé nőtt nálam, és legfontosabb feladatomnak azt tekintem, hogy az élményeimet másokkal is megosszam, másokat is rávegyek arra, hogy hátizsákot ragadva nekiinduljanak a hegyeknek-domboknak, erdőknek-mezőknek! Mert túrázni, kéktúrázni jó! Kizökkent a hajtós, elfoglalt hétköznapok mókuskerekéből, közelebb visz a természethez, fizikai, szellemi felfrissülést ad! A túráimon töltődöm fel annyi energiával, hogy aztán a munkámhoz visszatérve újra a nyakamba vegyem az igát és néhány hétre megint beálljak a taposómalomba.

Természetesen minden túrámról elkészültek a túraleírások, ezek megtalálhatóak a honlap OKT és a DDK fejezeteiben. De nem csak túraleírások olvashatók itt a honlapon, egyebek között megtalálható az OKT és DDK teljes útvonalának szintmetszet gyűjteménye, külön fejezetet kapott a már több tucat nagyfelbontású panorámaképet tartalmazó gyűjtemény, a Rockenbauer Pál életét bemutató oldal, az állandó fejlesztés alatt álló fényképalbumok gyűjteménye, és az általános információk fejezete.

A honlap felépítése azt hiszem eléggé egyszerű: a fenn található fülek segítségével tudsz választani a kéktúra részei között, itt jelenleg az Országos Kéktúra és a Dél-dunántúli Kéktúra található meg. Hamarosan, várhatóan a harmadik OKT teljesítésem után belevágok a Kék Kör harmadik szakaszába, az Alföldi Kéktúrába is, ekkor újabb fül fog megjelenni a címsor alatt, de addig meg kell elégedned a már említett két kéktúra szakasszal, kedves Olvasóm! A baloldali fülekkel lehet kiválasztani a témaköröket. A két kéktúra közötti átkapcsolás bármelyik aloldalon lehetséges, akkor a másik kéktúra ugyanazon fejezetésre jutsz.

Mint már említettem, ez a honlap volt az első az interneten, ami a kéktúrázással foglalkozott, de azóta már több másik oldal is indult, ezek közül szeretnék néhányat ajánlani a Linkek menüpontban. Éppen e sorok írása közben születik meg a Magyar Természetbarát Szövetség, vagyis a kéktúra gazdájának honlapján az Országos Kéktúrával foglalkozó fejezet, ennek a bővítésén én is dolgozom, azt hiszem, érdemes oda is ellátogatnod. A pecsételő pontokkal kapcsolatos részletes információkat és a túraszakaszok leírásait állandóan frissítjük, így próbáljuk naprakészen tartani őket.

Nem szeretnélek hosszan és feleslegesen terhelni a sóderemmel, kedves Látogatóm, ezért jó szórakozást kívánok, és kérlek, válogass tetszés szerint a menüpontok között!

hörpölin
(Horváth Béla)


Ha bármilyen véleményed, közölnivalód van - akár pozitív, akár negatív - kérünk írjál a Vendégkönyvbe, vagy küldj egy mailt! E-mail címem:FIGYELEM!
Ez az oldal nem az Országos Kéktúra és úgy általában a kéktúra mozgalom hivatalos honlapja, csupán egy önmegvalósításra vágyó kéktúrázó próbálkozása, hogy minél több emberrel megismertesse szenvedélyét: a kéktúrázást. Az Országos Kéktúra hivatalos honlapja a Magyar Természetjáró Szövetség portálján található, a következő elérhetőségeken:
http://termeszetjaro.hu/turamozgalmak/orszagos_kektura , illetve http://www.kektura.hu

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika