A DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRÁRÓL


A Kaposvár és Szekszárd között már régebben meglévő Dél-dunántúli Kéktúra összekötése az Országos Kéktúrával - Rockenbauer Pál „Még egymillió lépés...” című TV sorozata nyomán - 1989-ben készült el.

Házánk második hosszútávú turistaútja nevét a népszerű turistáról, szakíróról, népművelőről, TV-s személyiségről, Rockenbauer Pálról kapta, - így tisztelegve emlékének. (Rockenbauer Pálról bővebben is olvashatsz itt a honlapon, a főoldalról nyíló, az életét bemutató fejezetben, vagyis itt !)

Az EWV (Európai Gyalogos Turistaszövetség) döntése nyomán a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát bekapcsolták az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, ennek következtében 1995-ben a Bajánsenye - Szekszárd szakasz az E7 vándorút része lett.

Az útvonal karbantartását a területileg illetékes Természetbarát Szövetségek / Bizottságok, valamint a Molnaszecsőd - Zalalövő közötti szakaszt a Hegyek Vándorai Turista Egyesület (Budapest) végzi.

Az útvonalat helyszinelte: Bozó andrás, Pálmai Vencel és Sztancsik György

A térképvázlatokat és a címlapot készítette: Sztancsik György
A javításokat Pálmai Vencel és Sztancsik György végezte.Kiadó:
Magyar Természetbarát Szövetség
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31. II.3
Levélcím: 1396 Budapest, Pf.:483
Tel.: (06-1)311-2467, (06-1)311-9289
Fax: (06-1)353-1930
E-mail: mtszhir@enternet.hu

© MTSZ 2005A DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA KIÍRÁSA

Az alábbi szöveg teljes terjedelmében megvan a Magyar Természetbarát Szövetség portálján is, az alábbi elérhetőségen:
http://mtsz.org/turamozgalmak/rockenbauer_pal_del-dunantuli_kektura
(A hivatalos kiíráshoz tett megjegyzéseimet zárójelben dőlt betűkkel láthatod)
Ez a cikk 2011. július 17.-én frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Ha a témához kapcsolódó frissebb cikkekre kíváncsi, látogasd meg a fent említett linket a Magyar Természetbarát Szövetség portálján!

A túra útvonala: a füzetben (A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Útvonalvázlata és Igazolófüzetében) vázlatosan feltüntetett nyomvonalon haladó, a Vas megyei Írott-kő-től a Tolna megyei Szekszárdig húzódó, 561 km hosszúságú kék sávval jelzett turistaút.

A túra irányítója: A Magyar Természetbarát Szövetség

Ellenőrzőpontok: a füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel, vagy „nyalóka” beragasztással és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni, vagy „nyalókát” beragasztani. Ennek hiányában a pontot és a személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.
A teljesítés ellenőrzését és igazolását az MTSZ Gyalogtúra Bizottsága, illetve a területileg illetékes megyei természetbarát szervezetek végzik, majd a jelvény kiadásáról is intézkednek.

A megyei szervezetek címei:
  • Baranya megyei Természetbarát Szövetség 7601 Pécs, Pf.: 174
  • Somogy Megyei Természetbarát Szövetség 7400 Kaposvár, Pf.: 13
  • Tolna Megyei Természetbarát Szövetség 7101 Szekszárd, Pf.: 125
  • Vas Megyei Természetbarát Bizottság 9700 Szombathely, Markusovszky u. 6.
  • Zala Megyei Természetbarát Szövetség 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 206

Túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az MTSZ Gyalogtúra Bizottságához kell eljuttatni.TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

A korábbi RP-DDK igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrzőpont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon ismét bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott, illetve megszüntetett útvonalszakaszokon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, illetve „nyalóka” - a továbbiakban bélyegző - másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat, vagy egyéb okok miatt nem járható.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegzőlenyomat, amelyen az adott település (hely) neve szerepel.

A RP-DDK útvonalán több ellenőrző ponton un. „nyalóka” található, azonban bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának haladéktalanul jelezzék, pontos helymegjelöléssel.
Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az MTSZ Gyalogtúra Bizottságával közöljék, lehetőleg írásban.


Jó időt és jó túrázást kívánunk!(Hát, ez így eléggé szűkszavú! Sajnos, egyebet nem említ a kiírás! Nem tudok mást tanácsolni, mint hogy ugorjál át az Országos Kéktúra kiírásának oldalára, és ott olvasd át a sokkal részletesebb információs blokkot! Úgy vélem, az MTSZ-ben arra gondoltak a fenti szöveg megfogalmazásánál, a Dél-dunántúli Kéktúrába olyanok vágnak majd bele, akik a sokkal ismertebb Országos Kéktúrát járva már kellően „harcedzettek” lettek és megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek!

Ugrás az Országos Kéktúra hivatalos kiírására(hörpölin)


A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints az ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
  Honlapstatisztika