KEDVES LÁTOGATÓ!

Örülök, hogy a honlap eme részét is – a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) útvonalát bemutató oldalakat – meglátogattad! 2007. március 15.-én kezdtem a fiammal együtt ennek a több mint 560 kilométer hosszú turistaútnak a bejárását Szekszárdról indulva, hogy aztán három évvel később, 2010. április 9.-én, már csak egymagamban érjek fel az Írott-kő tetejére, hogy a kilátó alatti tisztáson bepecsételhessek az igazolófüzet utolsó még üres kockájába. Azóta már teljesítettem még egyszer a túrát, 2014-ben egyetlen túraszezon alatt végigjártam az útvonalát, akkor ellenkező irányba: kora tavasszal az Írott-kőről indulva és késő ősszel Szekszárdra megérkezve. Ezt a két utamat igyekszem ezeken az oldalakon bemutatni.

A DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA ÚTVONALA KÉT KÜLÖNBÖZŐ TÉRKÉPEN

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala
A Dél-dunántúli Kéktúra átnézeti térképe
Ezen a térképen a Dél-dunántúli Kéktúra tájegységeken áthaladó útvonala látható. A Kartográfiai Vállalat (a Cartographia Kft. jogelődje) 1969-es kiadású Magyarország felszíne térképénak dél-dunántúli részletére kézzel rajzoltam rá az útvonalat a 2005-ös kiadású pecsételőfüzet térképvázlatai alapján. A térképre kattintva az nagyobb, 1800 X 1515 pixel méretben is megnyitható! Mérete: 784 kByte

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra részletes útvonala
A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a 2014-es bajárásom GPS trekkjei alapján készítettem, úgy hogy azokat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. Tudtommal ez a legrészletesebb átnézeti térkép, ami egyetlen lapon ábrázolja a Dél-dunántúli Kéktúra teljes útvonalát az összes pecsételőpontjával együtt! Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 4424 X 4427 pixel, 5932 kBájt!

Grábóc - Az ortodox kolostor épületegyüttese - A Dél-dunántúli Kéktúra mellette vezet el
Grábóc - Az ortodox kolostor épületegyüttese - A Dél-dunántúli Kéktúra mellette vezet el
Az Öreg-patak Óbányai-völgyben lévő kis vízesései mellett halad sokáig a Dél-dunántúli Kéktúra ösvénye
Az Öreg-patak Óbányai-völgyben lévő kis vízesései mellett halad sokáig a Dél-dunántúli Kéktúra ösvénye
Pécs, Dzsámi - Habár a Dél-dunántúli Kéktúra a város felett a Mecsekben halad el, érdemes egy kis kitérőt tenni és megnézni Pécset!
Pécs, Dzsámi - Habár a Dél-dunántúli Kéktúra a város felett a Mecsekben halad el, érdemes egy kis kitérőt tenni és megnézni Pécset!

Az Országos Kéktúrával ellentétben a Dél-dunántúli Kéktúra Magyarország kevésbé ismert tájait járja végig, hiszen ezek közül jórészt csak a Mecsek rendelkezik megfelelő turistaút hálózattal. A Zselic, Belső-Somogy, vagy például a Zalai-dombság szinte ismeretlenek a turisták között. Feladatomnak érzem, hogy ezeket a vidékeket – illetve a rajtuk keresztülhaladó túraútvonalat – minél részletesebben, pontosabban bemutathassam.

Talán a túra egyik legszebb szakasza volt az Őrséget bejáró majdnem száz kilométer hosszú útvonal. Az ezen a vidéken áthaladó ötnapos túra életem egyik feledhetetlen élménye marad örökre. Erre a tájra is elmondható az, ami a túra szinte teljes útvonalára: ezeket a vidékeket még nem fertőzte meg a civilizáció, itt még emberléptékű minden, élmény volt felkeresni a dombok közötti völgyek mélyén megbúvó apró falvakat és megismerni az ott lakó embereket!

Beleszerettem ezekbe a számomra eddig ismeretlen tájakba: a Mecsek hegyeibe, Zselic erdeibe és szélesen hullámzó szántóföldjeibe, a Göcsej szőlős dombhátaiba, az Őrség pici falvaiba és az Alpokalja rónaságába! Nem tudhatom, mennyire kapsz majd kedvet, kedves Olvasóm arra, hogy hozzám hasonlóan hátizsákot ragadj, és nekiindulj bejárni ezt a csodálatos útvonalat, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát, de végső célomnak ezt tekintem! Vagyis azt, hogy mások is megismerhessék gyalogszerrel bejárva ezt a világtól kissé elzárt országrészt!

Az RP-DDK-t bemutató oldalak felépítése azonos az OKT-s oldalakkal, ez azonban nem a véletlen műve! Főként kényelmi szempontok vezettek ennek a megtervezése során engem - elsősorban a Te kényelmed, kedves Olvasó és persze másodsorban az enyém is, a szerkesztőé, hiszen így nem kellett minden helyett újat kitalálnom, ami eddig meglehetősen jól működött az Országos Kéktúra oldalain!

Szeretnék tehát kellemes szórakozást kívánni a honlap ezen részéhez is, és remélem, hasznos információkat találsz majd itt, kedves Olvasó! Véleményedet pedig - akár pozitív, akár negatív – kérlek, osszad meg velem vagy a Vendégkönyvben, vagy írj egy e-mailt!hörpölin&son


FIGYELEM!
Ez az oldal nem a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és úgy általában a kéktúra mozgalom hivatalos honlapja, csupán egy önmegvalósításra vágyó kéktúrázó próbálkozása, hogy minél több emberrel megismertesse szenvedélyét: a kéktúrázást. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra hivatalos honlapja a Magyar Természetjáró Szövetség portálján található, a következő elérhetőségen:
http://mtsz.org/turamozgalmak/rockenbauer_pal_del-dunantuli_kektura

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints az ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
  Honlapstatisztika