Alföldi Kéktúra
A túrázók biztonsága védelmében ideiglenes jelleggel jelentős mértékű nyomvonal áthelyezés történt az Alföldi Kéktúra útvonalán az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagyvárad között épülő szakasza miatt. Az építkezési munkálatok és a szállító útvonalak az eredeti túraútvonal bejárását balesetveszélyessé, néhol lehetetlenné teszik.

A Magyar Természetjáró Szövetség a körülményekre való tekintettel úgy döntött, hogy a Hencida-Bojt-Nagykereki-Kismarja-Pocsaj szakaszt ideiglenesen lerövidíti 17,5 kilométerrel, továbbá a rövidítés miatt az útvonalból kieső nagykereki és a kismarjai ellenőrző pontokon 2020. április végéig nem kötelező a bélyegzés. Az ideiglenes nyomvonal Szentpéterszegtől délnyugatra, a Berettyó gáton haladva keresztezi az építési területet.

Az útvonalváltozásról további információt és térképeket találsz a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján!KEDVES LÁTOGATÓ!
statisztika
MI EZ?

Üdvözöllek, kedves Látogató a Kéktúra Honlap Alföldi Kéktúráról szóló oldalain! Sok éve kéktúrázom, de 2015 tavaszán éreztem magamban először késztetést arra, hogy belevágjak az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra kétszeri teljesítése után a Kék Kör harmadik szakaszába, az Alföldi Kéktúrába is. Megmondom őszintén, Petőfi Sándorral ellentétben engem soha nem vonzottak a határtalannak tűnő rónaságok, inkább szeretem a hegyeket, dombokat, erdőket járni, de egyre inkább foglalkoztatott a dolog, és úgy éreztem, tartozom annyival az Alföldön végigvonuló túraútvonal megálmodóinak és felfestőinek, hogy végigjárjam azt és bemutassam itt a honlapon is. Így aztán, bár 2015-ben vágtam bele Szekszárdon a teljesítésébe, de a nagy részét 2016-ban egyetlen túraszezon alatt tettem meg és késő ősszel érkeztem meg a végére, Sátoraljaújhelyre. Innen még egy rövid túrával felsétáltam a Sátoros-hegyek közé, hogy az ott futó Országos Kéktúra útvonalát elérve ténylegesen is bezárhassam a Kék Kört, vagyis elmondhassam, körbegyalogoltam Magyarországot!

AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA RÉSZLETES ÚTVONALA

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a saját Alföldi Kéktúra bejárásom alapján készítettem úgy, hogy a GPS track nyomvonalat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. Tudtommal ez a legrészletesebb átnézeti térkép, ami egyetlen lapon ábrázolja az Alföldi Kéktúra teljes útvonalát az összes pecsételőpontjával együtt! Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 5802 X 5450 pixel, 12,8 MegaBájt!


Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben

Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben
A hajósi Pincefalu csupán egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!

A hajósi Pincefalu csupán egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!
Földúton át a rónaságon Dévaványa és Körösladány között

Földúton át a rónaságon Dévaványa és Körösladány között
Hamisítatlan alföldi hangulat Körösszakál és Furta között

Hamisítatlan alföldi hangulat Körösszakál és Furta között

Persze ennek az Alföldi Kéktúrába való belevágásnak már története van. Először 2012 forró nyarán kezdtem bele a túrába Szekszárdról indulva, de a harmadik napon, Baja és Ósükösd között a Duna gátján kénytelen voltam feladni azt, ugyanis abban a hőségriadós déli verőfényben egyszerűen rosszul lettem az abszolut árnyékmentes, aszfaltozott koronájú gáton, amin tizenkét kilométert kellett lenyomnom. Akkor az volt a szerencsém, hogy az egyik Duna-parti víkendtelepen egy családnál árnyékba húzódhattam és megengedték, hogy a kertjük végén sátorozzak éjszaka a viszonylag hűvös folyóparton.

Amikor hazatértem, az Alföldi Kéktúra igazolófüzetét jó mélyre eltemettem a fiókomban, hogy ne is kerüljön a szemem elé! Telt, múlt az idő, aztán 2013 őszén felkért a Turista Magazin arra, hogy írjak egy cikksorozatot tizenkét részben, tájegységi bontásban az Országos Kéktúráról. Állítólag nagy volt a cikkek olvasottsága, ezért további felkérést kaptam arra, hogy 2015 tavaszától folytassam a cikksorozatot a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával, és amikor az véget ért novemberben, természetesen jött a kérés, hogy írjak cikkeket az Alföldi Kéktúráról is.

Persze sejtettem ezt már 2015 tavaszán is, ezért előástam a már megkezdett igazolófüzetet a fiókom legmélyéről, és áprilisban belevágtam ismét az Alföldi Kéktúrába, méghozzá újra Szekszárdról indulva, újra belevéve a túrámba azt a hosszú, kopár Duna-gátat, ahol három évvel korábban kidőltem a sorból! Aztán az áprilisi túrát egy májusi követte, ekkor eljutottam a Kiskunság közepéig, a Petróczi iskola nevű pecsételőpontig, de aztán családi okokból és egyéb problémák miatt is szögre kellett akasztanom a bakancsaimat 2015 második félévében.

Aztán 2016 tavaszán már nagyon sürgetett az idő, így aztán az egész túraszezonban az Alföldi Kéktúrát jártam, áprilistól novemberig hét többnapos túrával, összesen 29 túranapon végigjártam a még hátra lévő nagyjából 700 kilométeres távot. Éppen csak annyi előnyöm volt a cikksorozat megírásához, hogy lejártam a terepen a szakaszt, aztán hazaérve nekiültem az írásnak és elkészítettem az adott tájegységről szóló cikket, ami aztán következő hónapban meg is jelent a Turista Magazinban. Habár a legforróbb nyárban jártam a kopár Alföldet, szerencsém volt az időjárással, mert több esetben is egy-egy hazánkon átvonult hidegfront után indulhattam útnak, így nem kellett hőségriadós napokon túráznom az árnyékmentes mezőkön! A teljes túra 850 km-es hosszának 36 túraleírása adja a honlap Alföldi Kéktúráról szóló oldalainak gerincét.

Az Alföldi Kéktúra fejezetének a felépítése is hasonló lesz az Országos Kéktúránál és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúránál már megszokottakhoz, hogy itt is könnyen megtalálhass bármit, kedves Látogatóm! Itt is megvannak a már megszokott formátumban a túraszakasz leírások, ezeket is le lehet tölteni Word formátumban, természetesen itt is megtalálod a túra kiírását, és a saját GPS-es felmérésem alapján készült, a főbb pontok közötti távolságokat tartalmazó táblázat is helyet kap az oldalak között. Hiányoznak viszont a szintmetszetek, ugyanis a palacsinta laposságú Alföldön egyszerűen nincsenek jelentős, a túrát nehezítő emelkedések! A terveim között szerepel még egy fényképalbum készítése is, de amíg az el nem készül, kénytelen vagy beérni azzal a mintegy 550 képpel, melyeket a túraleírások tartalmaznak.

Nem szeretnélek hosszan és feleslegesen terhelni a sóderemmel ezen a oldalon sem, kedves Látogatóm, ezért jó szórakozást kívánok, és kérlek, válogass tetszésed szerint az egyelőre szűkös menüpontok között!Horváth Béla
horvabe@freemail.hu


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címer: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe@freemail.hu
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérlek, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!