KEDVES LÁTOGATÓ!

Üdvözöllek, kedves Látogató a Kéktúra Honlap legújabb oldalain! Sok éve kéktúrázom, de csak most éreztem magamban késztetést arra, hogy belevágjak az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra kétszeri teljesítése után a Kék Kör harmadik szakaszába, az Alföldi Kéktúrába. Megmondom őszintén, Petőfi Sándorral ellentétben engem soha nem vonzottak a határtalannak tűnő rónaságok, inkább szeretem a hegyeket, dombokat, erdőket járni, de egyre inkább foglalkoztatott a dolog, és úgy éreztem, tartozom annyival az Alföldön végigvonuló túraútvonal megálmodóinak és felfestőinek, hogy végigjárjam azt és bemutassam itt a honlapon is.


AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA ÚTVONALA KÉT KÜLÖNBÖZŐ TÉRKÉPEN

AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA ÚTVONALA
Az Alföldi Kéktúra átnézeti térképe
Ezen a térképen az Alföldi Kéktúra tájegységeken áthaladó útvonala látható. A Kartográfiai Vállalat (a Cartographia Kft. jogelődje) 1969-es kiadású Magyarország felszíne térképére kézzel rajzoltam rá az útvonalat a a saját 2015-ös és 2016-os bejárásom trackjei alapján. A térképre kattintva az nagyobb, 2132 X 2159 pixel méretben is megnyitható! Mérete: 2340 kByte.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala
Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a saját Alföldi Kéktúra bejárásom alapján készítettem úgy, hogy a GPS track nyomvonalat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. Tudtommal ez a legrészletesebb átnézeti térkép, ami egyetlen lapon ábrázolja az Alföldi Kéktúra teljes útvonalát az összes pecsételőpontjával együtt! Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 5802 X 5450 pixel, 12,8 MegaBájt!

Az Alföldi Kéktúra kezdőpontja: a Rockenbauer Pál kopjafa Szekszárdon a vasútállomás előtt.
Az Alföldi Kéktúra kezdőpontja: a Rockenbauer Pál kopjafa Szekszárdon a vasútállomás előtt.
Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben
Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben
Csupán pár kilométer kitérő a kéktúra útvonaláról a hajósi kastély
Csupán pár kilométer kitérő a kéktúra útvonaláról a hajósi kastély
A hajósi Pincefalu is egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!
A hajósi Pincefalu is egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!
Kiskunsági homokdombok között vezet az Alföldi Kéktúra útvonala
Kiskunsági homokdombok között vezet az Alföldi Kéktúra útvonala

Persze ennek az Alföldi Kéktúrába való belevágásnak már története van. Először 2012 forró nyarán kezdtem bele a túrába Szekszárdról indulva, de a harmadik napon, Baja és Ósükösd között a Duna gátján kénytelen voltam feladni azt, ugyanis abban a hőségriadós déli verőfényben egyszerűen rosszul lettem az abszolut árnyékmentes, aszfaltozott koronájú gáton, amin tizenkét kilométert kellett lenyomnom. Akkor az volt a szerencsém, hogy az egyik Duna-parti víkendtelepen egy családnál árnyékba húzódhattam és megengedték, hogy a kertjük végén sátorozzak éjszaka a viszonylag hűvös folyóparton.

Amikor hazatértem, az Alföldi Kéktúra igazolófüzetét jó mélyre temettem a fiókomban, hogy ne is kerüljön a szemem elé! Telt, múlt az idő, aztán 2013 őszén felkért a Turista Magazin arra, hogy írjak egy cikksorozatot tizenkét részben, tájegységi bontásban az Országos Kéktúráról. Állítólag nagy volt a cikkek olvasottsága, ezért további felkérést kaptam arra, hogy 2015 tavaszától folytassam a cikksorozatot a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával, és amikor az véget ért novemberben, természetesen jött a kérés, hogy írjak cikkeket az Alföldi Kéktúráról is.

Persze sejtettem ezt már 2015 tavaszán is, ezért előástam a már megkezdett igazolófüzetet a fiókom legmélyéről, és áprilisban belevágtam ismét az Alföldi Kéktúrába, méghozzá újra Szekszárdról indulva, újra belevéve a túrámba azt a hosszú, kopár Duna-gátat, ahol három évvel korábban kidőltem a sorból! Aztán az áprilisi túrát egy májusi követte, ekkor eljutottam a Kiskunság közepéig, a Petróczi iskola nevű pecsételőpontig, de aztán családi okokból és egyéb problémák miatt is szögre kellett akasztanom a bakancsaimat 2015 második félévében.

Most, 2016 januárjában, amikor ezeket a sorokat írom, már eléggé szorít a cipő, márciustól közölné a Turista Magazin a cikkeket, és nekem csupán két cikknyi „fórom” van, kapkodnom kell hát a bakancsaim, hogy lépést tudjak tartani a cikkek írásával! Tehát a terv megvan: 2016-ban teljesítenem kell az Alföldi Kéktúra még hátra lévő részét, nagyjából 700 kilométert! Ez egy kicsivel nagyobb kihívás, mint 2015-ban volt a Dél-dunántúli Kéktúra 540 kilométere - hiszen azt is egy túraszezon alatt teljesítettem - de bízom benne, hogy késő őszre ennek is a végére tudok majd érni!

A honlap ezen fejezetének a felépítése is hasonló lesz az Országos Kéktúránál és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúránál már megszokottakhoz, hogy itt is könnyen megtalálhass bármit, kedves Látogatóm! Itt is megvannak a már megszokott formátumban a túraszakasz leírások, ezeket is le lehet majd tölteni Word formátumban, természetersen itt is megtalálod a túra kiírását, és egy rövid általános információs fejezet is helyet kap az oldalak között. Az állandóan bővülő fényképalbum is a menüpontok között van, és terveim szerint feltöltöm majd az egyelőre üres panorámaképek oldalát is.

Nem szeretnélek hosszan és feleslegesen terhelni a sóderemmel ezen a oldalon sem, kedves Látogatóm, ezért jó szórakozást kívánok, és kérlek, válogass tetszésed szerint az egyelőre szűkös menüpontok között!

hörpölin
(Horváth Béla)


Ha bármilyen véleményed, közölnivalód van - akár pozitív, akár negatív - kérünk írjál a Vendégkönyvbe, vagy küldj egy mailt! E-mail címem:FIGYELEM!
Ez az oldal nem az Alföldi Kéktúra és úgy általában a kéktúra mozgalom hivatalos honlapja, csupán egy önmegvalósításra vágyó kéktúrázó próbálkozása, hogy minél több emberrel megismertesse szenvedélyét: a kéktúrázást. Az Alföldi Kéktúra hivatalos honlapja a Magyar Természetjáró Szövetség portálján található, a következő elérhetőségeken:
http://mtsz.org/turamozgalmak/alfoldi_kektura .

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika