AZ ORSZÁGOS KÉKKÖR JELVÉNYEI

Az Országos Kéktúra és úgy általában a kéktúra mozgalmak úgynevezett „jelvényszerző” túramozgalmak. Tehát ha valaki kéktúrázásra adja a fejét és elhatározza, végigjárja az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, vagy az Alföldi Kéktúra útvonalát, és mindezt igazolja is a túramozgalmak Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által terjesztett igazolófüzeteiben, már a túra közben is, bizonyos megtett szakaszok után, de a teljes túramozgalom befejezése után is jelvények viselésére jogosult. Ha úgy tetszik, ez a megtett kilométerek elismerése. Olyan, mint a sportolóknál az aranyérem. Ez a fajta elismerés azonban annyiban különbözik az érmektől, hogy itt minden teljesítő jogosult azok viselésére attól függetlenül, hogy milyen nemű, korú, vagy milyen gyorsan vagy éppen lassan teljesítette a Kékkör részeit, vagy egészét.

A jelvények bélyeg-képeire kattitva azok nagyobb méretben is megnyithatóak!

Lássuk hát akkor az elismeréseket:

Tartalomjegyzék


Az Országos Kékkör jelvénye

Ezt a jelvényt abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra teljes útvonalát, vagyis az Országos Kékkört. Ez a táv azért nem piskóta, hiszen a három túramozgalom összetávja körülbelül 2650 km!
A jelvény babérkoszorúval övezve tartalmazza mindhárom túramozgalom jelvényét, alattuk az MTSZ - OKK a Magyar Természetjáró Szövetség és az Országos Kékkör rövidítése. Legalul a három különböző árnyalatú kék színű nyílból fomált kör a Kékkör emblémája. Legfelül a virág az MTSZ emblémájából lett átvéve. A jelvény szép egy darab, az átmérője 50 mm!Az Országos Kéktúra, illetve a későbbiekben ismertett résztávjai jelvényei


A 4097. sorszámú Országos Kéktúra jelvény előlapja.

Ezt a jelvényt abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az OKT teljes távját az Írott-kő csúcsa alatti kis tisztás bélyegzőhelyétől a Hollóházán felépített kéktúra emlékműig, illetve az utolsó pecsétlőhelyig. A kiadási sorszám a jelvény hátoldalába van belegravírozva. A jelvényt ingyen kapják az MTSZ tagjai (a turista egyesületi tagok általában MTSZ tagok is), más, nem szervezett teljesítőknek meg kell fizetni a jelvény önköltségi árát. A jelvény magassága körülbelül 42 mm.
Maga a jelvény szabálytalan négyszögben hegyek felé vezető utat ábrázol kék útjelző táblával, alul piros sávban „ORSZÁGOS KÉK-TÚRA M.T.SZ” felirattal.

Vissza a Tartalomjegyzékre

A 4097. számú Országos Kéktúra jelvény hátlapja

Jól látható, hogy a hátoldalba bele van gravírozva a teljesítés sorszáma. Az MTSZ lajstromot vezet a mozgalom kezdete óta a hivatalosan igazolt teljesítésekről, és az én első teljesítésem 4097-es sorszám alatt került fel a listára. A 4096. teljesítő egyébként Gábor fiam. Nagyon sokan többször is teljesítik az Országos Kéktúrát, így mindegyik hivatalosan igazolt teljesítés után igényelhetnek ilyen jelvényt. Természetesen akkor újabb teljesítési sorszámot is kapnak.
Itt szeretném felhívni a figyelmet két oldalra is. A TúraTop honlapon, illetve a az MTSZ honlapjának kéktúra oldala is tartalmaz egy-egy önkéntes névsort, ahová az ott regisztáltak beírhatják a teljesítésüket.

Vissza a Tartalomjegyzékre

Az Országos Kéktúra gomblyukjelvény

Minden Országos Kéktúrát igazoltan teljesített személy külön vásárolhat az MTSZ központban úgynevezett Kéktúra gomblyukjelvényt is. Ennek az ára a első teljesítésemkor 400 Ft volt darabonként. Kialakításában nagyon hasonlít a „nagy” OKT jelvényhez, de kisebb annál. Szép emlék ez is!
Ez a jelvény a „nagy” Országos Kéktúra jelvénytől eltérően csak egy alkalommal igényelhető, tehát többszörös teljesítés esetén sem lehet többet beszerezni belőle! A jelvény magassága körülbelül 21 mm.


Vissza a Tartalomjegyzékre

Az Országos Kéktúra tájegységi jelvényei

Az Országos Kéktúra teljesítésének ösztönzése érdekében egyes megyei természetjáró szövetségek mozgalmakat hirdettek meg az OKT résztávjaiak teljesítésére. Ezekből négy van, sorrendben a következők:

Az OKT Vas megyei szakaszának jelvénye

Ezt a túramozgalmat a Vas Megyei Természetbarát Bizottság írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonal: Írott-kőtől Ötvösig az Országos Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
A teljesítés igazolása itt is az Országos Kéktúra igazolófüzetéből kifénymásolt megfelelő oldalak, vagy az MTSZ-től kapott hivatalos levél elküldésével történik, melyet a teljesítést követően kell postán eljuttatni a 9700 Szombathely, Léka utca 23. címre, vagy személyesen a Szombathely, Berzsenyi tér 2/b, III. emelet címre, hétfőnként 16:00-17:30 között. A jelvény ára 150 Ft.
A kitűzőn Vas megye sematikus térképe a túraútvonallal, valamint az Országos Kéktúra jelvénye látható.

E-mail cím: evabt@t-online.hu, Biácsi Tamásné

Honlap: http://borostyankotse.5mp.eu

Vissza a Tartalomjegyzékre

A Veszprém Megyei Kéktúra mozgalom jelvénye

Ezt a túramozgalmat a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (VMTSz) írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonal: Sümegtől Bodajkig az Országos Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
A teljesítés igazolása itt is az Országos Kéktúra névreszóló igazolófüzetéből kifénymásolt megfelelő oldalak elküldésével történik, melyet a szakasz teljesítését követően kell postán eljuttatni a 8200 Veszprém, Wartha Vince utca 3. alatti címre. Ha az OKT teljes bejárása után kérjük a szakaszjelvényt, akkor elegendő elküldeni az MTSZ hivatalos igazolólevelének a másolatát is (ezt az OKT jelvénnyel együtt adja át a teljesítőknek az MTSZ). A jelvény ára 400 Ft plusz postaköltség.
A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: 11748007-20138949
Az Országos Kéktúra jelvényéhez hasonlóan ez is szabálytalan négyszög alakú, felső részén a Balaton sematikus térképe mögött emelkedő hegyekkel, a tóparton útjelző tábla a kék jelzéssel. Alul piros alapon a következő felirat: „VESZPRÉM MEGYEI KÉK-TÚRA SÜMEG - BODAJK”. A jelvény magassága 24 mm.

E-mail cím: vmtsz@citromail.hu,

Honlap: vmtsz.hupont.hu

Vissza a Tartalomjegyzékre

A Dorogtól Nógrádig túramozgalom jelvénye

Ezt a túramozgalmat a Csongrád Megyei Természetjáró Szövetség (CsMTSz) írta ki az Országos Kéktúra útvonalát járók számára. Útvonala: Dorog vasútállomástól Nógrád vasútállomásig az OKT útvonalán.
Igazolás:
Nincs saját igazolófüzete, az EREDETI OKT igazolófüzet szükséges hozzá, kiírásával ellentétben akár egyesületi tagság nélkül is. Intézni személyes lehet a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség Szeged, Tábor utca 7/B. szám alatti irodájában szerdánként 18 és 19 óra között, vagy postázni kell az igazolófüzetet a 6701 Szeged, pf.: 548 címre. A jelvény ára 2500 Ft + postaköltség, MTSZ tagoknak és TEKA kártyával 2000 Ft + postaköltség.
A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: Budapest Bank, 10102842-44233400-01004009

E-mail cím:
toboz@csmtsz.hu

Honlap: www.csmtsz.hu

Vissza a Tartalomjegyzékre

Mátra-Bükk útjain túramozgalom jelvénye

Ezt a túramozgalmat a Heves Megyei Természetjáró Szövetség írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonala: Mátraverebélytől Putnok vasútállomásig az Országos Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
Kétféleképpen lehet megszerezni a jelvényünket:

 • Személyesen bemutatva a kéktúra igazolófüzetet Egerben, ugyanis be akarják bélyegezni a füzetbe, hogy kiadták a túrázó részére a szakaszjevényt.
 • Amikor az MTSZ igazolta az OKT teljesítését, az alapján az igazolás alapján állítják ki ők a szakasz teljesítését és küldik a kitűzőt. Ezt elég postán elküldeni.
Az igazolófüzetből kifénymásolt lapokkal nem lehet igazolni a teljesítést!

Az MTSZ igazolást, vagy az igazolófüzetet postán kell eljuttatni a 3301 Eger, Kossuth Lajos utca 8. Pf.: 256 címre, vagy az igazolófüzetet személyesen is el lehet vinni a Heves Megyei Természetjáró Szövetség 3300 Eger, Dobó tér 6/A III. emeleti irodájába. A jelvény ott is vásárolható 700 Ft-os áron. Postázás esetén a jelvény árán kívül az 500 Ft postaköltséget is ki kell fizetni. A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: Heves Megyei Természetbarát Szövetség 11739009-20196769
Az ovális jelvény közepén Heves-megye címere látható: a bal felé néző gólyamadár csőrében kígyóval, egyik lábával szőlőfürtöt tartva áll a mezőn. Az ovális forma keretén, kék-sárga alapon a következő szöveg látható: „BÜKK MÁTRA ÚTJAIN 1963.”. Az ovális jelvény magassága (nagyobbik átmérője) 27 mm.

E-mail címek: hmtsz@ektf.hu, vagy pappla49@gmail.com

Honlap: www.hevesmtsz.hu
Vissza a Tartalomjegyzékre


A Gyermek Kéktúra jelvényei:

A gyermekek természetjárásának ösztönzésére az MTSZ a 6 - 14 éves korosztály részére kiírta a Gyermek Kéktúra mozgalmat.

Lássuk hát a jelvényeket:

A Gyermek Kéktúra jelvény

Ezt a jelvényt 14 éves korig lehet megszerezni, ha a gyermek igazoltan teljesít az Országos Kéktúra útvonalán legalább 300 km-t. Nem feltétel az, hogy a teljesített szakasz egybefüggő legyen, ez lehet több tájegységben, egymással össze nem függő szakaszok sorozata is. A teljesítésbe az igazolt ellenőrző pontok között lejárt távolság számít bele!
Természetesen a Gyermek Kéktúra jelvényért teljesített 300 kilométer beleszámít az Országos Kéktúra teljesítésbe is, nem kell a „nagy” jelvényért újra végigjárni a már megtett távot!

A jelvény színeivel, formavilágával erősen a „nagy testvérre” hajaz: visszatérő motívum a szabálytalan négyszögalak, a hegyek felé kanyarodó gyalogút és az útszéli jelzőtábla is. A jelvény magassága: 41 mm.

Vissza a Tartalomjegyzékre

A Gyermek Kéktúra szakasz (tájegységi) jelvényei

Az Országos Kéktúra útvonala kilenc szakaszra lett felbontva. Ezek rendre a következők:

 • Kőszegi-hegység és Kemeneshát (Írott-kőtől Sümegig)
 • Balaton-felvidék (Sümegtől Nagyvázsonyig)
 • Bakony (Nagyvázsonytól Bodajkig)
 • Vértes és Gerecse (Bodajktól Dorogig)
 • Pilis, Budai-hegység és Visegrádi-hegység (Dorogtól Visegrádig)
 • Börzsöny és Cserhát (Nagymarostól Mátraverebélyig)
 • Mátra (Mátraverebélytől Szarvaskőig)
 • Bükk, Borsodi-dombság és Aggteleki-karszt (Szarvaskőtől Bódvaszilasig)
 • Cserehát és Zempléni-hegység (Bódvaszilastól Hollóházáig)

A jelvények akkor igényelhetőek, ha a gyermek az adott szakaszon áthaladó Országos Kéktúra útvonalából az ellenőrző pontokon való pecsételéssel bizonyítottan teljesít minimum 50 km-t. A teljesítésbe az igazolt ellenőrző pontok közötti igazolófüzet szerinti távolság számít bele! Egy adott szakasz jelvénye csak egy alkalommal igényelhető meg, tehát a gyermek hiába teljesít az adott szakaszon újabb 50 km-t (amennyiben a szakasz útvonalának hossza ezt lehetővé teszi), nem kaphat már újabb jelvényt! Ettől függetlenül az összes szakasz jelvény összegyűjthető, amennyiben 14 éves koráig a gyermek összegyűjt 50 km-t mind a kilenc régióban. Ezeket a jelvényeket sokszor nevezik „tájegységi” jelvényeknek is, de jobb ide a szakaszjelvény elnevezés, hiszen sokszor több tájegység is beletartozik egy-egy szakaszba!

A Magyar Természetjáró Szövetség 2016-ban lecserélte a teljes Gyermek Kéktúra szakaszjelvény kollekciót, mert a raktáron lévő jelvények jó része még a rendszerváltás előttről maradt meg - sok esetben „Úttörő Kékúra” felirattal -, másrészt az elfogyott szakaszjelvények helyett kiadott kitűzők formavilágukban nem voltak még csak hasonlóak sem a többi MTSZ által kiadott kéktúra jelvényhez.

Szeretném megköszönni Csernus-Lukács Norinának és ifj. Lauthán Károlynak, hogy az Országos Kéktúra bejárásukon szerzett jelvényeik képét rendelkezésemre bocsátották!

A régi szakaszjelvények képei nyugat-keleti sorrendben. Ezeket még a fiam szerezte meg 2003 és 2005 között az Országos Kéktúra bejárásán.

Vissza a TartalomjegyzékreA Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, illetve a későbbiekben ismertett résztávjai jelvényei


Tartalomjegyzék


A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelvény

Ezt a jelvényt abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az RP-DDK teljes távját az Írott-kő csúcsa alatti kis tisztás bélyegzőhelyétől a Szekszárdon, a vasútállomás előtt álló Rockenbauer Pál kopjafáig, illetve a vasútállomáson lévő utolsó pecsétlőhelyig. A jelvény átmérője körülbelül 40 mm.
A jelvényben egy vadgesztenye termés és levél látható, ami Rockenbauer Pál Zengővárkonyban, egy szelídgesztenyésben található sírjára utal. Körülötte piros alapon arany betűkkel a túramozgalom neve látható.

Vissza a Tartalomjegyzékre

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra tájegységi jelvényei

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítésének ösztönzése érdekében egyes megyei természetjáró szövetségek mozgalmakat hirdettek meg a DDK résztávjaiak teljesítésére. Ezekből kettő van, sorrendben a következők:

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Vas megyei szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Vas Megyei Természetbarát Bizottság írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonal: Írott-kőtől Velemérig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
A teljesítés igazolása itt is a Dél-dunántúli Kéktúra igazolófüzetéből kifénymásolt megfelelő oldalak, vagy az MTSZ-től kapott hivatalos levél elküldésével történik, melyet a teljesítést követően kell postán eljuttatni a 9700 Szombathely, Léka utca 23. címre, vagy személyesen a Szombathely, Berzsenyi tér 2/b, III. emelet címre, hétfőnként 16:00-17:30 között. A jelvény ára 150 Ft.
A kitűzőn Vas megye sematikus térképe a túraútvonallal, valamint a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelvénye látható.

E-mail cím: evabt@t-online.hu, Biácsi Tamásné

Honlap: http://borostyankotse.5mp.eu

Vissza a Tartalomjegyzékre

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Zala megyei szakaszjelvénye

A zalai szakasz egyik legszebb, Rádiháza és Nagykanizsa közötti részét Deák Jenő, a Nagykanizsai Postás Sportegyesület gyalogtúra szakosztály vezetője kezdeményezésére 1987-ben emlékúttá nyilvánította a Kanizsa Kul-Túra Egyesület elődje, Rockenbauer Pál természetjáró, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője tiszteletére.

Igazolás:
Az emléktúra teljesítése nincs időhöz kötve, több részletben, tetszőleges irányban teljesíthető. Az igazolások a megadott RP-DDK bélyegzők, de a településen bárhol beszerzett egyéb igazolást is elfogadnak, mely utal az adott településre (pl.: bolt, parókia, kocsma).

Az igazolófüzet bélyegzőlapja letölthető innen:
http://kanizsatura.hu/wp-content/uploads/2017/06/igazol%C3%B3lap.pdf

Aki a túrát teljesítette és az igazolólapot a következő címre eljuttatja, megkapja a túra kitűzőjét és a színes igazolófüzetet: Kanizsa Kul-Túra Egyesület 8800 Nagykanizsa, Ifjúság u. 21. A füzet és kitűző ára 300 Ft + postaköltség.

E-mail cím: info@kanizsatura.hu

Honlap: http://kanizsatura.hu

Tehát ide nem megfelelő igazolás az, ha csak a Dél-dunántúli Kéktúra pecsételőfüzetébe bélyegzünk a túra folyamán, mindenféleképpen bélyegeznünk kell az igazolólapra is!
Vissza a TartalomjegyzékreAz Alföldi Kéktúra, illetve a későbbiekben ismertett résztávjai jelvényei


Tartalomjegyzék


Az Alföldi Kéktúra jelvénye

Ezt a jelvényt abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az Alföldi kéktúra teljes távját a Szekszárdon, a vasútállomás előtt álló Rockenbauer Pál kopjafától a sátoraljai vasútállomásig, illetve a vasútállomáson lévő utolsó pecsétlőhelyig. A jelvény szélessége körülbelül 40 mm.


Vissza a Tartalomjegyzékre

Az Alföldi Kéktúra tájegységi jelvényei

Az Kéktúra teljesítésének ösztönzése érdekében egyes megyei természetjáró szövetségek mozgalmakat hirdettek meg az OKT résztávjaiak teljesítésére. Ezekből öt van, sorrendben a következők:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Tiszakanyár-Nyírlugos) szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség írta ki az Alföldi Kéktúrát járók számára. Útvonal: Tiszakanyártól Nyírlugosig az Alföldi Kéktúra útvonalán.
Igazolás:

Jelenleg nem elérhető!


Vissza a Tartalomjegyzékre

Hajdú-Bihar megye (Nyíracsád-Körösszakál) szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség írta ki az Alföldi Kéktúrát járók számára. Útvonal: Nyíracsádtól Körösszakálig az Alföldi Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
Van saját, megyei igazolófüzete, de az AK igazolófüzetet vagy a másolatát is elfogadják igazolásképpen. A kitűző ára 500 Ft.
A számlaszám, ahova utalni lehet: Hajdú Takarék Szövetkezet 60600084-14000199
A kitűző Haranghy Györgynek, az Alföld ismert fényképészének állít emléket azzal, hogy a megyén áthaladó útvonalnak a „Haranghy György Emlékút” nevet adta a szövetség.

Postacím:
Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség – postacím: 4002 Debrecen, Pf. 87.

E-mail cím: hajduturazok@gmail.com, vagy Zajacz György zajacz@digikabel.hu

Honlap: www.hajdutura.hu

Vissza a Tartalomjegyzékre

Békés megye (Körösszakál-Eperjes) szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Alföld Turista Egyesület hirdette meg az Alföldi Kéktúrát járók számára. Útvonal: Körösszakáltól Eperjesig az Alföldi Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
Az általuk kiadott Békés Megyei Kéktúra füzet, illetve az Alföldi Kéktúra idevonatkozó oldalainak másolata, de természetesen a szkennelt verzió is megfelel. A jelvény ára 1000 Ft plusz 430 Ft postaköltség.
A számlaszám, ahova utalni lehet: Alföld TE Mezőberény 53200046-11057109

A jelvényen egy kék sáv jelzéssel megfestett fa mellett elszálló darumadár látható.

Postacím:
Alföld Turista Egyesület, 5650 Mezőberény, Gyóni Géza u. 37.

E-mail cím: alfoldte@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/turistaegyesulet.alfold/

Honlap: www.alfoldte.hu

Vissza a Tartalomjegyzékre

Csongrád megye (Eperjes-Petróczi iskola) szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség hirdette meg az Alföldi Kéktúrát járók számára. Útvonal: Eperjestől a Petróczi iskoláig az Alföldi Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
Van saját, megyei igazolófüzete, de az AK igazolófüzetet (az eredeti füzetet, nem kimásolt oldalakat) elfogadják igazolásképpen, kiírással ellentétben akár egyesületi tagság nélkül is. A jelvény ára 2500 Ft + postaköltség (MTSZ tagoknak és TEKA kártyával 2000 Ft + postaköltség).
A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: Budapest Bank, 10102842-44233400-01004009

Alföldi Kéktúra feliratú kék körgyűrű jobb alsó részét Csongrád megye kék-fehér-kék sávozású sematikus térképe takarja.

Postacím:
Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség, 6701 Szeged, Pf. 548. Személyesen intézve: Szeged, Tábor utca 7/B. sz. alatti irodájukban szerdán 18 és 19 óra között

E-mail cím: toboz@csmtsz.hu

Honlap: www.csmtsz.hu

Vissza a Tartalomjegyzékre

Bács-Kiskun megye (Petróczi iskola-Baja) szakaszjelvénye

Ezt a túramozgalmat a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület hirdette meg az Alföldi Kéktúrát járók számára. Útvonal: a Petróczi iskolától Bajáig az Alföldi Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
Van saját, megyei igazolófüzete, de az AK igazolófüzetet, vagy az abból kimásolt oldalakat is elfogadják igazolásképpen. A jelvény ára postaköltséggel: 1500 Ft.
A bankszámlaszám, ahová a pénzt utalhatjuk:
KECSKEMÉTI ÉDOSZ KINIZSI TERMÉSZETBARÁT SPORTEGYESÜLET, 51700100-10005714 FÓKUSZ TAKARÉKSZÖVETKEZET

Az aranyszínű, téglalap alakú jelvényen Bács-Kiskun megye sematikus térképe látható az Alföldi Kéktúra útvonalával és a turistaút jelzőtáblával.

Postacím:
Szabó Endre, 6078 Jakabszállás, Arany János u. 6.

E-mail cím: enszab@t-online.hu

Honlap: http://www.edosz-kinizsi.atw.hu/

Vissza a Tartalomjegyzékre

hörpölin


A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika