ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KÉKTÚRÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Ebben a fejezetben próbáltam összegyűjteni mindazon kérdésekre adott válaszaimat, amit a honlap fennállásának körülbelül tizenöt esztendeje alatt e-mailben, illetve a Vendégkönyv hasábjain Tőletek, Olvasóktól kaptam. Témacsoportok szerint válogattam össze őket, így talán könyebb lesz a választ megtalálni a kérdéseitekre. Amikor mindent összerendezgettem, észrevettem az „információs hézagokat”, ezeket természetesen a levelekhez hasonló stílusban befoltozgattam! A rengeteg téma közötti eligazodásban segíthet a kérdéscsoportok tematikus elrendezése - a csoportok között a bal oldali fülekkel lehet manőverezni - illetve az a rövid Tartalomjegyzék, ami itt alább lesz látható, és ennek a fejezetnek a témáit sorolja fel.

Talán néhány kérdés és a rájuk adott válasz nagyon egyszerűnek és magától értetődőek tűnhet a gyakorlott turisták szemében, de egy dolgot ők se felejtsenek el: valamennyien voltunk kezdők! Amennyiben a kérdéseitekre nem találtok választ itt, írjatok egy e-mailt! Természetesen arról is kérnék visszajelzést, ha valami nem úgy van, ahogy itt leírtam. Ezt a fejezetet a saját tapasztalataim alapján írom, de ahogy az idő múlik, a dolgok változhatnak, sőt lehet olyan is, hogy valamit rosszul tudok! E-mail címem:

Ezt a postafiókat naponta nézem (ezalól már a többnapos túrák időszaka sem jelent kivételt, hiszen ha valahol van mobilnet vagy free wifi, akkor menet közben is megtehetem ezt), a levelekre pedig eredendő lustaságomat legyőzve igyekszem egy (1) napon belül mindíg válaszolni. Nagyon sokszor fogok hivatkozni az alábbiakban az Országos Kéktúra (OKT) hivatalos kiírására, ez megtalálható az igazolófüzetek elején, illetve ezen a honlapon is A kéktúra kiírása című fejezetben.A KÉKTÚRA ELKEZDÉSE ELŐTTMi is pontosan a kéktúrázás?

Jó ezt már most, a legelején tisztázni! Magyarországon jelen pillanatban több mint 20.000 km turistaút található, több tucatnyi féle-fajta-formájú jelzéssel ellátva. Ezeket a jelzéseket kell követnünk, ha végig akarunk menni a turistaúton. Ezek között a jelzések között van a kék sáv turistajelzés is (felfestve nagyjából így néz ki: kék sáv jelzés), ez azonban mégsem csak egy jelzés a sok közül. Minden jelzett turistaútnak van eleje és vége, a kék sáv jelzések azonban egy körülbelül 2650 km-es úton körbejárják Magyarországot! Ezt az útvonalat hívják kéktúrának, az ezt az útvonalat járókat pedig kéktúrázóknak. Ennek a hatalmas Kékkörnek a legismertebb része az 1160 km hosszú Országos Kéktúra, itt ennek az útvonalnak a bejárásával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz válaszokat.

Egy legelőt határoló rozzant fakerítésre festett kék sáv jelzés a Borsodi dombok között, Zádorfalva határában
Egy legelőt határoló rozzant fakerítésre festett kék sáv jelzés a Borsodi dombok között, Zádorfalva határában. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

A kék sávval jelzett útvonalnak már létrehozása kezdetekor, az 1930-as években is az volt a célja, hogy mint egy nyaklánc szemeit, felfűzze a különféle tájegységeket egyetlen sorba, egyetlen hosszú láncba. Így született meg az Országos Kéktúra, aztán később a Kékkör másik két tagja, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és legutoljára az Alföldi Kéktúra is. Ez a három útvonal alkotja a Kékkört.

Az útvonal végigjárása egyáltalán nem könnyű! Az Országos Kéktúra körülbelül 1160 km hosszú, napi 20 km-es távokkal számolva mintegy 58 túranap kell a bejárásához! Nagyon kevesen rendelkeznek annyi szabadidővel, hogy egyvégtében le tudják túrázni ezt a gyalogszerrel óriásinak tűnő távolságot, a kéktúrázók zöme évekig járja az útvonalat, egy-egy napot, vagy hétvégét áldozva rá arra, hogy valamennyit mindig lejárjon a több mint ezer kilométerből. Kitartás kell hozzá, nem is kevés! Főleg akkor, amikor már évek óta járjuk az útvonalat, és azt látjuk, hogy még mindig milyen sok van hátra belőle!

Riport Tóth Viktóriával

Nos, úgy gondolom, tövig koptathatnám az ujjaimat a klviatúrán azzal, hogy megpróbáljam megragadni a kéktúrázás lényegét, az élményt, amit az útvonal végigjárása jelent a számomra, de nem kell megtennem, mert Tóth Viktória, a KÉK - Túranapló kezdő kalandoroknak című könyv szerzője, aki maga is végigjárta két nyár alatt az Országos Kéktúrát, megtette már ezt egy interjúban. Mivel ez fel van töltve a YouTube-ra, nincs más dolgod, Kedves Látogatóm, mint a fentebbi képre kattintani, és végignézni a mintegy 13 perces filmet.

Ez az információs fejezet - és úgy általában az egész honlap - azért készült, hogy a saját Kékkör bejárásomat alapul véve jó tanácsokkal láthassam el azokat, akik csak most vágnak bele ebbe a túraútvonalba, vagy éppen teljesítik azt!

Vissza a tartalomjegyzékre

Megváltozott a Magyar Természetbarát Szövetség neve!
A Magyar Természetjáró Szövetség logója
A Magyar Természetjáró Szövetség logója

2012 nyarán a Magyar Természetbarát Szövetség megváltoztatta eddig megszokott nevét, ezentúl a hivatalos neve Magyar Természetjáró Szövetség lesz, mivel úgy gondolják, az új név jobban kifejezi a tagságának a természettel kapcsolatos viszonyát. Persze még nagyon sokáig találkozunk majd a régi névvel, hiszen például évekbe is beletelhet, mire a névváltoztatás után kiadott könyvek, igazolófüzetek átveszik a régiek helyét. Szerencsére a név rövidítése (MTSZ) továbbra is változatlan! Sajnos, én is bajban vagyok a névváltoztatás tényével itt a honlapon, mert több százszor említem a szövetséget a régi nevén! Ezért arra kérlek, kedves Olvasóm, légy egy kis türelemmel, mire a sok-sok oldalt végigbogarászom, és a nevet mindenhol kicserélem! Türelmedet előre is köszönöm!

2017 novemberében vettem észre, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség honlapja ismét - immár sokadszor - nevet váltott, a korábbi www.termeszetbarat.hu, majd később www.termeszetjaro.hu domain-en üzemelő aloldalak elérhetősége megszűnt, mostantól az mtsz.org domain működik. Sajnos, be sem kapcsolták az átirányítást, emiatt a régi honlapokra mutató linkek már töröttek, nem működnek! Én megpróbálom cserélni a honlapomon az összes régi, törött linket, de előfordulhat, hogy valahol megbújva megmarad néhány. Ha ilyet találsz, kedves Olvasóm, kérlek, tájékoztass! Segítségedet előre is köszönöm!

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi az igazolófüzet és mire kell?
Az Országos Kéktúra jelvénye
Az Országos Kéktúra jelvénye. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.
Az Országos Kéktúra jelvény hátoldala
Az Országos Kéktúra jelvény hátoldala. Bele van gravírozva a teljesítés sorszáma. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Az Országos Kéktúra egy úgynevezett jelvényszerző túramozgalom, tehát a teljesítéséért díjat, jelen esetben egy szép jelvényt lehet kapni (lásd a szöveg mellett jobb oldalon). Bár a valóságban kicsit kisebb a képen láthatónál, a jobb felső csúcsától a bal alsóig körülbelül 45 milliméter a távolság, de a tűzizománcozott jelvény ragyogó színeit nem tudja visszaadni a legnagyobb felbontóképességű szkennelés sem!

Ide kapcsolódik a Magyar Természetjáró Szövetség egy bejelentése, miszerint aki 2018. január 1. után adja be bírálatra az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg a itt látható szép jelvényt, sőt a 6-14 éves gyermekek számára kiírt Gyermekkéktúra jelvényei is ingyenessé válnak! Eddig sem voltak túl drágák a jelvények, de úgy gondolták a szövetségben, talán a jelvények ingyenes volta még jobban ösztökéli a teljesítésre a kéktúrát járókat!

Természetesen szinte senki sem csak a jelvényért járja végig az Országos Kéktúrát, de nagyon sokan úgy vagyunk vele, ha már egyszer végigjártuk, akkor szeretnénk megkapni érte a díjazást is! A jelvényt kiadó szervezetnek, a Magyar Természetjáró Szövetségnek viszont igazolnunk kell azt, hogy az útvonalat teljesítettük. Erre az igazolásra szolgál az „Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet” című A5-ös formátumú füzetecske - a továbbiakban már csak igazolófüzetnek fogom nevezni - amiben össze kell gyűjtenünk az Országos Kéktúra útvonalán található pecsétek lenyomatait (a címlapját lejjebb szkrollozva láthatjátok).

Az igazolófüzetet természetesen vinnünk kell magunkkal minden olyan túrára, amit a kéktúra útvonalon teszünk meg, és a bejárásunk során folyamatosan gyűjtenünk kell bele a bélyegzéseket. A pecsételés mikéntje a következő fejezetben részletesen ismertetésre kerül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy valamennyi - szám szerint 150 - pecsételőpont bélyegző lenyomatait össze kell gyüjtenünk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség szóba álljon velünk és az alaposan megszolgált jelvényt megkaphassuk tőlük. Általában évekig tart, mire valaki végigjárja az útvonalat, és a túrák során bizony a szívünkhöz nő az igazolófüzet, nem szívesen válnánk meg tőle, ezért is fontos, hogy a füzetet a teljesítés hivatalos igazolása után visszakapjuk a jelvénnyel együtt! Jelen pillanatban (2018. szeptember) 6257-nél tart a teljesítések száma, tehát a mozgalom fennállása alatt ennyi sorszámozott jelvényt adott ki a teljesítőknek a szövetség.

A kéktúra igazolófüzet új kiadásának címlapja (2007 júliusától)
A legújabb fajta igazolófüzet címlapja. Először 2017 decemberében adták ki, és már nem csak a fedőlapja színes, hanem a benne lévő térképek is!

A kéktúra igazolófüzet új kiadásának címlapja (2007 júliusától) A kéktúra igazolófüzet régi kiadásának címlapja
A régebbi Országos Kéktúra igazolófüzetek címlapjai. Balra egy 2007-es, mellette egy 2002-es kiadás látható.

Ez a szám egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyien teljesítették a mozgalmat, hiszen elég sokan többször is végigjárták már az útvonalat, és amennyiben minden teljesítéskor új füzetet kezdtek és tele is pecsételték őket az Országos Kéktúra bejárása folyamán, akkor minden teljesítésük után jár nekik az újabb jelvény! Személy szerint nekem is három jelvényem van már, az egyiknek 4097 a sorszáma, ezt 2006 szeptemberében kaptam, a másodiknak pedig 4751, ezt pedig öt évvel később, 2011 szeptemberében vettem át a Magyar Természetjáró Szövetségben. A harmadik teljesítésemnek 5969 a száma, ezt 2017 nyarán fejeztem be, de én nem vagyok valami kirívó eset ezzel, hiszen van olyan ismerősöm, aki már tízszer(!) teljesítette az Országos Kéktúrát, és minden alkalommal megkapta a jelvényt! Ráadásul ezt a nyilvántartást csak azóta vezeti a Magyar Természetjáró Szövetség a teljesítésekről, amióta átvette a mozgalmat a Budapesti Lokomotív Sportklubtól 1961-ben, és akkor 1-ről indította a számlálást, előtte a vasutasoknak egy másik nyilvántartásuk volt a teljesítőkről, amit az MTSZ nem folytatott (további részleteket lásd az Országos Kéktúra történetéről írt fejezetben).

Persze úgy is végigjárhatjuk az útvonalat, hogy nem pecsételünk, de akkor nem is kapunk jelvényt a teljesítés végén! Vannak olyan ismerőseim is, akik számára nem fontos ez a kis elismerés, de ők vannak abszolút kisebbségben. Tehát mielőtt nekilátsz a teljesítésnek, kedves Olvasóm, Te is gondolkodjál el azon, megéri-e Neked a pecsétek megkeresése, a bélyegzés és úgy általában a papírmunka a már korábban is mutatott jelvényt, és dönts a belátásod szerint! Természetesen a későbbiekben a pecsételésről szóló fejezetet csak akkor kell elolvasnod, ha úgy döntesz, jelvényt fogsz kérni a teljesítés végén!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol lehet az igazolófüzetet beszerezni?

A füzet a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kiadványa, ő maga terjeszti, a szövetség központi irodájában (1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet) vásárolható meg félfogadási időben. Az igazolófüzet ára 1990 Ft, Természetjáró Kedvezménykártyával valamivel olcsóbb, akkor csak 1590 Ft-ba kerül (2018. októberi árak). A pontos információk az ügyfélfogadásról itt találhatóak:
http://mtsz.org/kapcsolat_-_elerhetosegek

Figyelem!
Tehát a Magyar Természetjáró Szövetség központja 2013 áprilisában ismét elköltözött, reméljük most már végleges helyet talált magának a Károly körúti irodaházban! Emiatt most már nem érdemes keresni őket sem a több évtizedig használt Bajcsy-Zsilinszky úti címen (a régebbi pecsételőfüzetekben még ez van feltüntetve), sem pedig a Thököly úti irodaházban, ahol körülbelül két évig működtek! Én már jártam a legújabb irodában, az épület földszintjén jelentkezni kell a recepciós pultnál, ezután lehet továbbmenni a folyosó végén a lift előterébe. A VII. emeleten, a szövetség irodájába csengetés után lehet bejutni, amikor belülről oldják a mágneszárat.

A Magyar Természetjáró Szövetség új irodája
A Magyar Természetjáró Szövetség új irodája a középen látható épületben található, a VII. emeleten. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Az Országos Kéktúra igazófüzete tehát több más kiadvánnyal együtt megvásárolható az MTSZ központjában, erről bővebben a következő oldalon olvashatsz: http://mtsz.org/kiadvanyok

Ugyanígy beszerezhető az igazolófüzet a megyei természetbarát szövetségek irodáiban is. Ezek címéről, nyitva tartásáról itt találhattok részletes információt:
http://mtsz.org/tagszervezetek

Az igazolófüzet és még számos más természetjáró kiadvány megvásárolható online is a TuristaShopban, a Magyar Természetjáró Szövetség webshopjában.

Néhány nagyobb térképbolt is árusítja az MTSZ megbízásából az igazolófüzetet, általában kapható a Cartographia kiadó Földgömb és Térképboltjában, a Bajcsy-Zsilinszky út 37. szám alatt, néhány háznyira az MTSZ már megszűnt központjától. A bolt a Metró3 Arany János utcai megállójától néhány perces sétára található, a Nyugati pályaudvar irányába.

Még valami! A Magyar Természetjáró Szövetség nem fogad el fénymásolt, vagy internetről letöltött igazolófüzeteket, csakis az eredeti, a szövetségben, vagy a boltokban megvásárolható füzetben vezetett teljesítés az elfogadható!

Vissza a tartalomjegyzékre

Milyen térképet érdemes a kéktúrához megvásárolni?

Habár a legújabb igazolófüzet térképe már színes, és nagyon hasonlatos kivitelében egy turistatérképhez, de a méretaránya miatt kevésbé részletes azoknál, nem mutatja a kéktúra útvonalán kívül a többi jelzett turista útvonalat sem. A Magyar Természetjáró Szövetség sem ajánlja ezt a térképet tájékozódásra, a hivatalos neve is csupán „útvonalvázlat”.

Nekünk nagyon jó szolgálatot tett a már több kiadást is megért, a Cartographia gondozásában megjelenő turistakalauz sorozatban az Országos Kéktúrát bemutató kétrészes kiadvány. A könyvek tájegységi bontásban mutatják be a kéktúra útvonalát, az 1:40.000-es és 1:60.000-es felbontású térképeiken a teljes útvonal jól követhető, útvonalleírásaik pontosak, részletesek. Külön figyelmet érdemel a könyvek azon része, ahol a műemlékek, látnivalók bemutatásával foglalkoznak. Az adott szakaszok leírásait mi már a túráink előtt alaposan végigbogarásztuk, így terveztük meg, milyen látnivalókért állunk meg, vagy térünk majd le a kéktúra jelzett útjáról. Egyetlen hibájuk az, hogy térképek csak a kéktúra útjának közvetlen - alig néhány kilométeres - környezetét mutatják, ezért az útvonalról történő letéréseknél szükség lehet az adott tájegység turistatérképére is.

A következőkben megmutatom a legújabb kiadás köteteinek címlapját. A korábbi kiadásokkal ellentétben ezeknek a neve csupán „Kéktúra”, míg a korábbiaknak „Országos Kéktúra” volt. Felhívom mindenki figyelmét, hogy most már ne vegye meg a régebbi köteteket, bármilyen kedvezménnyel is ajánlják egyes könyvesboltok az esetlegesen még elfekvő készleteiket, mert térképeik, leírásaik a gyakori útvonalváltozások miatt elavultak!


Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv legújabb kiadásának első kötete Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv legújabb kiadásának második kötete
Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv 2015-2016-os kiadású köteteinek címlapjai. Ezeket keressük a könyvesboltokban!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol lehet beszerezni a Rockenbauer Pál készítette kéktúrás filmeket?

Az Országos Kéktúra útvonaláról készített „Másfélmillió lépés Magyarországon” című 14 részes, 3 DVD-n kiadott filmsorozatot általában megvásárolhatjuk a könyves cégek webshopjaiban, többek között a Bookline és a Zöldbolt webshopjában is. A filmek ára nagyon-nagyon jutányos, 1000 Ft alatt van mindhárom DVD ára, tehát a teljes filmsorozatot megkaphatjuk 3000 Ft-ért!

Sajnos, a már több mint harminc éves filmsorozat minősége nem a legjobb, hiszen már a felvételekor sem a kamera minősége volt az elsődleges szempont, hanem a hordozható volta, hogy túra közben, menet közben is használhassák azt. Nem tett jót a filmeknek a hosszú raktározás sem, tehát ne számítsunk DVD-minőségre a filmek lejátszásakor! A filmsorozat nyújtotta élmény azonban örök: a tájak és az emberek bemutatása egy mára már letűnt korszak dokumentarista feltárása az utókor számára.

Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD első része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD második része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD harmadik része
A Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD-k borítói. A képekre kattintva letölthetőek a „vastag” DVD tokokra való borítók!

A „Másfélmillió lépés Magyarországon”, vagyis az 1979-es Országos Kéktúra bejáráson készült filmsorozat 14 része régebben megtekinthető volt a Magyar Televízió videotárában is - de ezeket törölték onnan 2012 nyarán. Jelenleg a videa videómegosztóra vannak feltöltve a részek. A fentebb már említett három DVD filmanyaga az alábbi linkeken érhető el:

Vissza a tartalomjegyzékre

Szükséges-e turista egyesületi tagnak lenni a kéktúra teljesítéséhez?

Egyértelműen NEM! Az Országos Kéktúrát, vagy bármilyen más túramozgalmat bárki teljesítheti, korra, nemre, állampolgárságra való tekintet nélkül, és ugyanígy a díjazásra (a jelvényre) is jogosult! Régebben az olyan turistaegyesületek tagjai, melyek csatlakoztak az MTSZ-hez, ingyen kaphatták meg az Országos Kéktúra jelvényt, de ez 2017 végén megváltozott! A Magyar Természetjáró Szövetség bejelentése szerint bárki, aki 2018. január 1-e után adja le ellenőrzésre az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg az Országos Kéktúra jelvényt! Ugyanez igaz a Gyermekkéktúra jelvényre, és a Gyermekkéktúra tájegységi jelvényekre is. Egyedül csak az Országos Kéktúra gomblyukjelvényért kell fizetni, de ezt megvásárolni is csupán egy alkalommal lehet!

Az Országos Kéktúrának létezik négy úgynevezett szakaszjelvénye is. Ezeket akkor kaphatja meg a kéktúrázó, ha az Országos Kéktúra négy, pontosan meghatározott szakaszát teljesíti. Ezekről bővebben itt olvashatsz: Az Országos Kéktúra tájegységi jelvényei.

Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva és aktualizálva: 2018. november 1. (készült: 2012. február 5.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika