A PECSÉTELÉSRŐLVáltozások a pecsételésben!

Figyelem!

A Magyar Természetjáró Szövetség 2015 októberében lecserélte a Kék Kör, vagyis az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra összes korábban kihelyezett pecsétjét és pecsételődobozkáját! Az alábbi képeken a szandaváraljai buszfordulóban lévő pecsételőpont látható, az elsőn az elődjéhez hasonlóan a villanyoszlopra szerelt, de most saválló (tehát nehezen rozsdásodó) acéllemezből hajlított dobozból már elővettem a láncon lógó kéktúrás pecsétet, a másodikon a pecsét és a pecsételő füzet közelebbről látható. Mint látható, fémbélyegzőről van szó, sajnos az apró nyele miatt nem olyan jó a fogása, mint a hagyományos nyeles bélyegzőké volt! A pecsételés módja természetesen nem változott: ezután is bele kell ütnünk a stemplit az igazolófüzetünk megfelelő is rubrikájába!

A szandaváraljai kéktúra bélyegzőhely Az új bélyegző közelről
A szandaváraljai kéktúra bélyegzőhely és az új bélyegző közelről. A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megnyithatóak.

Az alábbiakban beteszem az igazolófüzetemből annak a két oldalnak képét is, ahová ezen a túrámon pecsételtem. Ezeknek a bélyegzőknek a használatával nekem sincs még sok tapasztalatom, de az látható a képeken is, hogy itt sokkal több tintával lehet csak kontrasztos lenyomatot produkálni, hiszen eléggé nagy felületre kell rákerülnie. Ezenkívül erősebben is kell a füzetünkbe nyomni a kis bélyegzőt, hiszen nagy a felülete, amivel a papírral érintkezik. Az első alkalommal, a becskei bélyegzéskor erre nem figyeltem, eléggé halvány is lett a bélyegző lenyomata a füzetben! Ezeknek a bélyegzőknek a használata sokban hasonlít a régi fémpecsétek használatához, azokhoz is sok tinta és erős nyomás kellett a megfelelő lenyomat produkálásához!

Az igazoló füzet 52. oldala Az igazoló füzet 52. oldala
A harmadik teljesítésem igazoló füzetének 52. és 53. oldala pecsétekkel és dátumozással. A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megnyithatóak!

A fejezet további részében leírtak természetesen igazak, csak éppen a képeken szereplő kék-fehérre pingált, ütött-kopott kis dobozkák és a belőlük előhalászott kis bélyegzőcskék tűntek el, hogy helyet adjanak az újabbaknak! A fejezet fényképanyagát egyelőre meghagyom, és csak évek hosszú sora alatt fogom lecserélni őket, ahogy gyűlnek majd az új pecsételőhelyekről és a pecsétek használatáról a fényképeim!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol találom a pecséteket?

Létezik egy kitűnő internetes fórum, ahol az Országos Kéktúra (OKT) minden pecsételőhelyének van egy külön oldala, ahová az ott jártak beírhatják a tapasztalataikat. A fórum címe:
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_forum

Mielőtt kéktúra bejárásra indulsz, érdemes elolvasni az adott pecsételőhelyekhez tartozó legfrissebb információkat! Ugyanott találhatóak a túraszakaszok leírásai, ahová szintén az azokat bejártak írhatják le tapasztalataikat. Nagyon hasznos oldal! Arra kérlek, regisztráljál, és akkor Te is leírhatod oda a tapasztalataidat. Munkáddal az utánad jövők dolgát könnyíted meg!

A pecsétek nagyobbik része falusi kocsmákban, vegyesboltokban, esetleg vendéglőkben, vasútállomásokon található. A legnagyobb élmény azonban azoknak a pecséteknek a megkeresése, amik a szabadban vannak elhelyezve: erdőkben, tisztásokon. Sokszor fogsz találkozni a kéktúrázás során a nyers fémszínű, saválló lemezből hajtogatott fémdobozokkal, amikben a bélyegzők találhatóak. Ezek a dobozok fáltották fel 2015 őszén az ötven év alatt már kéktúrázók nemzedékei által megszokott, kék-fehérre pingált dobozkákat. A fejezet képein még jórészt ezek a dobozok láthatóak.

A rozsnakpusztai kéktúra bélyegző
A rozsnakpusztai kéktúra bélyegző. A képre kattintva az nagyobb méterben is megnyitható.

Például a rozsnakpusztai erdészház melletti tisztáson egy magányosan álló fára van felszerelve nagyjából mellmagasságban a kis fémdobozka, erre van rögzítve a bélyegző egy láncon, hogy ne lehessen könnyen elvinni (finomabban szólva: hogy a túrázó nehogy magánál felejthesse, amikor továbbindul). Természetesen a pecsét helye a dobozban van, csak azért vettem elő onnan, hogy bélyegezhessek vele, illetve hogy megörökíthessem a honlap számára!

Itt szeretném megköszönni Heyjoe nikknevű kéktúrázó társam munkáját, aki nem csak egy nagyszerű Országos Kéktúra ismereti játékot alkotott, de a pecsételőpontok vizualizációját is megoldotta. Egy nagyítható Magyarország térképre vetítette rá a pecsételőhelyeket, valamint a kiszállási pontokat, a kurzort ezekre a pontokra mozgatva információ jelenik az adott pontról. A pecsételőhelyeknél a kihelyezett újtípusú bélyegzőkről Magyar Természetjáró szövetség által megadott hivatalos információk tűnnek fel. A térképet az alábbi linken érhetitek el: http://heyjoe.hu/okt/kiszallas.php

Vissza a tartalomjegyzékre

Ugye elég csak elmenni minden pecsételőpontra és beütni a bélyegzőt az igazolófüzetbe?

Nem, nem elég! Az Országos Kéktúra kiírása egyértelműen fogalmaz:
A túra útvonala: az e füzetben (az igazolófüzetben) részletesen vázolt és jelölt pontokon áthaladó, a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett Országos Kék turistaút.
Ellenőrzőpontok: az e füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, illetve helységek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.”

Tehát a kiírás szerint a teljes útvonalat végig kell járni, és közben az ellenőrzőpontokon (pecsételőpontokon) bélyegezni is kell. Az esetleges félreértéseket az okozza, hogy alapvetően kétféle túramozgalom létezik: az érintőpontos és az útvonalkövető. Az érintőpontos túramozgalomban tényleg elegendő a megfelelő módon (gyalogosan, kerékpárral, vagy a kiírástól függő tetszőleges másféle módon) eljutni az ellenőrzőpontokra, és ott igazolni az ottjártunkat, az útvonalkövető mozgalomnál meg van kötve a bejárás útvonala és általában a módja is. Ez az Országos Kéktúra esetén gyalogos, vagy sível történő teljesítés lehet.

Pecsételőhely a Hidegkúti erdészháznál
Pecsételőhely a Pap-réti erdészháznál. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Ha nekikezdesz majd a teljesítésnek, akkor a túrák közben sok sztorit hallasz majd a pecsételőpontokként működő boltokban, kocsmákban, vagy akár a túrázó ismerősöktől arról, hogy sokan igazolják a kéktúra teljesítésüket oly módon, hogy egyszerűen kocsiba ülve elmennek a megfelelő településekre és ott a pecsételőpont előtt kiszállva az autóból elintézik az adminisztrációt, aztán mennek tovább a következő ellenőrzőpontra. Hallani olyan történeteket is, hogy a túrázók akkor is pecsételnek az igazolófüzetükbe, ha nem a kéktúra útvonalán jutottak el a pecsételőpontra, hanem más egyéb túrákat járva.

Nem mondhatom azt, hogy ez csak „városi legenda”, mert van valóságalapja. Nekem is van olyan abszolút becsületes kéktúrát járó ismerősöm, aki egy többnapos túra előtti kapkodós pakolás közben otthon felejtette az igazolófüzetét, és csak az otthonától 200 km-re, egy többórás utazás végén döbbent rá arra, hogy nincs nála a füzet! Visszafordulni késő lett volna, végigjárta hát a tervezett többnapos szakaszt, aztán később egy szabadnapját feláldozva visszatért a helyszínre és autóval ismét végigjárva a pontokat begyűjtötte a pecséteket. Csalt az ismerősöm? Szerintem nem, hiszen végiggyalogolta a túratávot, de a kocsmában csak azt látták, hogy jött egy ember autóval, utcai ruhában, pecsételt az igazolófüzetébe, aztán továbbment az autóval!

Olyat is lehet hallani, hogy esetenként egy túrázó több füzetbe is bélyegez. Így én is jártam már az első kéktúra bejárásomon, ugyanis egy kocsmába (amolyan igazi falusi késdobáló volt a hely jellege Felsővadászon) csak én mentem be, a fiam kinn üldögélt közben a kocsmahivatal előtt a padon. Csaltunk? Nem, nem csaltunk, csak ebben az esetben is úgy tűnt!

Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartom, hogy valaki autóval végigjárva az útvonalat könnyen és gyorsan begyűjti a pecséteket (mondjuk nagyjából az összes pecsét kétharmadát, amik településeken találhatóak), de nem sok értelmét látom. Hiszen ezáltal pont az élményekről marad le, amit a több mint ezer kilométeres út végigjárása során szereznek a kéktúrázók! A milliónyi emlék ad csak értéket annak a jelvénynek, amit a teljesítés végén meg lehet szerezni! Emlékek nélkül az csak egy értéktelen vasdarab, nem értem minek lenne rá szüksége bárkinek is?

Vissza a tartalomjegyzékre

Hogyan kell pecsételni?

Alapvetően a pecsétet be kell ütni az igazolófüzet megfelelő kis kockájába. Sajnos, a bélyegzők festékellátása nem oldható meg, ezért célszerű egy jól betintázott (de nem részeges :-))) pecsételő párnát magadnál tartani. Ennek a kis eszköznek mindig nálad kell lennie kéktúrázás közben, éppúgy mint az igazolófüzetnek!

Pecsételés Bálapátfalván, a vasúti megállóban
Pecsételés Bálapátfalván, a vasúti megállóban. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

A pecsételés „technikai” oldaláról részletes leírást olvashattok a már említett pecsételőhelyek fórumának Gyakran Ismételt Kérdések fejezetében:
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_gyik

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol kell kétszer pecsételni?

Ott, és akkor kell kétszer bélyegezni, ahol a túrát megszakítod, hogy aztán más időpontban folytassad tovább. Ekkor bélyegezni kell akkor is, amikor először éred el a pontot és befejezed a túrát, és akkor is, amikor újrakezded (vagy ismét befejezed az ellenkező irányból jőve). Ha ez a pont egy hivatalos kéktúra szakasz kezdő- vagy végpontja, akkor két kis pecsételő kockát találsz az igazolófüzetben, amúgy pedig általában csak egyet. Ilyenkor az egyik pecsétet üssed a kijelölt kockába, a másikat pedig alá, fölé, mellé, bárhová az oldalon, ahol elegendő hely van. Ha a túrát olyan helyen fejezed be, ahol nincs pecsételő pont, akkor kissé bonyolultabb a helyzet, ezt a következő fejezetben fogom taglalni!

Ha egy pecsételőponton csak áthaladsz a túra közben, ott természetesen elegendő egy stemplit nyomni az igazolófüzet megfelelő rubrikájába. Pecsételés szempontjából „áthaladásnak” számít az is, ha egy többnapos túrán megszállsz éjszakára egy pecsételőpont településén, tehát ilyenkor is elegendő egyszer bélyegezni. Dátumként beírhatod az érkezési vagy az indulási napot is. Azonban szerintem megszakításnak számít már az is, ha pihenőnapot tartasz egy adott helyen és csak rákövetkező nap indulsz tovább. Az Országos Kéktúra kiírása meglehetősen szűkszavú a pecsételés mikéntjét illetően, csak az elvet írja le, ezt értelmezhetjük tágabban is, de azért ragaszkodjunk az ott leírt minimális feltételekhez!

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi van, ha olyan helyen fejezem be a túrát, ami nem kéktúra pecsételőhely?
Pecsételés utáni adminisztráció a Telekessy Vendégháznál
Pecsételés utáni adminisztráció a Telekessy Vendégháznál. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Bizony, előfordulhat az az eset, hogy olyan helyen fejezel be egy túrát, ami nem hivatalosan kinevezett kéktúra pecsételőhely. Mit tegyünk ilyenkor? Az Országos Kéktúra kiírása eléggé szűkszavú, lássuk csak: „Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az útvonalon fekvő legközelebbi - erre nem kijelölt - hely bélyegzője is megfelelő. A túraszakasz megszakításakor és újrakezdésekor is kell pecsételni.”. Hát ettől nem lettünk okosabbak!

Akkor most elmondanám, én mit javaslok. Alapvetően két eset lehetséges: vagy olyan helyen fejezitek be a túrát, ahol tudtok pecsételni - bár nem a kéktúra pecséttel, vagy olyan helyen, ahol nem.

Lássuk most az első lehetőséget. Például a Cserehát és a Zempléni-hegység között fekszik a Hernád völgyében Encs. Áthalad rajta a kéktúra, kitűnő a közlekedése, mert a város szélén halad el a 3-as út és átmegy a városon a Miskolc-Kassa közötti vasútvonal is. Eszményi hely egy, akár többnapos túra kezdésére, illetve befejezésére, de nem kéktúra pecsételőhely! Viszont az állomás pénztárában kaphattok bélyegzést az igazoló füzeteitekbe! Ha a túrát itt fejezitek be, illetve innen indultok tovább legközelebb (vagy ide érkeztek újra, de ez végül is lényegtelen) mindkét esetben kérjetek bélyegzést a füzetetekbe, a fancsali és gibárti pontok kockái közé. Szépen meg is lehet dátumozni őket, de a vasúti körbélyegzőn amúgy is szerepel a dátum. Ha más helyeken kerültök ugyanilyen szituációba, meg lehet próbálkozni a postán, önkormányzatoknál, vagy bármelyik boltban, italboltban, hogy adjanak bélyegzést a füzetekbe. A lényeg az, hogy a bélyegző lenyomatán szerepeljen az adott hely, település neve!

A második lehetőség az, hogy a túrát olyan helyen fejezitek be, ahol reménytelen a pecsételés. Én bizony már jártam úgy, hogy egy túratársammal egy kéktúrát a bajóti műútnál kellett félbeszakítani és besétáltunk a faluba a buszmegállóba, ahol persze minden zárva volt. Ez a hely a péliföldszentkereszti és a pusztamaróti pecsételőhelyek között fekszik, nagyjából félúton. Péliföldszentkereszten persze még nem sejtettük, hogy a túrát korábban befejezzük, ezért nem bélyegeztünk kétszer, Pusztamarótra viszont már nem érkeztünk el. Legközelebb, amikor túrázni mentünk, a bajóti műúttól indultunk tovább és Pusztamaróton bélyegeztünk kétszer! Csaltunk? Nem hiszem, ugyanis egyetlen lépést sem hagytunk ki a két pecsételő pont közötti túraszakaszból, viszont teljesítettük a fentebb idézett kiírás feltételeit is! Ennyi az egész!

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi van, ha eltévedtem és csak a kezdőpontnál van pecsételve, később pedig újra bejárom a szakaszt?

Erre a kérdésre nem email-ben válaszoltam, hanem az Index kéktúra fórumán. Lássuk csak, mit is ír az OKT hivatalos kiírása: „A túraszakasz megszakításakor és újrakezdésekor is kell pecsételni.”

Próbáljuk ezt értelmezni! Tehát ezeken a pontokon kétszer kell stemplizni. Egyszer az első túrádon, egyszer meg a másodikon. Ha csak egyszer bélyegeztél (és már kétszer jártál ott), akkor pótolnod kell, hiszen a szakaszok dátumozásából látható, hogy a két különböző időpontban teljesített túraszakaszok közös pontja sehogy se jön össze. Ha eltévedtél és nem jutottál el a szakasz kezdőpontjából a végpontba, akkor nem teljesítetted a szakaszt! Na most az a nagy kérdés, hogy a kezdőponton be van-e dátumozva a pecsét (vagy esetleg MÁV-Startos dátumos körbélyegző van ott), vagy nincs.

Pecsételőhely Ötvös közelében, az erdőben
Pecsételőhely Ötvös közelében, az erdőben. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.
  • Ha nincs, akkor jobban jártál, mert elmész legközelebb a szakasz elejétől a végéig, a végén is stemplizel, aztán a sikeres teljesítés idejét írod mindkettőhöz (a régebbi kezdőstemplihez és az újabb befejezőhöz).
  • Ha van ott dátum, akkor nehezebb az ügy. Akkor elvileg a szakasz elején ismét kéne stemplizned a második bejárás dátumával, meg persze a végénél is, és az tiszta ügy, vagy csak a szakasz végén nyomsz egyet és ha az nem dátumos bélyegző, akkor beírod hozzá az első, sikertelen teljesítés kezdőpontjának dátumát - ez nem teljesen tiszta ügy, mondjuk inkább úgy, hogy még belefér.

És innentől a magánvéleményem következik: Szerintem egy a lényeg: járd végig a kéktúrát! És ez volt a szándéka annak is, aki ezt a mozgalmat kiírta. Ennek az „ellenőrzése” két módon történik. Egyrészt ott a lelkiismereted, másrész a Kéktúra Ellenőr. A lényeg, hogy felelj meg mindkettőnek. A lelkismeretedet nem ismerem, az ellenőrt igen. Ő azt nézi, hogy a pecsétek és dátumok meglegyenek, és az időpontok ne mondjanak ellent egymásnak. Ennél többet ő nem lát, nem is láthat, de megbízik benned.

Vissza a tartalomjegyzékre

Mindenhol kell pecsételni?

Ez fontos dolog, úgyhogy itt idézni fogok az Országos Kéktúra kiírásából: „...a résztvevőknek a Kéktúra teljesítését, valamennyi ellenőrző pont érintését, hitelt érdemlő módon igazolni kell.” - Na, erre még később visszatérek!

Pecsételőhely a Hidegkúti erdészháznál
Pecsételőhely a Hidegkúti erdészháznál. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Viszont: „Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja. A zárójelbe tett vasútállomásokon csak akkor kell, ha azok egyben a túra kezdő, vagy befejező helyével esnek egybe. Ezek az állomási épületek a Kéktúra útvonalától ugyanis 0,5 km-nél távolabb vannak.”

Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy ezeken a pontokon is pecsételünk, még akkor is, ha nem ott kezdünk, vagy fejezünk be egy túrát, pusztán abból az okból, hogy így lesz teljes a könyvünk, vagyis így kerül minden mezőbe bélyegző. Itt csak önmagam tudom idézni, azt amit a kiírás kommentárjában is leírtam már:

„Többen - közöttük én is - úgy gondoljuk, hogy az igazoló füzet csak úgy teljes, ha minden ellenőrző ponton pecsételünk. Tehát ezeken a nem közvetlenül a túra útvonalán fekvő helyeken is. Meg aztán gondoljunk csak bele: öregkorunkban dicsekszünk majd az unokánk előtt azzal, hogy teljesítettük a Kéktúrát és megmutatjuk az igazoló füzetet is. Aztán, ha az unoka megkérdi: »Mondd, papi, ebben a kockában miért nincs stempli?« - Mit válaszoljunk? Talán ezt? »Hát, tudod, kisunokám, ott nem volt kötelező pecsételni, ezért kihagytam.« Ugye, milyen égés?”

Ugyanez igaz a hivatalos kiírás szerinti szakaszhatárokra is. Itt eleve két rubrika található az igazolófüzetben, de ha csak áthaladunk a ponton és folytatjuk a túrát, elegendő egyszer pecsételni, tehát egy mező üresen maradna. Ilyenkor nem tart semeddig beleütni a füzetbe még egy stemplit, és akkor nem marad üres kocka!

Végül megmutatnám, hogyan is néz ki egy kéktúrás igazolófüzet még a „régimódi”, mára már bevont pecsétekkel és persze dátumokkal. Ezért beszkenneltem a saját, régebbi igazolófüzetem két oldalát (nagyításhoz kattints a képekre). Íme:

Az igazoló füzet 34. oldala Az igazoló füzet 35. oldala
Az első kéktúra teljesítésem igazoló füzetének 34. és 35. oldala pecsétekkel, nyalókával és dátumozással „kidíszítve”

Az 34. oldalon három igazolás látható: Szárligeten a vasútállomás pénztárában nyomták bele a „szabványos” kéktúra bélyegzőt az igazolófüzetbe, Koldusszállás mellett pedig egy fatörzsön lévő fémkazettában található a kéktúrás gumipecsét egy láncra rögzítve.

A Somlyóvári kulcsosháznál nem bélyegző van a kis fémdobozban, hanem igazolófüzetbe ragasztható „nyalókák” - amolyan egyszerű bélyegfélék, így ott egy olyan került a füzetbe igazolásképpen.

Pecsételőhely a Csényeújmajorban
Pecsételőhely a Csényeújmajorban. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

A 35. oldalon a koldusszállási és a pusztamaróti a közönséges kéktúrás gumibélyegző - Koldusszállásnál két rubrika is van az igazolófüzetben, és mivel ott fejeztünk be, illetve kezdtünk túrákat, kétszer is kellett pecsételnünk. A Gerecse üdülőnél lévő pecsét egy fémbélyegző, aminek a homlokába ütötték bele a betűket. Jól látható, hogy a nem szimmetrikus betűk tükörképei a lenyomatok (pl. ilyen a „R” betű is).

Ottjártunkkor a Bányahegyi erdészháznál nem volt használható bélyegző, mivel összetörték, ezért ott nem tudtunk pecsételni. A legközelebbi település Tardos volt, így ott kellett igazolást kérnünk, méghozzá kétszer is, mert az a pont két túránk közötti szakaszhatár is volt egyben. Ebben az esetben szerencsénk is volt, mert a Bánya-hegy és a Gerecse közötti nyeregben fekvő romos erdészház amúgy is Tardos felől közelíthető meg legegyszerűbben, ezért onnan indultunk és oda érkeztünk a túráinkon. A Hubertus Söröző a faluból a hegyre vezető hosszú kaptatóról nyíló egyik mellékutcában található, tehát még hosszú kitérőt sem kellett tennünk!

Már évek óta újtípusú kéktúra igazoló füzetek vannak forgalomban, akik most kezdik a kéktúrázást, azok már csak ilyen, színes borítós füzetet tudnak vásárolni. Ennek a füzetnek a térképvázlatai már számítógéppel készültek, pontosabbak is emiatt, mint a korábbi igazoló füzetek szabadkézi rajzok alapján készült útvonalvázlatai. Ennek a füzetnek is beszkenneltem ugyanazt a két oldalát, amit az előző füzetből is feltöltöttem ide, így jól lehet látni a különbségeket.

Az igazoló füzet 34. oldala Az igazoló füzet 35. oldala
Az új típusú Országos Kéktúra igazoló füzet 34. és 35. oldala. Érdemes összehasonlítani a régi típusú igazoló füzet azonos oldalaival (lásd fentebb). A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megnyithatóak.

A 34. oldalon kettő darab bélyegzés is található a Somlyóvári kulcsosház kockájánál. Ez pusztán amiatt van, mert a kockába nyomott lenyomatot olvashatatlannak találtam, ezért nyomtam még egyet föléje, ami aztán valóban olvashatóbb is lett. Ez nem tilos, Ti is bármikor megtehetitek, bár nem egy szépségdíjra jelölt produkció! Persze ragaszthattam volna nyalókát is, ugyanúgy, mint az első kéktúra bejárásomkor, de ottjártamkor éppen kinn tartózkodott a gondnok, aki felajánlotta, pecsételjek a nála lévő bélyegzővel.

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi van, ha nem találom a pecsétet?
Káldon a Korona kocsma a pecsételőhely
Káldon a Korona kocsma a pecsételőhely. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.
Somlyóvári kulcsosház.
Somlyóvári kulcsosház. Az ajtófélfán található a „nyalókákat” rejtő dobozka. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Hát, ilyen bizony előfordulhat! A kihelyezett - vagyis fákra, oszlopokra, kerítésekre szerelt - pecsétekre jellemző az, hogy néha trombitának nézik őket, vagyis megfújják azokat! Azt viszont nehéz megértenem, miért is tör össze, tesz használhatatlanná valaki egy ilyen kis bélyegzőt! Megtörténhet az is, hogy zárva van az a hely (kocsma, bolt), ahol a pecsétnek lennie kéne a fórum szerint.

Ilyenkor két lehetőség van:

  • Megpróbálsz máshol pecsétet kérni (boltban, kocsmában, múzeumban, postán, stb.), aztán vagy kapsz, vagy nem. Általában adnak. Itt ismét a kiírást idézem: „A MÁV-val és több vállalkozóval a bélyegzés kérdése megállapodásban rendezett, ennek ellenére követelő módon sehol ne lépjünk fel.” Azt tudom csak tanácsolni, ne rontsunk sehol ajtóstól a házba, a boltban vásároljunk valamit, a kocsmában rendeljünk egy italt - szívesen adnak alkoholmentest is! - és csak azután adjuk elő a kívánságunkat. Ők már úgyis sejtik, honnan fúj a szél - látják a hátadon a hátizsákot, tudják mi járatban vagy. Egy jó tanács: Mindig legyünk tekintettel arra, hogy ezeken a helyeken nem kötelességük a pecsételés a füzetünkbe, ezért sehol se legyünk tolakodóak, ha pedig nemet mondanak a kérésünkre, akkor fogadjuk el azt, ne vitatkozzunk. Kocsmákban, boltokban sokszor mondják, hogy éppen nincs náluk a céges bélyegző - ez persze általában nem igaz, hiszen ha például ÁFÁ-s számlát kérnénk, azt le kell tudni bélyegezniük -, és próbálkozzunk más helyen. Ha végképp sehogy sem jön össze a pecsételés, akkor készítsünk fényképet magunkról és a pecsételőpontról a későbbiekben ismertetettek szerint!
  • Ha nem kapsz sehol pecsétet, akkor végső soron marad a fényképezés. Itt is a kiírást idézem: „Felismerhető - a pontot és a személyt együtt ábrázoló - fotók ugyancsak igazolásul szolgálhatnak.” Ez azért nem történik meg sűrűn! A teljes kétszeri Országos Kéktúra bejárásom alatt mindössze egy helyen - az Ablánci Malomcsárdánál - voltunk kénytelenek ezt a módszert alkalmazni! De hol készítsük a fényképet? Kisebb községekben, falukban rövid sétával eljuthatunk az országúton a település elejét, végét jelző táblákhoz. Fényképezzük le magunkat, vagy egymást a táblával együtt, hogy a szövege a képen olvasható legyen. Kinn a természetben a bélyegzők kis dobozkáira rá szokott lenni festve a pecsételőpont neve. Egy-egy ismertebb műemlék is jó háttér lehet, de például a pecsételőpontos erdészházak is elég jellegzetesek. A lényeg, hogy a képen együtt szerepeljen a felismerhető pecsételőpont, vagy annak a neve, illetve a mi felismerhető arcunk, alakunk. Például a mobiltelefonok nagylátószögű kameráival elég jó képeket lehet készíteni kinyújtott karral önmagunkról is, én már többször próbálkoztam ezzel a módszerrel a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán (azon a kéktúrán már többször is belefutottam abba, hogy nem tudtam pecsételni a szükséges helyeken).
Vissza a tartalomjegyzékre

Kinek szóljak, ha nem találtam a pecsétet?

Minden esetben, amikor pecséthiányt észlelsz, értesítsd az MTSZ-t erről a tényről. Az MTSZ kéktúra honlapján van erre egy hibabejelentő oldal: http://kektura.hu/kapcsolat-hiba-bejelentes?view=contact . Nem kell regényt írni az „Üzenet” mezőbe, elég ha néhány szóval leírod a helyet, időpontot, körülményeket. A hiányzó pecsétet néhány héten belül pótolni fogják. Természetesen mindezt beírhatod a már említett pecsételőhelyek fórumába is:
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_forum .

Rozália téglagyár - pecsételőhely
Rozália téglagyár - pecsételőhely a gyárkapu melletti villanyoszlopon. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Szóval a tönkrement, ellopott pecsétek pótlása néha hetekbe is beletelik, hiszen ezt elsősorban önkéntesek végzik, saját szabadidejükben, saját költségükre. A pecséthiányra fel is lehet készülni, hiszen a pecsételőhelyek fórumán tájékozódhatunk már a túránk előtt a bélyegzők állapotáról, és ha hiányt látunk valahol, akkor érdemes már előre elgondolkodni azon, hogyan is tudjuk pótolni a hiányzó kéktúra bélyegző lenyomatát! Sok településen több kihelyezett kéktúra bélyegző is van, ez a fórum beírásaiból egyértelműen kiderül. Ekkor keressük meg a másik, a kéktúra útvonaltól esetleg távolabb fekvő pecsételőhelyet, ha ilyen nincs, akkor már előzőleg tájékozódhatunk a beírásokból, adnak-e a pecsételőhelyen céges bélyegzést? Ha nem, akkor szóba jöhet még a posta, önkormányzat, bármilyen bolt, italbolt, vendéglők, panziók, irodák és más egyéb hely, ahol kaphatunk bélyegzést, amin rajta van a település neve. De erről már beszéltem az előző fejezetben.

Vissza a tartalomjegyzékre

Olyan régimódi a pecsételés! Nem lehetne valami újabbat kitalálni?

A pecsételés már több ezer éves múltra tekint vissza - hiszen már az ókori Mezopotámiában is használták -, éppen ezért ideje lenne kiváltani valami „modernebbre” - gondolhatja a mai fiatalabb nemzedék, akinek már a vérében van az intenet, és az okostelefonos alkalmazások hosszú sora is. A Magyar Természetjáró Szövetség is lépést kíván tartani a fejlődéssel, ezért talán már 2013 folyamán egy érdekes dolog fog megjelenni a kéktúrás pecsételőpontokon: egy kis matricán egy négyzet, benne fura kis mozaikszerű elrendezésű pontokkal.

A Kéktúra Honlap QR-kódja
A Kéktúra Honlap QR-kódja. Megfelelő minialkalmazással bíró okostelefonnal kiolvasva a kódot a honlap internetes címét (URL-jét) kapod meg.

Ez a QR-kód, ami felépítését és alkalmazását tekintve nagyon hasonló a már jól megszokott vonalkódokhoz, amiket minden árun megtalálhatunk. Azok kiolvasásához a pénztérgépek kódolvasói szükségesek, és az adott áru származási helyére és azonosítására vonatkozó információkat tartalmazzák, a QR-kódba viszont bármit bele lehet kódolni. Itt jobb oldalon láthattok egy ilyen kódot, ezt egy megfelelő minialkalmazással rendelkező okostelefonnal kiolvasva ennek a honlapnak az internetes elérhetőségét (URL-jét) lehet megkapni. És pont ez a lényeg: a Magyar Természetjáró Szövetség nemsokára már elérhető új Országos Kéktúra oldalán minden pecsételőhelynek lesz egy aloldala, és a pecsételőhelyen elhelyezett kód segítségével oda lehet majd ugorni és elolvasni az arra a helyre vonatkozó információkat.

Ez persze még nem pótolja a pecsételést, mert az kissé bonyolultabb ennél, de erre is vannak már - talán már a közeljövőben megvalósuló - elképzelések. Ezt szintén majd az olyan okostelefonokkal lehet megvalósítani, amikre telepítve van a Foursquare alkalmazás. Itt csak röviden foglalom össze a lényeget: a QR-kóddal be lehet majd jelentkezni (checkinelni) a Foursquare segítségével egy adott helyre, ahol ezért pontot kap a felhasználó. Ezeket a bejelentkezéseket aztán lekérdezheti az MTSZ, és akkor látja majd, hogy az adott felhasználó mikor, milyen pecsételőpontokon járt. Az már csak hab a tortán, hogy a checkinelő személy ezt a tényt megoszthatja akár az ismerőseivel is a bejelentkezése pillanatában az interneten keresztül.

Tehát íme, éppen most van születőben egy újfajta igazolási mód, ami egyelőre úgy néz ki, hogy párhuzamosan fog majd működni a pecsételéssel! Sajnos, egyelőre több gyermekbetegségben is szenvedni fog, például az erdei pecsételőpontoknál egyáltalán nem biztos, hogy lesz megfelelő térerő ahhoz, hogy a checkinelnő felhasználó az internetre kapcsolódhasson az okostelefonjával, de az elv már létezik, és a 3G lefedettség is egyre nagyobb az országban. Szerintem néhány év múlva tényleg a pecsételés reális alternatívájává válhat, de én azért azt mondom, kedves Olvasóm, ha most akarsz belevágni az Országos Kéktúra teljesítésébe, vedd meg inkább a pecsételőfüzetet!

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi az a Túrajelentés, ahová szintén stemplizni kell?
Kisinóci turistaház - kéktúra pecsételőhely
Kisinóci turistaház - A bélyegzőt a turistaház halljában kell elkérni. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Ezt már annyian megkérdezték, hogy már komolyan gondolkodtam azon, hogy végigolvasom a több száz gépelt oldalnyi túraleírást és mindenhonnan kiirtom azt a kitételt, hogy az igazolófüzeteken kívül mi még a túrajelentésekre is bélyegeztünk! De soha nem tudtam rászánni magam erre a több napos munkára, ezért inkább itt elmagyarázom néhány sorban.

Mi Gábor fiammal egyesületi tagok vagyunk, méghozzá a Hegyek Vándorai Turista Egyesületben . Márpedig a szervezett turisták részére létezik egyfajta minősítési rendszer, ahol a túrázva megtett távolság és egyéb paraméterek alapján pontokat szerezhetünk, ezeket összegyűjtve pedig minősítést kaphatunk. Ezek sorrendben a bronzjelvényes, ezüstjelvényes, aranyjelvényes, érdemes és kiváló természetjáró. A „kiváló” cím elérése, ha nem is egy élet munkája, de azért sok-sok éves természetjárás megérdemelt jutalma!

A túrajelentés az a papír tehát, amin a megtett útvonalat tudjuk igazolni, célszerűen persze pecsételéssel. Tehát ha az OKT-t járjuk, akkor az igazolófüzeteken kívül erre a nyomtatványra is ütünk stemplit. Ennyi az egész!

Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva: 2016. április 9. (készült: 2012. február 05.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika