KÉKTÚRA HONLAP - Általános információk - Mit pakoljunk, és főként: mibe?
MIT PAKOLJUNK, ÉS FŐKÉNT: MIBE?A hátizsákokról - Milyet vegyünk?

Ha a túrázással, természetjárással csak most ismerkedünk, nem érdemes rögtön a legdrágább, legkomolyabb hátizsákokat megvenni! Mint nagyon sokan mások, mi is a fiammal olcsó iskolai hátitáskákkal kezdtük a túrázást, és a kéktúrázást. „Igazi” turista hátizsákokat csak akkor vettünk, amikor már tudtuk, hogy mit is akarunk tulajdonképpen. Szóval a lényeg az, hogy egynapos kirándulások, kisebb túrák felszerelése: az enni- és innivaló a minimális kiegészítőkkel kényelmesen elfér egy kimustrált iskolai hátitáskában is! Viszont kézitáskát, szatyrokat soha ne vigyünk magunkkal, mert komolyan zavarnak, akadályoznak a haladásban!

Viszont ha már túl vagytok az első komolyabbnak gondolt túráitokon és szeretnétek már igazi túrazsákokat a hátatokra, akkor érdemes ellátogatni egy nagyobb turistaboltba és megnézni a felhozatalt. Itt most nem akarom különféle gyártók ilyen-olyan termékeit reklámozni, ezért márkák említése nélkül csak felsorolnám, szerintem milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani egy hátizsákot.

A korábbi túráitokon már láttátok, megtapasztaltátok, mennyi holmit szükséges magatokkal vinni egy egynapos kirándulásra, túrára, hát most is akkora zsákot érdemes keresni, amiben mindaz kényelmesen elfér, amit magatokkal akartok vinni. Nekem az a véleményem, hogy egy 20-25 literes hátizsák erre a célra tökéletesen megfelel! Egyébként az, hogy én mit viszek magammal egy egynapos túrára, annak a felsorolását a „Na jó, aztán mit pakoljunk be a hátizsákba?” fejezetben találjátok. Természetesen az a felsorolás csupán az én ajánlásom, nyugodtan dönthettek plusz holmik vitele mellett, és ki is húzhattok dolgokat az én listámról (mondjuk ezt csak komoly mérlegelés után ajánlom).

Szóval ott álltok a turistaboltban és a 20-25 literes kategóriában mutatnak vagy harminc hátizsákot. De melyiket válasszátok?

Hány zseb van rajta?

25 literes Tatonka hátizsák
Saját, 25 literes hátizsákom. Már évek óta nyúzom, nagyon tartós fajta! Jó sok zseb van rajta!

Én szeretem, ha a dolgaim nem csak ömlesztetten, hanem rendszerezve vannak a zsákban, egyszerűen azért, mert így könnyebb őket megtalálni! Tehát külön zsebben vannak az irataim és a pénzem, megint másikban a térképek, útvonalleírások, bélyegzőpárna, egy harmadikban pedig az apróságok: svájci bicska, mobiltelefon, lakáskulcsok, stb. Jó, ha van a zsák oldalán egy kis nyitott zseb, amibe belefér egy fél literes palack az ivóvíznek, így nem kell mindig megállni és nyitogatni a hátizsákot, ha inni akarsz, mert menet közben is elővehető az oldalzsebből. Jó, ha van a hátizsáknak belső zsebe is, így oda kerülhetnek a fontosabb dolgok: az iratok és a pénztárca!

Milyen legyen a kialakítása?

Egy hátizsák akkor jó, ha kényelmes viselni! Ezért nagyon fontos, hogy széles, párnázott legyen a két vállpánt (vállheveder), hiszen azok fekszenek majd fel a vállaidon és hordozzák a hátizsák teljes súlyát. Érdemes azt is megnézni, hogyan illeszkednek a vállpántok a zsákhoz: itt minél erősebb a varrás, annál tartósabb lesz maga a hátizsák is. Jó, ha van a zsáknak mellhevedere is, ezzel lehet ugyanis szabályozni a vállpántok egymástól való távolságát a mellrészen. Néha szoktak adni a zsákhoz vállpántra rögzíthető mobiltelefon tokot is. Ha sokat telefonáltok menet közben, érdemes ilyet venni. Ha nem, akkor a GPS is bele szokott férni.

A csípőheveder szintén jó, de a kis, 20-25 literes zsákoknál nem elterjedt dolog! Habár a hátizsák a vállpántokon fekszik fel a vállatokra, és az hordozza a zsák teljes súlyát, a csípőheveder megakadályozza a zsák csúszkálását, mozgását, lötyögését a hátatokon.

Fontos az, hogy fekszik fel a hátatokra a zsák. Itt kétfajta kialakítás létezik: az egyik a párnázott hátú, a másik pedig a hátszellőzést biztosító típus – ezt különféle nevekkel illetik a gyártók: például AirSpeed vagy Air Condition hátszerkezet. A párnázott hátú zsák teljes felületével felfekszik a hátatokon, azért van kipárnázva, hogy viselete kényelmes legyen, ne dörzsölje, törje fel a hátatokat. Annyi a hátránya, hogy viselésekor – főleg nyári melegekben – a hátatok könnyen leizzad, és nem tud szellőzni, mert a hátizsák szélesen felfekszik rá.

A másik típusnál egy merevítő vázszerkezettel néhány centiméterrel elemelik a hátatoktól a zsákot, így a résben könnyen tud járni a levegő, nem tudtok beleizzadni. Némi hátránya az, hogy a zsák ívesen formatervezett, emiatt talán egy kicsivel nehezebb benne elrámolni és kicsit hátrébb kerül a hátizsák súlypontja is, ami esetleg jobban megviselheti a vállatokat. Szóval, mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is. Én kipróbáltam mindkét félét, és a párnázott hátú zsákokat választottam.

Mik azok az ivórendszeres hátizsákok? Ezeket általában arról lehet felismerni, hogy egy vékony műanyag cső lóg ki belőlük, a végén egy kis szopókával. Ezeknél a zsákoknál az innivalót bele kell tölteni egy belső, természetesen teljesen szivárgásmentesített 1,5 – 3 literes zacskóba, ebbe illeszkedik a szívócső is. Nagy előnye, hogy menet közben, ha szomjas leszel, nem kell elővenni a zsákból az innivalót, de még csak az oldalzsebből sem a kis palackot, hanem csak szádba kapod a cső végén a szopókát, és pillanatnyi megállás vagy lassítás nélkül tudsz inni. Mint látható, ez a kialakítás elsősorban a teljesítménytúrázók számára ideális, akiknek szabott idő alatt kell megtenni egy kiírásban rögzített távot, tehát nem késlekedhetnek.
Néhány zsákra azt mondják, hogy „víztartály kompatibilis”. Ez azt jelenti, hogy utólag beleépíthető a korábban ismertetett víztartó zsák a szívócsővel, amik természetesen külön is kaphatóak.

Egyéb szolgáltatások:

Beépített esővédőhuzat. A legtöbb hátizsák nem teljesen vízálló, a cipzárak, varrások mentén esőben a víz beszivároghat a hátizsákba, átnedvesedhetnek a benne lévő holmik. Nagy esőknél maga a zsák anyaga is átazhat. Ez ellen véd a hátizsákra húzható nejlon, vagy másfajta, de teljesen vízhatlan huzat.

Szűkítő hevederek: Ha a zsákot nem pakoljátok tele, ezekkel a pántokkal, hevederekkel csökkenthető a zsák vastagsága, így a súlypontja kevésbé kerül távol a hátatoktól.

Külső rögzítő zsinórok, hevederek: Kisebb, könnyebb dolgokat: például esőkabátot tudtok a zsinórokkal kívül rögzíteni a hátizsákra, így az könnyen elő- és felvehetővé válik.

Mint látható, egy egyszerű, egynapos túrákra alkalmas hátizsák kiválasztása is egy többismeretlenes egyenlet megoldásához hasonló, bizony nem egy egyszerű probléma! Célszerű a vásárlás előtt pontosan felmérni az igényeiteket, és az alapján egy konkrét kialakítású zsákot keresni, mint esetleg mindenfajta elképzelés nélkül válogatni a több tucatnyi típus között!
A fiamnak én nekem egy-egy Tatonka Server Pack 25 literes hátizsákunk van, az egyik kék, a másik pedig barna. Hét éve vettük őket, nagyon tartós darabok. Jelenleg már nem lehet ezt a típust kapni.

A többnapos túrák hátizsákjairól

75 literes Adventurer hátizsák
A 75 literes hátizsákom ilyen volt újkorában. 6 év alatt a színei szürkére fakultak a napsütéstől, de még pont olyan erősek a varrásai, mint amikor megvettem. Imádom a rengeteg zsebét és azt, hogy mindent fel tudok rakni rá a szíjai segítségével: a sátrat, a derékaljat és a hálózsákot is. A képre kattintva az nagyobb méterben is megnyitható.

Rendszeres túrázással előbb-utóbb eljuttok majd arra a szinte, amikor már többnapos túrákat is szeretnétek megtenni, és ehhez a kis, 20-25 literes hátizsákok már nem megfelelőek. Természetesen lehet nagyobb hátizsákokat is kapni a turista boltokban, a nagyság felső határa ha nem is a csillagos ég, de úgy 80-100 liter környékén van! Itt elsősorban a túrázók teherbírása szab határt!

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy lehet megtudni azt, hogy mekkora térfogatú az a cucc, amit gondos tervezés után egy többnapos túrára összeállítottak, mert akkor ehhez választanának majd nagy hátizsákot a boltban. Ezt nagyon könnyű meghatározni, csak rendelkezni kell egy olyan kisebb hátizsákkal, aminek tudjuk a literekben mért térfogatát. Vegyük sorba az előkészített holmit, és ahányszor meg tudjuk vele tölteni a mondjuk 25 literes kis zsákunkat, annyiszor 25 literes nagy zsákot kell majd keresnünk!

Az én nagy hátizsákom egy 75 literes Adventurer, nem egy ismert márka, de 2005-ben, amikor nagy zsákot kerestem, megtetszett a sok zsebével, a kialakításával és az acélszürke-sötétkék színpárosításával. Nem is csalódtam benne, eléggé strapabíró darab, a színei már világosszürkévé fakultak, de a varrásai még tartanak!

A nagy zsák kiválasztásának szempontjai gyakorlatilag azonosak a kisebbekével, de itt már megjelennek a férfi és női hátizsákok is. Ez nem csak a színösszeállítás miatt van így, de a női zsákok pántjai némileg keskenyebbek, a hátizsák is kissé filigránabb a férfi változatnál, alkalmazkodva a nők testalkatához. Ha sátorozni is akartok, akkor jó, ha van a zsákon többfajta külső rögzítési lehetőség a sátornak, a derékaljnak és esetleg a hálózsák számára is.

Minden hátizsáknál fontos a pántok hosszának megfelelő beállítása, de ez a derékpántos hátizsákoknál különösen ajánlott, mert a rosszul beállított pántok feleslegesen terhelik a vállatokat! Tehát a vállpántokat olyan hosszúságúra ajánlott beszabályozni, hogy a megpakolt zsákot a hátatokra véve a derékpánt valóban a derekatokra feküdjön fel. Ekkor a derékpánt hosszának helyes beállításával - gyakorlatilag annyira kell meghúzni azt, hogy ne legyen kényelmetlen - az felfekszik a kicsit szélesebb csípőtökön, és átveszi a teher jó részét a vállpántoktól. Tapasztalatom, hogy a 15-18 kilogrammos megpakolt nagy hátizsákom súlyának legalább a felét át lehet terhelni a vállakról a csípőre és a medencére, így a zsák kevésbé terheli a felsőtesteteket. Természetesen ha a „sörpocak” miatt a derékbőségetek nagyobb mint a csípőbőség, akkor ez a módszer nem alkalmazható. Azonban ekkor is ajánlott a derékpánt megszorítása, mert így legalább nem billeg a zsák a hátatokon, ami stabilizálja a súlypontotokat, így nagyobb lesz a lépésbiztonság, ami különösen nehéz terepen (sárban, sziklákon) fontos! Egy-egy túrán bizony sokszor csóválom a fejemet, amikor látom, milyen rossz beállításokkal képesek egyesek a hátizsákjukat cipelni! A következő oldalon részletes útmutatót találtok a derékpántos nagyzsákok beállításáról:
http://www.erdelyiturak.ro/hatizsak.html
Csupán ötperces munka a hátizsák helyes beállítása, érdemes rászánni ezt a kis időt, mert sokszorosan megtérül majd a fáradozásunk!

Vissza a tartalomjegyzékre

Na jó, aztán mit pakoljunk be a hátizsákba?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen mindenki igénye más. Nem tudok mást tenni, elmondom, ÉN mit szoktam belepakolni a hátizsákomba, ha túrázni indulok! Persze az, hogy mit viszek magammal, nagyon sok körülménytől függ: például téli vagy nyári időszakban egynapos, vagy többnapos túrára indulok, sátrazni akarok vagy kerestem magamnak valamilyen szállást, stb. De azt javaslom, induljunk el a legegyszerűbb esettől, aztán mindig bővíteni fogom a felsorolt holmik listáját! A ruházatot, amit magamra veszek, azt nem sorolom fel, csak azt, ami a zsákba kerül.

Öltözzünk mindíg az évszaknak megfelelően, rétegesen. Olyan ruhákat vigyünk a túrára, amik strapabíróak, és nem sajnáljuk őket, ha eláznak, sárosak lesznek. Cipőnk legyen kényelmes, lehetőleg vízálló. Vigyünk magunkkal valami fejfedőt is, napszúrás ellen. Nálam jól bevált a vékony, fehér „bézból” sapka!

És most lássuk a felszerelést!

A legegyszerűbb eset: egynapos túra (kirándulás nyáron):

 • 25 literes Tatonka hátizsákba a következők kerülnek:
 • Térkép a túra útvonaláról
 • Kigyűjtött vagy kinyomtatott menetrendek az oda- illetve visszaútról
 • Kéktúránál: Kigyűjtött információk a pecsételő pontokról
 • Kéktúránál: Pecsétpárna, igazolófüzet
 • Toll, kicsi jegyzetfüzet
 • Iratok, igazolványok (Gyakorlatilag a brífkóm)
 • Annyi pénz, ami biztos elég az útra (én általában gondolok arra is, ha bármilyen okból szállást kell keresnem az úton)
 • Egészségügyi csomag a következő tartalommal (Ez állandóan össze van készítve odahaza, az indulás előtt csak be kell rakni a hátizsákba):
  • Egy kicsi műanyag mikró edényben a következők:
  • 1 levél fájdalomcsillapító
  • 1 levél lázcsillapító
  • 1 üvegcse görcsoldó
  • 2 Calcimusc ampulla (Darázs- és méhcsípés nyomán fellépő allergiás reakció ellen. Bár én nem vagyok allargiás a csípésre, de a túratársaim esetleg igen!)
  • 1 tubus Fenistil gél rovarcsípések ellen (Csökkenti a viszketést, mert néha véresre tudom vakarni magam)
  • Különböző méretű Hansaplast tapaszok (Kisebb vágásokra, vízhólyagokra kiváló)
  • Sebfertőtlenítő
  • Kis csomag vatta
  • 1 db steril mull-lap
  • Leukoplaszt ragasztószalag
  • 1 tekercs fásli
  • Steril kullancs-eltávolító kanál. Bővebben róla itt olvashattok!
  • Csipesz
  • Kisolló
  • Egy doboz gyufa (Azért teszem ide, mert a zárt dobozban nem ázik el, nem törik össze)
  • Ide kell betenni a teljes túraidőtartam plusz egy napra számolva azokat a gyógyszereket is, amit rendszeresen szedned kell!!!
 • Kis varrócsomag (Tűk, cérnák, kisolló, biztosítótűk)
 • Nyakba akasztható laptájoló
 • Mobiltelefon
 • Fényképezőgép tartalék akkuval és tartalék memóriakártyával
 • Messzelátó
 • GPS (A hátizsák vállszíjára felrakva)
 • Univerzális kiskés (svájci bicska)
 • Egy napi ennivaló (Általában téliszalámis zsömlék, az nem romlik meg még melegben sem)
 • Egy napi innivaló (Csak akkor viszek kevesebbet, ha tudom, hogy állandó forrás, vagy biztos vízvételi lehetőséggel rendelkező falu esik az utamba)
 • Esőkabát (könnyű anorák)
 • Szúnyog és kullancsriasztó
 • Leégés elleni spray (Főleg nyári időszakban fontos)
 • WC papír a szükséges mennyiségben
 • Papírzsebkendő

Az egészségügyi csomag tartalma kissé soknak tűnhet a szemedben, kedves Olvasóm, de egy dologról ne feledkezz meg! Én mindíg ezt a csomagot viszem magammal puszta kényelemből, akár egynapos túrára indulok, csak „ide a szomszédba”, a Pilisbe, akár túrát vezetek nyolc-tíz főnek, akár több napra beveszem magam Belső-Somogy dombvilágába, hogy sátorral járjam végig a Dél-dunántúli Kéktúrát! Másrészt a sokéves tapasztalat is segít a tartalom duzzasztásában! Például soha nem fogom elfelejteni azt a tehetetlenséget, amit akkor éreztem, amikor a Szent István Vándorláson a pilisszentkereszti Szurdok előtt több túratársamat is megcsípték a darazsak, allergiások voltak rá, és nem volt nálunk Calcimusc! Szerencsére közel volt a segítség, de az eset végződhetett volna tragikusan is!

És még egy dolgot ne felejts el! A hegyek-dombok között nagyon sokszor nem hívható gyors segítség és a problémákat, bajokat igenis egyedül kell megoldanod, ha túrázni indulsz, kedves Olvasóm!

Ha havas, vagy esős időben indulok túrázni, akkor pluszban a következőket viszem:


 • 1 pár kamásli (magyarul lábszárvédő, ez jó sárban és magas hóban is)
 • Tartalék zokni, alsónemű, vízhatlanul, műanyag zacskóban
 • Gumipántos fejlámpa (Ha esetleg rám sötétedik út közben - ez főleg télen lényeges!)
 • 20 X 30 cm-es méretű, 1 centi vastag polifoam lap, amire le tudok ülni akár hóban is. Ilyet nem lahat kapni, én egy már lestrapált derékaljból vágtam ki magamnak és a fiamnak.

Többnapos, nem sátras túrára a következőket viszem a felsoroltakon kívül:


 • Ide nagyobb zsák kell, 2-3 napra még éppen jó a 46 literes Doldy hátizsákunk, hosszabb távra pedig már a 75 literes Adventurerem kell
 • Vízhatlan tokban mosdófelszerelés (szappan és szappantartó, fésű, dezodor, fogkefe, fogkrém)
 • Törölköző
 • A túra idejére plusz egy napra elegendő alsónemű, zokni, pólók
 • Egy pár papucs (jól esik az út végén megszabadulni még az amúgy kényelmes bakancstól is)
 • Kényelmes tréningruha (a nap végén átöltözni, de jó tartalék váltásnak is)
 • Utiruha (egyhetes túra végén a hazaúton tekintettel kell már lenni a vonaton, buszon velünk együtt utazó többi felebarátunkra is!)
 • Konzervek, ha nem akarok naponta szendvicskészítéssel vesződni
 • Nem romló felvágottak (téliszalámi, paprikás szalámi), házilagosan előre felszeletelve, alufóliába csomagolva
 • Paprika, paradicsom, zárható mikró dobozban
 • Csomagolt, szeletelt tartóskenyér, arra az esetre, ha nem találok nyitva tartó boltot
 • Külön csomagolva evőeszközök, könnyen tisztítható műanyag tányér és pohár
 • Kis sószóró, teli sóval (egyszer otthon felejtettem, hát alig tudtam enni a túra közben! Végül betértem egy faluba és vettem egyet megtöltve, mert már nem bírtam tovább!)
 • Papírszalvéta (pl.: evéskor ne kelljen az ennivalót a földre tenni, mert nem lehet mindent kézben tartani! :-) )

Végül, ha eldöntöttem, hogy sátorban fogok nomádkodni, akkor ehhez adódnak még a következők:


 • Hálózsák
 • Polifoam derékalj
 • Sátor
 • Gumipántos fejlámpa (Ez nem csak éjszaki túrán tesz jó szolgálatot, de a sátorban is ideális: nem foglalja a kezemet és oda világít, ahová a fejem fordítom!)
 • Fél kilós kalapács a cövekek leveréséhez (nagyon hasznos tud lenni!!)
 • 10 méter nejlon zsinór (pl: egy nagy elázás után kirakni rá száradni a ruhákat, ha már elállt az eső, vagy bármit megkötni vele)
 • Valami, amivel meg tudjuk hallgatni az időjárás-jelentést (szándékosan nem írok rádiót, mert jó erre a célra egy walkman, ha van benne rádióvevő, vagy egy mobiltelefon is. Én egy öreg walkmant használok, mert van benne középhullám, és a solti Kossuth adót az egész országban venni lehet!)

Mindaz, amit leírtam, az egy hozzám hasonló férfiember számára untig elég. A hölgyek természetesen még tegyék el azokat a dolgokat, amik számukra nélkülözhetetlenek egy túra során!

Általában elmondható, hogy többnapos túrákon minimum kétnapi plusz élelmiszer van nálam, még ha tudom, hogy falukon megyek keresztül, akkor is! A kis boltokban ugyanis gyorsan (általában már reggel) elfogy a pékáru, és gondolni kell a hétvégékre is! Ivóvízből mindig van egynapi tartalékom, erre a célra a strapabíró, visszaváltható kólás palackokat használom. Az a jó bennük, hogy nem horpadnak be a hátizsákban, ezért nem is lyukadnak ki! Ebből szoktam tölteni abba a félliteres kis palackba, amit a hátizsák oldalzsebében tartok, könnyen elérhető helyen.

Edényeket soha nem viszek magammal, mert nem szeretek a túra közben vagy a túranap végén még főzéssel is vesződni. Hatnapos túránál hosszabbat még sohasem tettem, de ezt az időt meghaladó gyalogtúrákon már érdemes vinni valamilyen mosószert is, hogy ne kelljen a teljes ruhatárunkat magunkkal cipelnünk! Többnapos, nem sátras túránál érdemes előre megérdeklődni, a szállásunkon milyen étkezést tudnak biztosítani, és hogy el tudnak-e látni minket az útra is szendvicsekkel (magánházaknál ezt szívesen megcsinálják némi plusz pénzért!).

Az első néhány túra rossz tapasztalatai után a sátorhoz adott gyenge könnyűfém cövekeket kicseréltem jó szívós, rozsdamentes acélból készült és házilag tűhegyesre köszörült darabokra! Ezeket gyakorlatilag bárhol le lehet verni a kiskalapács segítségével! A cövekek és a kalapács együtt majdnem másfél kiló, de sok bosszankodástól kíméltek már meg!

Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva: 2012. június 30. (készült: 2012. február 05.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika