MIUTÁN BEFEJEZTÜK AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRÁT

Hogyan kapom meg a jelvényt, ha végigjártam a kéktúrát?

Fontos, hogy mielőtt a füzetet leadjátok, győződjetek meg arról, hogy minden szükséges bélyegzés a helyén van-e, be vannak-e dátumozva a pecséteket tartalmazó kis kockák, illetve ki vannak-e tölve a füzet 7. oldalán a név és a személyes adatok sorai! A kéktúra ellenőr - aki a teljesítéseket Budapesten, a Magyar Természetjáró Szövetség központjában elbírálja - nem ismer titeket, nem ismeri a kéktúra bejárásotok körülményeit, ő a teljesítéseket csak a pecsételések és dátumozások meglétéből bírálhatja el! Ha valahol nem tudtatok bélyegezni, de megvan a fénykép, akkor készítsetek róla papírképet, ha hagyományos filmre fotóztatok, illetve nyomtassátok ki, lehetőleg színesben, ha digitális géppel fényképeztetek. A lényeg, hogy a kép egyszerre ábrázzoljon titeket és a kép alapján azonosítható pecsételőpontot. Erre a célra jó az, ha a képen a település helyiségnév táblája előtt álltok, kezetekben a kéktúra igazolófüzettel, de egy ismert vár, vagy templom is lehet a háttérben.

Már kérdezték tőlem, megtehetik-e azt, hogy minden pecsételőponton csupán fényképeket készítenek, és ezzel igazolják a teljesítésüket! válaszként szeretném idézni az Országos Kéktúra kiírását:

„A teljesítés igazolása: a résztvevőknek a Kéktúra teljesítését, valamennyi ellenőrző pont érintését, hitelt érdemlő módon igazolni kell. Ez általában az egyéni igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az útvonalon fekvő legközelebbi - erre nem kijelölt - hely bélyegzője is megfelelő.
A túraszakasz megszakításakor és újrakezdésekor is kell pecsételni. Felismerhető - a pontot és személyt együtt ábrázoló - fotók ugyancsak igazolásul szolgálhatnak.”

Tehát az alapértelmezett igazolási mód a bélyegzés, a fényképezést csak akkor válasszuk, ha nincs módunk bélyegezni az adott pecsételőponton. Erről bővebben olvashattok „A pecsételésről” szóló fejezetben. Tehát a kéktúra ellenőr a pecsétek meglétét ellenőrzi, ahol ilyen nincs, oda a lapok közé legyen betéve a fénykép, vagy kinyomtatott fotó. Ennyi az egész!

Ha minden rendben van a füzetetekben, akkor azt be kell vinni egy megyei természetbarát szövetségbe (célszerűen a legközelebbibe, ha vidéken laksz), adataik itt találhatóak:
http://mtsz.org/tagszervezetek

Az igazolófüzet leadható a Magyar Természetjáró Szövetség központjában is. Címe: 1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet. Figyelem! Az MTSZ címe az utóbbi években többször is változott, 2018 októberében ez volt az érvényes! Annyiban előnyösebb ide vinni leadásra az igazoló füzeteket vidékről is, mert ide érkeznek fel a vidéki természetbarát szövetségektől is a füzetek. A teljesítést itt igazolják és a jelvény kiadásáról is itt intézkednek. A teljesítéshez nem szükséges tagnak lenni semmilyen turista egyesületben vagy szakosztályban! Ráadásul a Magyar Természetjáró Szövetség bejelentése szerint, aki 2018. január 1-e után adja le ellenőrzésre az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg az Országos Kéktúra jelvényt! Ugyanez igaz a Gyermekkéktúra jelvényre, és a Gyermekkéktúra tájegységi jelvényekre is. Egyedül csak az Országos Kéktúra gomblyukjelvényért kell fizetni, de ezt megvásárolni is csupán egy alkalommal lehet!

Egy alkalommal csodálkozva hallgattam egy kéktúrázó véleményét, hogy a teljesítés után ő bizony nem fogja leadni az igazoló füzetét, mert akkor nem kapja majd vissza, és a telepecsételt könyv a számára fontosabb emlék, mint az érte kapott kis jelvényecske! EZ NEM ÍGY VAN! Minden teljesítő visszakapja az igazoló füzetét a Magyar Természetjáró Szövetségtől a jelvénnyel együtt! Ők is tudják, hogy a füzet egy örök emlék, megmondom őszintén, én is többet szoktam forgatni a teljesítéseim kissé már viseltes igazoló füzeteit, mint ahányszor előveszem a jelvényes dobozból a teljesítésekért járó jelvényeket!

Az igazolás átfutási ideje a Magyar Természetjáró Szövetségnél 2-4 hét, ha a füzetet vidéken adtad le és oda kéred vissza, akkor ehhez hozzá kell adni az oda-vissza postázás idejét is. Megmondom őszintén, én nem szívesen adnám postára a telebélyegzett kéktúra igazoló füzetemet, mert túl értékesnek tartom ahhoz, hogy kiadjam a kezemből. Persze, mondhatjátok, hogy nekem könnyű, hiszen budapesti vagyok! Én mégis azt mondom, érdemes rászánni két napot arra, hogy felhozzátok a füzetet Budapestre, és érte jöjjetek, ha értesítenek benneteket az elbírálásról. Hány napot szántatok rá a teljesítésre? Ötvenet? Hatvanat? Ez a két nap már nem a világ, azt hiszem belefér a keretbe! Mindezt csak azért mondom, mert senki sem vállal felelősséget a postázás közben elveszett igazoló füzetért!

Természetesen a budapesti központban sem adnak átvételi elismervényt a füzetről, amikor leadjátok, de még egy sem veszett el az irodában az ötven év alatt! Egyébként ugyanez az eljárás a Gyermek Kéktúra igazolása és a jelvényeinek átvétele szempontjából is. A központban aztán egy rövid, barátságos beszélgetés és gratuláció után szokták megkapni a kéktúrát járók a teljesítés megérdemelt jutalmát: az Országos Kéktúra tűzizománcozott jelvényét! Tudom, hogy nem a kis jelvény miatt járjuk végig, akár többször is a jelenleg 1160 kilométer hosszú Országos Kéktúrát, de azért még nekem is könnyek gyűltek a szemembe, amikor a kezembe vehettem a már régen vágyott elismerést!

Az Országos Kéktúra jelvénye
Az Országos Kéktúra tüzizománc jelvénye
Bár a valóságban a jelvény kisebb a képen láthatónál, a jobb felső csúcsától a bal alsóig körülbelül 45 milliméter a távolság, de a ragyogó színeit nem tudja visszaadni a legnagyobb felbontóképességű szkennelés sem!


-hörpölin-


Utoljára módosítva: 2017. december 13. (készült: 2012. február 05.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika