KÉKTÚRA HONLAP - Általános információk - Kezdő túrázóknak
AZOKNAK, AKIK MOST KEZDIK A TÚRÁZÁST...

Habár ez a honlap a túrázás egy speciális válfaját művelő túrázók - a kéktúrázók - számára készült, ez a fejezet, és azt ezt követő „Mit pakoljunk”, „A túrafelszerelésről” és „A sátorozásról” szóló fejezetek is bármilyen kezdő túrázónak hasznos információs forrásul szolgálhatnak! Az itt leírtakat hosszú túrázó tapasztalatom alapján állítottam össze, sok esetben más, nálam talán tapasztaltabb erdőjárók véleményét is kikértem. Ennek ellenére szívesen fogadok bármilyen észrevételt, kritikát, hiszen lehet, hogy valami a cikk írása óta megváltozott, sőt, lehet olyan dolog is, amit rosszul tudok!Szükséges-e bármilyen jártasság (hegymászás, stb.) a túrázáshoz?

NEM SZÜKSÉGES! A kijelölt turistautak, ahol a kéktúra is halad, bárki számára végigjárhatóak, aki rendelkezik annyi fizikai állóképességgel, hogy négy-hat órát folyamatosan, hosszabb pihenők nélkül is végig tudjon gyalogolni terepen, dombok, völgyek között. Azonban nulla térképolvasási, tájékozódási gyakorlattal senkinek sem ajánlom, hogy belevágjon a túrázásba, vagy speciálisan az Országos Kéktúrába! Erről bővebben a Kell térkép és iránytű is? című fejezetben fogok bővebben szólni.

Vissza a tartalomjegyzékre

Milyen felszerelés kell a túrázáshoz?
A túrázó, aki mindenre gondolt
A túrázó, aki minden eshetőségre gondolt

Nem kell hozzá semmilyen különleges felszerelés! Egynapos túrára, hosszabb kirándulásra elegendő a kényelmes sportcipő, strapabíró ruházat - amit nem sajnálunk, ha esetleg poros, sáros lesz - egyszerű hátizsák a szükséges felszereléssel (előre elkészített szendvicsek, ital, kis egészségügyi csomag, esőkabát), térképek, tájoló (iránytű), iratok, pénz. Ezek nélkül senkinek sem ajánlom, hogy túrázni induljon! Ezeken felül azt pakoljál még, amiről úgy gondolod, szükséged lehet rá - itt csak a teherbírásod szab határt! Aztán ha feleslegesen cipeltél valamit tízegynéhány kilométeren keresztül, úgyis alaposan megfontolod, érdemes-e még egyszer bepakolni a motyóba. Fényképezőgépet és messzelátót mindenképpen érdemes vinni!

Aki pedig már némi tapasztalattal a háta mögött úgy dönt, hogy „kirándulóból” „túrázóvá” akar válni, annak az Mit pakoljunk? című fejezetet ajánlom a figyelmébe.

Vissza a tartalomjegyzékre

Kell térkép és iránytű is?

IGEN! Sajnos az erdő nem olyan, mint egy utca, ahol lépten-nyomon megállíthatunk valakit információt kérni. Van úgy, hogy órákig nem találkozunk senkivel, pláne, ha le is térünk a jelzett turistaútról! Mindenképp vigyünk magunkkal térképet és iránytűt, ennek a szebbik neve „laptájoló” és már 4000 Ft-tól kapható nyakba akasztható - tehát igen praktikus - változata a turistaboltokban. Habár manapság a jelzések felfestése már egészen jó, ne bízzuk egyes-egyedül rájuk magunkat!

Budapesten, vagy a környékén lakó újdonsült túrázóknak azt javaslom, kezdjék rövidebb, jól kiépített szakaszokkal a Pilisben és a Budai hegyekben, haladás közben pedig próbálják az utat a térképen is követni a tájékozódási pontok alapján. Nem egy ördöngösség a térképolvasás, bárki egy kis gyakorlattal elsajátíthatja.

Aki biztosra akar menni, annak azt ajánlom, íratkozzon be egy alapfokú térképolvasási és tájékozódási tanfolyamra. Ilyet több egyesület is szokott indítani nem csak a tagjainak, de „külsősök” számára is. Ezeken a tanfolyamokon egyrészt tantermi foglalkozásokon megtanulják a hallgatók a terepi tájékozódás elméletét, aztán a gyakorló túrákon elsajátítják a gyakorlati fogásokat is. Egy ilyen tanfolyamról olvashattok az alábbi linken is:
http://turavezetes.hu/tanfolyamok/alapfoku-tajekozodasi-es-terkepolvasasi-ismeretek-tanfolyam

Egyszerű laptájoló
Egyszerű laptájoló. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

A fenti képen egy, a turistaboltokban kapható egyszerű laptájoló látható. A végén található kis lyukba spárgát (szalagot) fűzve nyakba is akasztható, de zsebben is könnyen elfér. Az oldalán lévő beosztásokkal különböző méterarányú térképeken lehet távolságot mérni. A köralakú tájolóház melletti karika egy nagyító, így az apró részletek is megfigyelhetőek vele a térképen. Szóval hasznos egy dolog, na! :-)

Vissza a tartalomjegyzékre

Mit tegyünk, ha eltévedtünk?
Reménytelenül eltévedtél...
A tábla szövege: Reménytelenül eltévedtél... Sajnálom

Ezt általában úgy vesszük észre, hogy már hosszabb ideje nem látunk jelzéseket a fákon, pedig jó esetben a felfestésük olyan, hogy az egyik jelzéstől látni már a következőt. Ekkor két lehetőségünk van: vagy visszafordulunk és visszagyalogolunk a legutolsó látott jelzésig, aztán ott jól körülnézünk, merre mehet tovább a helyes út (kezdők mindenképpen ezt tegyék!), vagy ha a térképen egyértelműen meghatározható a helyzetünk, akkor irányunk korrigálásával visszajuthatunk a jelzett útra. A második lehetőséget csakis a gyakorlottabbaknak ajánlhatom!

Csak azt tudom mondani, NE menjük tovább eltévedésünk tudatában a rossz úton, hogy „majd csak kilyukadunk valahol”, mert ennél rosszabbat nem is tehetünk!

Vissza a tartalomjegyzékre

Érdemes mobilt vinni magunkkal?

Mobiltelefont feltétlenül érdemes magunkkal vinni, gyakorlatilag a mély völgyektől eltekintve mindenhol van valamilyen szintű lefedettség a T-Mobil és a Telenor rendszerében (nekünk ilyen telefonjaink vannak, a Vodafonról nem tudok nyilatkozni). Ha valamilyen mélyebb völgy alján támad bármilyen problémánk, ahol nincs semmilyen térerő, próbáljunk feljebb kapaszkodni az egyik domboldalban, lehetőleg olyan helyre, ahonnan a térképünk szerint rálátásunk lehet egy környékbeli településre. Akár már néhány tucat lépéssel feljebb kapaszkodva lesz annyi térerőnk, hogy telefonálhassunk!

Az északi határ közelében, főleg a hegyek északi oldalán gyakran bejelentkezik a szlovák szolgáltató, mert jobb térerővel fogható, mint a magyarok. Ha ilyenkor telefonálunk, vagy fogadunk hívásokat, ne feledkezzünk meg arról, hogy ekkor NEM a magyar tarifákkal beszélünk, hanem annak esetlegesen a többszöröséért (hiába vagyunk hazai földön)! Tehát vagy tiltsuk le az automatikus szolgáltató váltást, vagy legyünk tisztában a hívásaink anyagi következményeivel! Persze egy veszélyhelyzet, baleset esetén ne mérlegeljünk, hanem telefonáljunk.

Nokia 1616-os telefon
Nokia 1616-os telefon. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható!

Abból a szempontból én egy elég speciális túrázó vagyok, hogy két telefont is tartok magamnál! Munkámból következően eléggé sokat keresnek telefonon, és sajnos, túra közben is fogadnom kell a hívásokat. De mivel egyrészt sajnálom az erdőben, esőben, hóban, porban, sárban a Samsung Galaxy A5 telefonomat használni, ezért a nadrágzsebemben egy feltöltőkártyás öreg Nokia 1616-2-es mobil van, amire a túra előtt mindig átirányítom a „nagy” telefonról a hívásokat. Másik fontos dolog, hogy nem szeretek hivalkodni a mobilommal, ez különösen kerülendő például kisebb falvak kocsmáiban, egyéb nyilvános helyein, mivel a szegénységben egy-egy jobb mobil szinte „státuszszimbólumnak” számít, amire könnyen szemet vethet bárki. Egy ilyen kis vacak azonban senkinek sem kell, hiszen még kamera sincs benne!

A többnapos túráimon különösen hasznos funkciója a kis Nokiának, hogy egy jó akkumulátorral a gyári adatok szerint akár 528 óra is lehet a készenléti ideje, ami tapasztalatom szerint akár igaz is lehet! Egy négy-ötnapos, sátras túrámon, még éjszaka is folyamatosan bekapcsolva tartva alig merül le az akkumulátora, még ha sokat beszélek rajta, akkor sem! Egy másik előnye pedig az, hogy sokkal érzékenyebb, mint a modernebb okostelefonok! Településektől távol, erdőkban, mély völgyek alján még ott is talál valamennyi térerőt, ahol egy szuperebb mobil már rég behal.

Persze az okostelóm is ott van a hátizsákom egyik belső zsebében, kikapcsolva. Leginkább arra használom túra közben, hogy ahol van mobil net, vagy elkapok egy free wifit, ott megnézem a leveleim, illetve elolvasom a híreket és tájékozódom az interneten az időjárásról. Persze az se rossz, ha csak a kis mobilt visszük magunkkal az erdőbe, szerintem a fentebb felsorolt előnyök indokolttá teszik a túrákon való használatát!

Vissza a tartalomjegyzékre

Tájékozódás mobiltelefonnal

Manapság már egyre jobban elterjednek az okostelefonok, a legtöbbe pedig már egy GPS vevő is bele van integrálva. Vétek ezt a funkciót kihasználatlanul hagyni! Erre gondoltak már a mobilalkalmazások készítői is, ezért egyre több online és offline térképalkalmazás tölthető fel a telefonunkra. Az online alkalmazásokat nem ajánlom terepre, mert ezeknél a térkép, amire a telefonunk a GPS segítségével rávetíti a helyzetünket, az internet segítségével frissül a telefonunkon, erdőkben pedig még annak is örülnünk kell, ha van megfelelő térerő a telefonáláshoz, a mobilnet csak a legritkább esetekben működik a településektől távol.

Tehát offline térképet is kezelő alkalmazást kell telepítenünk a telefonunkra, itt maga a térkép a telefonunk memóriájában, vagy a bővítőkártyán kap helyet. Magyarország teljes turistaúthálózati térképeinek nagysága nagyjából 80-200 Megabájt, térképtípustól és részletességtől függően. Ilyen térképeket is kezelő alkalmazás például a Locus Map. Ennek létezik Free, vagyis ingyenes és fizetős (Pro) verziója is, a Google Play áruházból mindkét verzió letölthető. A fizetős verzió ára 1955 Ft (2016. május) és sokoldalúbb, mint az ingyenes verzió. Offline térképnek az Openstreetmap turistatérképét ajánlom, ez gyakran frissül és Magyarország szinte teljes turistaúthálózatát tartalmazza, továbbá a települések is rajta vannak utcaszintű felbontásban. Ezt a következő linkről lehet letölteni:
http://data2.openstreetmap.hu/garmin/gmapsupp.img
A térképet fel kell másolnunk a telefonunk memóriájába, vagy a bővítőkártyára és az alkalmazás indításakor fel kell ismertetnünk azt a Locus-szal.

Túrázó, aki szereti a kütyüket...
Túrázó, aki szereti a kütyüket...

Használata előtt kapcsoljuk be a GPS-t, de ha az a Locus indításakor ki van kapcsolva, úgyis figyelmeztet bennünket a telefon erre. Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy a program csak a turistautakat ábrázolja pontosan, a terepet viszont csak elnagyoltan. Látjuk a szintvonalakat, de ezen kívül nem sokat. Ha offroad, a turistautakról letérve navigálunk vele, összeakadhatunk akár mély szurdokokkal, járhatatlan erdőrészekkel is! Továbbá a GPS-es navigációt is tanulni kell, ne egy eltévedés közben kapcsoljuk be először a navigációt, gyakoroljunk vele minden túránkon!

Egy túratársam éppen most fejlesztett ki egy kis mobiltelefonos app-ot, ami segít eligazodni a turistajelzések és a gombamódra szaporodó tanösvények jelzései között. Mobilunkra töltve pár pillanat alatt azonosíthatjuk az adott turistajelzést, tanösvény jelzést, ráadásul pár mondatos információt is kapunk az adott jelzésről, tanösvényről. Az alkalmazás még nincs fenn a Google Play-en, a bétaverziója letölthető az alábbi linkről:
http://turistautszb.uw.hu/turistajelzes_hatarozo.apk. Ha bármilyen véleményetek van vele kapcsolatban, esetleg olyan jelzéssel találkoztok, ami nem szerepel a progiban, értesítsetek!

Azt se felejtsük el, hogy a GPS-es alkalmazások, pláne ha még gyakran nézegetjük a telefonunk kijelzőjét is, gyorsan fogyasztják a telefonunk akkumulátorát. Saját tapasztalat, hogy a Samsung Galaxy A5 telefonom akkuja óránként körülbelül 10%-ot veszít a töltéséből a GPS használata közben. Még egy napos kirándulásra is induljunk mindig teljesen feltöltött telefon akkumulátorral!

Aki megszereti a GPS szolgáltatással történő tájékozódást, annak azt ajánlom, vásároljon magának egy turista GPS-t! Magyarországon a Garmin típusú készülékek terjedtek el a legjobban, ezekre is feltölthető a fentebb már említett Openstreetmap térkép. A turista GPS-nek több előnye is van a mobiltelefonunkhoz képest: akkumulátora hosszabb időre is elegendő (a saját Garmin eTrex Vista HCx GPS-em AA nagyságú akkumulátorai egy feltöltéssel nagyjából 20 órát képesek működni), a GPS vevőjük érzékenyebb, tehát mély völgyekben, viszonylag zárt helyeken is pontosan mutatják a pozíciót, továbbá a turista GPS-ek korlátozottan vízállóak is. Ha vízbemerítés ellen nincsenek is védve, de csepp-, por- és ütésállóak. A hozzá vásárolható műbőr tokba téve még a hátizsákunk vállszíjára is feltűzhető, így mindig kéznél lesz, ha szükség van rá!

Vissza a tartalomjegyzékre

Vannak-e könnyebb szakaszai az OKT-nak a „kezdők” részére? Hol kezdjük a kéktúrát (túrázást)?

Fizikai megterhelés szempontjából nagyjából egyformák a szakaszok: szinte mindenhol vannak emelkedők és lejtők ragyásig! Viszont például a Budai-hegységben, vagy a Pilisben a kéktúra viszonylag jól kiépített utakon halad, bár itt is volt már kellemetlen élményünk. Tapasztalatból mondom, a 2006-os és 2015-ös nagy jelzésfelújítás után szinte mindenhol jól követhetőek a jelzések! Itt kívánom megjegyezni, hogy 2015 nyarán-őszén rengeteg kéktúra útvonal-jelzőtábla került ki faoszlopokra a Kék Kör, így az Országos Kéktúra útvonala mentén is. A jelzőtáblák szövegei és adatai finoman szólva is nem a legjobb adatbázis alapján készültek, adataik ezért sokszor tévesek, ráadásul sokszor nem is lényegesek, viszont a fontos információk (pecsételőpontok, települések, vasútállomások, turistaházak távolságai) általában nem szerepelnek rajtuk! Véleményem szerint csak arra jók, hogy ha látjuk őket, akkor biztosan tudhatjuk, nem tévedtünk el! :-)

A Budapesten, vagy a főváros közelében élők előnyben vannak az ország egyéb területein lakókkal szemben, mert az OKT a Pilisben és a Börzsönyben két óriási vargabetűt ír le, így egy viszonylag hosszú szakasz is könnyen megközelíthetővé válik Budapestről vonattal vagy helyközi buszokkal. Az ezen a területen élőknek javaslom, nézzék meg az első kéktúra bejárásunk időbeli sorrendjét, az akkor 12 éves Gábor fiam miatt ugyanis mi is a főváros körüli szakaszokkal kezdtük a kéktúra bejárásunkat.

Kezdő túrázóknak a Budai-hegység és a Pilis szakaszait ajánlom kezdetnek, erre legalkalmasabb talán a Hűvösvölgy-Rozália téglagyár közötti 14,2 km, vagy a Piliscsaba és Zsíroshegy (Nagykovácsi) közötti 11,8 (14) km.

Ha valaki nem csupán a kék sávval jelzett turistautakat szeretné járni (tehát nem kéktúrázó), az ő számára is a jól kiépített turistaút hálózattal rendelkező tájegységeket javaslom! Ilyen általában a Budai-hegység (nagyon sok túrázó szerint már túlságosan is „civilizált”, de ez alső tapasztalatok megszerzéséhez tökéletes hely), de hasonló a Pilis és a Visegrádi-hegység is. Persze messziről nem célszerű ide utazni, érdemesebb helyben körülnézni. Vidéken élőknek a Kőszegi- és Soproni-hegységet, a Mecseket és a Mátrát tudom javasolni első tapasztalataik megszerzésére.

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi a helyzet a kullancsokkal?

A kullancsok, amellett hogy kellemetlen vérszívó kis élősködők, komoly betegségeket is terjeszthetnek, mint például az agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Erre a veszélyforrásra feltétlenül fel kell készülni!

Védekezni többféleképpen lehet: a zárt ruházat, hosszú nadrág bizonyos védettséget jelent, ezt kombinálni lehet a boltokban kapható kullancsriasztó spray-k valamelyikével. A túra megkezdése előtt és közben is rendszeresen használjuk a kullancsriasztót (a hatásosság ideje rajta van a flakonon). A túra végén - az esti mosakodás idején - pedig nézzük át alaposan a testünket, ilyenkor könnyű felderíteni a potyautasokat. Ajánlott a túraruházatot is alaposan átnézni és kirázni a túra végén, nehogy a kullancs ott bújjon meg valahol, hogy aztán következő alkalommal, amikor a ruhát felvesszük, akkor jusson a bőrünkre. Állítólag a kullancs a ruhamosást is képes túlélni!

Aki tartósan túrázásra adja a fejét, adassa be magának a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltást! Ezt a háziorvossal kell egyeztetni, maga az oltás költségtérítéssel kapható a gyógyszertárakban! A kullancsok által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ezért is muszáj rendszeresen ellenőriznünk a testünket a túra befejezése után, többnapos túrán pedig minden túranap végén is! Ha egy kullancscsípés helyén észerevesszük a Lyme-kór jellegzetes tünetét, a körülbelül tenyérnyi méretű bőrpirosodást, azonnal forduljunk orvoshoz és közöljük vele a betegségünk gyanúját! A piros folt az antibiotikum-kezelés nélkül is elmúlik pár nap alatt, de a kórokozók továbbra is a szervezetünkben maradnak, és a betegség másodlagos, sokkal súlyosabb tünetei esetleg csak évekkel később fognak jelentkezni, amikor a gyógyulás már sokkal hosszadalmasabb folyamat!
Bővebbet a kullancsokról itt olvashattok: http://www.kullancsvedelem.hu

Vissza a tartalomjegyzékre

Na és a kutyák? Velük mi a helyzet?

Jobb, mint néhány évvel ezelőtt! Szépen, lassan kezdenek eltűnni a városszéli, kóbor kutyákból álló falkák. Faluhelyen kóbor ebekkel ritkán lehet csak találkozni, itt inkább azzal van probléma, hogy ha végighaladsz egy falun, akkor szinte hullámként kísér végig az utcákon a kutyaugatás. De mivel a kertkapuk általában zárva vannak, a kutyák nem tudnak kijönni az útra.

Itt csak a postás az áldozat...
Itt „csak” a postás az áldozat...

Tapasztalatom szerint gondok inkább a magányos tanyákkal, faluszéli telephelyekkel, cigánytelepekkel vannak, itt a kutyák szabadon mozoghatnak a kerítéseken, kapukon keresztül és általában a ház előtt elvezető utat is a „birodalmukhoz” tartozónak tekintik. Itt vérmérsékletedtől függően vagy egy nagyobb vargabetű megtételét javaslom, vagy pedig, ha kellő harciasságot érzel magadban, szedj fel néhány követ a földről, vágd hozzájuk és zavard meg őket! Ettől általában megrettennek!

A turisztikailag kevésbé felkapott helyeken, elsősorban Észak- és Kelet-Magyarországon (Cserhát, Cserehát, Borsodi-dombság, stb.) gyakran visz át az utunk cigánytelepeken. Az ottani ebek különösen acsarkodóak a túrázókkal szemben. Ennek oka egyszerű: más a szagunk, mint az ott élőké, amit a kutyák már megszoktak! Ez persze vice-versa is igaz, mert bár minket, túrázókat is megugatnak a falusi kutyák, viszont ha egy cigány téved arrafelé, még a kerítést is szétszednék az ebek!

Végső megoldásként említem az ultrahangos kutyariasztókat. Nálunk leginkább a Dazer típusút lehet beszerezni, hatásosságáról megoszlanak a vélemények. Bővebben itt olvashatsz róla:
http://www.dazer.hu

Nekem nincs ilyenem, és habár már régóta járom a hegyeket-völgyeket, sohasem kóstoltak még meg az ebek!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol találok még a kéktúrával kapcsolatban információkat?

Két oldalt szeretnék ezzel kapcsolatban a figyelmedbe ajánlani:

Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva: 2018. január 7. (készült: 2012. február 05.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika