ÁLTALÁNOS KÉKTÚRÁS KÉRDÉSEKMeg van-e szabva a teljesítéshez rendelkezésre álló idő?

Semmilyen időkorlát nincs! Én magam is találkoztam olyan teljesítővel, aki egy harmincéves, már megsárgult lapos igazolófüzetbe pecsételgetett! (A magyarázat további része a következő bekezdésben!)

Vissza a tartalomjegyzékre

Már más az OKT útvonala, mint ami az én pecsételő füzetemben van! Mi ilyenkor a teendő?

Sokáig nem érdemes húzni a kéktúra teljesítést, hiszen közben változhat az útvonal, pecsételőhelyek szűnhetnek meg, vagy újak lesznek felvéve a listába. Az igazolófüzetek egymás utáni kiadásaiban ezek a változások rendszeresen átvezetésre kerülnek.

Felfestett kék jelzés a Naszály oldalában
Felfestett kék jelzés a Naszály oldalában futó földúton. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Erről a kiírás a következőket mondja: „A korábbi Kéktúra igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrző pont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) - tehát a bejáráskor érvényben volt - útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott, illetve megszüntetett útvonalszakaszon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat, vagy egyéb okok miatt nem járható.”

Na jó, kérdezheted, de mi van akkor, ha tudod, hogy megváltozott az útvonal és már máshol (is) kell pecsételni a füzetben felsorolt és megjelölt helyeken kívül, és Te még nem jártad végig a szakaszt? Erről már beszéltem a pecsételésről szóló fejezetben, itt nem szeretném ismételni önmagam, inkább belinkelem az ottani szöveget.

Egyébként már én is beleszaladtam ebbe a második bejárásom folyamán, méghozzá úgy, hogy Felsőpetény és Romhány között a kéktúra 2007 óta egy útvonalváltozás miatt útba ejti Alsópetényt is, ahol stemplizni is kell. Mivel nekem régebbi kiadású volt a füzetem, ezért ez a változás még nem szerepelt benne. Ezért amikor bejártam a szakaszt az új útvonalán 2008-ban, az alsópetényi bélyegzőt a lap egy üres helyére ütöttem, jelezve hogy ott is jártam. Mivel minden bélyegzéshez dátumot is kell írni, így látható, hogy a változás után jártam arrafelé. Az pedig nyilvánvaló, hogy ha csak az útvonal változott meg és nincs pecsételőpontot érintő változás, akkor egyszerűen csak követni kell a felfestett új jelzéseket.

At MTSZ hivatalos kéktúra honlapján, a www.kektura.hu-n megtalálható a mindenkor érvényes Országos Kéktúra útvonalra vonatkozó link is (GPS nyomvonal letöltése). Ekkor GPX formátumban tudjuk letölteni az éppen aktuális útvonalat. Ezt aztán feltölthetjük a saját GPS-ünkre, mobilunkra (ha van benne műholdnavigáció), illetve a saját számítógépünkön is megnyithatjuk a népszerű Google Earth (Google Föld) alkalmazással!

Ezentúl én is igyekszem majd a pecsételésről szóló fejezet elején lévő kis felsorolást naprakészen tartani, és az esetleges változásokat minél gyorsabban a kéktúrázók tudomására hozni!

Vissza a tartalomjegyzékre

Folytatólagosan kell bejárni a kéktúrát, vagy lehet össze-vissza?
Kék jelzés a Ősagárdon
Kék jelzés a Ősagárdon egy villanyoszlopon. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Erre semmilyen előírás nincs, sőt a kiírás szerint is „bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva” teljesíthető az OKT. Haladhatsz kelet-nyugati vagy ellenkező irányba, ezeket keverni is lehet. Tehát egy adott szakaszon olyan irányt választhatsz, ami szimpatikus, vagy ahogy a közlekedést jobban meg tudod szervezni.

Ezzel kapcsolatban csupán egyetlen megjegyzésem lenne: Ha valaki nem rendelkezik megfelelő térképolvasási képességgel, akkor kénytelen az Országos Kéktúra túraatlasz szöveges szakaszleírására hagyatkozni. Ezek a korábbi verziókban nyugat-keleti bejárási irányt alapul véve készültek el. A bejárási irány azonban megfordult az először 2012-ben és 2013-ban kiadott verzióban, tehát ezekben a kötetekben Hollóházáról indulva és az Írott-kőre érkezve van leírva az útvonal. Térkép alapján tájékozódva teljesen mindegy, melyik bejárási irányt választjuk, de „szembemenni” a szöveges leírással - ha az alapján akarunk navigálni -, nagyon nehéz! Egyszer-kétszer megpróbáltam, csak úgy kíváncsiságból, bizony nem könnyű dolog! Tehát ha csak a leírások alapján tudsz, vagy akarsz tájékozódni, akkor Te is válaszd a szövegben szereplő bejárási irányt!

Vissza a tartalomjegyzékre

Mi az a Gyermekkéktúra?
A Gyermekkéktúra jelvénye
A Gyermekkéktúra jelvénye. Nagyon hasonlít az „igazi” kéktúra jelvényhez. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

A kéktúra mozgalom keretein belül az MTSZ meghirdette a Gyermekkéktúra (GyKT) mozgalmat. Ezt 6 és 14 év közötti gyerekek teljesíthetik, ha megtesznek minimum 300 km-t igazoltan (kéktúra igazolófüzetükben pecsételve) az Országos Kéktúra útvonalán. A GyKT teljesítése beleszámít az OKT teljesítésbe is, tehát a „nagy” kéktúra teljesítéséhez nem kell a kölöknek újra végigjárnia a GyKT-ban teljesített és már elszámolt szakaszokat. Gábor fiam is így szerezte meg a Gyermekkéktúra jelvényt és valamennyi tájegységi GyKT jelvényt is!

Az OKT kilenc (9) tájegységre van felbontva, ezeknek van külön GyKT jelvényük. Ezt a kéktúrázó gyerek akkor érdemli ki, ha minimum 50 km-t teljesít igazoltan az adott szakaszból. Egy tájegységre csak egy jelvény adható ki, hiába teljesít az illető kölök még ötven kilométert! Bővebben erről a kéktúra kiírásában olvashattok, illetve a jelvényeket megtekinthetitek a A kéktúra jelvényei fejezetben!

Vissza a tartalomjegyzékre

Kerékpárral is lehet a kéktúrát teljesíteni?

A kéktúra régi kiírása a következőket mondja: „A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is).” A kiemelés NEM tőlem származik - így vagyon leírva! Az új kiírás, ami a 2017-es kiadású igazolófüzetben jelent meg először, már a sível való teljesítést sem említi, tehát most már az új igazolófüzettel rendelkezők csak gyalogszerrel járhatják végig az útvonalat! Érdekes ez a kettősség a kiírásban: a régi füzettel rendelkezőknek a régi kiírás szabályai szerint, az új füzettel rendelkezőknek pedig már az új szabályokat követve kell végigjárni az Országos Kéktúrát! Erről bővebben a pecsételésről szóló fejezetben írok.

Tehát a kiírások szerint NEM lehet teljesíteni kerékpárral, lovon, cross-motorral, quadon, csakis egyes-egyedül gyalogosan! Ettől függetlenül végigjárhatod a fent nevezett „közlekedési eszközökkel” is az OKT útvonalát, csupán arra kérnélek, ne válassz olyant, amivel a gyalogutakat és környezetüket károsíthatod, illetve az úton haladókat zavarhatod! Persze ebben az esetben nem vagy jogosult a jelvény igénylésére sem.

És még néhány észrevétel ezzel kapcsolatban:

  • Tőlünk soha a kutya nem kérdezte meg, hogyan teljesítettük a túrát.
  • Vannak olyan szakaszok, amiket szinte lehetetlen a fentebb említett eszközökkel teljesíteni! Ilyen hely pl. a Nagy-Gete nyugati, meredek és köves oldala, a Badacsony oldalában a Bujdosók Lépcsője, vagy a Szandavár sziklás északi oldala, és a listát még sokáig folytathatnám! Tehát itt alternatív útvonalat kellene választani, ilyenkor viszont felmerülhet az a kérdés, hogy mit is teljesít az illető? Mert hogy NEM az Országos Kéktúrát, az biztos!
  • Kerékpárosoknak az Országos Kerékpáros Körtúrát javasolnám, bővebben erről itt olvashattok: Országos Kerékpáros Körtúra (blog)
Vissza a tartalomjegyzékre

Pontosan, a jelzéseket követve kell végigjárni az útvonalat?

Jó kérdés! De miről is van itt pontosan szó?

  • Például elképzelhető az, hogy egy látnivaló miatt letérsz a kék jelzésről, és aztán nem ugyanoda térsz vissza, hanem egy másik útvonalon a kéktúra egy másik pontjára, és eközben kihagysz valamennyit az előírt útvonalból.
  • Egy másik esetben túratársaktól hallottuk, hogy ők kihagyták a Bodajk és Csókakő közötti aszfaltos négy kilométert, mert ott úgysincs semmi látnivaló! Persze nem buszra szálltak a két település között, hanem a bakonyi túrát Bodajkon fejezték be, aztán a következő, vértesi túrájukra a szomszéd faluból, Csókakőről indultak.
  • Szintén előfordulhat, hogy eltévedsz, viszont az útvonal egy távolabbi pontjára térsz vissza és így hagysz ki egy hosszabb-rövidebb szakaszt.

A válaszhoz nézzük meg újra a kéktúra hivatalos kiírását! Eszerint: „A túra útvonala: az e füzetben (az igazoló füzetben) részletesen vázolt és jelölt pontokon áthaladó, a Vas megyei Írottkőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett Országos Kék turistaút.” Egyértelműen meg van tehát fogalmazva, hogy a kék sáv jelzésekkel megjelölt útvonalat kell végigjárni, úgy hogy minden ellenőrző ponton áthaladunk és ezt a tényt valahogy igazoljuk!

Az én véleményem az, hogy csupán a szándékos rövidítés, túraszakasz kihagyás az, ami megkérdőjelezi a teljesítést. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy az illető mit teljesített vajon? Mert hogy NEM az Országos Kéktúrát, az biztos! Mivel azonban csak a pecsételő pontok igazolásait lehet ellenőrizni, mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elsősorban elszámolnia a teljesítés pontosságának tekintetében.

Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva és aktualizálva: 2018. október 20. (készült: 2012. február 05.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika