KÖZLEKEDÉS, SZÁLLÁSHogyan érdemes megközelíteni a kéktúra szakaszokat?

Itt több módszer közül lehet választani:

  • Saját autóval. Ilyenkor több lehetőség közül választhatsz.
    • Elmentek a túra kezdőpontjára a saját gépjárművel, megteszitek a túraszakaszt, aztán valahogy visszajuttok tömegközlekedéssel a kocsihoz. Több kéktúrázó választja ezt a módszert, szerintem a legfőbb hibája egyrészt az, hogy egy többnapos túra végén sokszor viszonylag nehéz visszajutni az kocsihoz, másrészt én a családi autónkat nem szívesen hagynám magára napokra egy tök ismeretlen településen!
    • Egy másik módszer a két autós túrázás. Ilyenkor két autóval elmegy a csapat a túra kezdőpontjára, ott kiszállnak a kocsikból a túrázók, csak a két sofőr megy át a túra végpontjára. Ott leteszik az egyik autót, majd a másikkal visszamennek a kezdőpontra a többiekhez és otthagyják a másik autót. Eltúrázik a csapat a végpontig, ott ketten beülnek az ott álló autóba és visszamennek a kezdőpontra a másikhoz. Ott egyvalaki beszáll az otthagyott autóba és mindkét kocsival visszamennek a többiekért. Kicsit bonyolult így leírva, a valóságban sokkal egyszerűbb az egész.
    • Ennek a módszernek egy továbbfejlesztett változata, hogy az autóval megállnak a túra egyik végpontján és a csapat egy része kiszáll a kocsiból és elindul az útvonalon. A csapat másik része elmegy a túra másik végpontjára és otthagyva az autót elindul szemben a másik csoporttal. Félúton találkozva átadja a második csapat az elsőnek a slusszkulcsot, majd mindkét csapat továbbtúrázik az útvonalán. A első csapat a kocsit elérve beül és elmegy a csoport másik részéért a túra másik végpontjára.
    • Többnapos túra esetén bázistábort választhattok, aztán onnan indulhattok a napi túrák kezdőpontjához, illetve a végpontokról vissza a „bázisra”. Sok kéktúrázó választja ezt a módszert, ilyenkor meg lehet kérni a szállásadót is, hogy reggel vigye ki a csapatot a túra kezdőpontjára, délután pedig menjen értük egy másik helyre. Némi felárért (benzinpénzért) el szokták vállalni.
  • Tisztán tömegközlekedéssel. Én főként így túrázom. Ebből a szempontból Budapest jó kiindulópont, a kéktúra egyes pontjai (általában a hivatalos kéktúra felosztás szerinti szakaszhatárok) jó tömegközlekedéssel rendelkeznek a fővárosból indulva. Aztán a kiinduló és végpont között többnapos túrák esetén szállást kell valahogy keresni - de erről majd később!

Találtam egy nagyon jó térképet a neten, amelyik az ország vasútvonalait mutatja, erre a tervezője még a Kék Kör útvonalát is rárajzolta! Biztosan kéktúra rajongó volt, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezen a térképen kivastagítottam az Országos Kéktúra útvonalát, és így jól látható rajta, mely pontjait lehet vasúttal megközelíteni.

A MÁV vonalai és az Országos Kéktúra
A MÁV VONALAI ÉS AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA
A térképre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható

A térképről az olvasható ki, hogy az Országos Kéktúra 27 szakaszának kezdete és vége néhány kivételtől eltekintve vasúttal nagyon jól megközelíthető. Mivel a kéktúra mozgalmat vasutas turisták írták ki, nem véletlenül választották ezeket a pontokat szakaszhatárnak. Ráadásul az 1950-es években, amikor a mozgalom beindult, még nem volt olyan jól kiépítve a távolsági és helyközi autóbuszközlekedés, mint napjainkban. Sőt, manapság már az jellemző, hogy ahol a gazdaságtalanságra hivatkozva bezárják, vagy szebben kifejezve: ideiglenes szüneteltetik a vasúti forgalmat, ott a tömegközlekedést már teljesen átveszik az autóbuszok.

Én a vasutat preferálom a közlekedésre, itt kényelmesebben utazhatok nagyobb távolságokat is, ráadásul a csomagjaim is velem együtt lehetnek, nem kell indulás előtt bepakolni őket a csomagtartóba. Viszont autóbusszal minden, a kéktúra útvonalára eső település megközelíthető. A két módszer kombinálható is, vagyis vasúttal megtenni az út nagyobbik részét és a túra kezdőpontját (ha az éppen nem esik a vasútállomás közelébe) helyközi busszal megközelíteni.

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol tudok rácsatlakozni a kéktúra útvonalára, illetve hol lehet kiszállni a teljesítésből?

2014 karácsonyán írtam egy rövid közvélemény-kutatási kérdőívet és kitettem a honlapra, hogy az olvasók írják le, mi a véleményük a honlapról, illetve milyen ötleteket javasolnának továbbfejleszteni azt. A kérdőív kiértékelése ezen a linken elérhető: PDF formátumú kiértékelés. A legtöbben azt kérték, hogy ezt a fejezetet fejlesszem tovább, és írjam meg, hol érdemes rácsatlakozni, illetve letérni az Országos Kéktúra útvonaláról. Igyekeztem ennek a kérésnek minél gyorsabban eleget tenni, így 2015 februárjára már el is készült a táblázat.

A táblázat meglehetősen széles, így nem tudtam beleintegrálni ebbe az oldalba, külön ablakban nyílik meg, ha erre a linkre kattintasz:
Kiszállási és rácsatlakozási pontok az Országos Kéktúra útvonalán . Ha a monitorod (display) vízszintes felbontása legalább 1280 képpont, akkor már teljes szélességében látod azt, nem kell vízszintes görgetősáv a használatához.

Arra gondoltam, hogy sokkal könnyebben kezelhetőbb a táblázat, ha az eredeti Microsoft Office Excel formátumában is közreadom. Így erre is adok egy linket:
Kiszállási és rácsatlakozási pontok az Országos Kéktúra útvonalán (Excel táblázat). A táblázat elkészítése óta pár helyen már megváltozott az Országos Kéktúra útvonala, új kiszállási pontok jöhettek létre, régebbi pontokat pedig már elkerülhet a kéktúra. A menetrendek is változhattak, új járatok indulhattak, régebben létezőeket pedig törölhettek a menetrendből. Indulás előtt feltétlenül ellenőrizni kell az egy adott pontról induló járatokat!

A táblázat 231 kiszállási pontot tartamaz, 251 fajta lehetőséggel, ugyanis bizonyos helyeken több közlekedési eszköz is rendelkezésünkre áll. Természetesen szerepel a táblázatban minden, az OKT útvonalán lévő tömegközlekedési megállóhely, ezeken kívül azok a megállók, állomások, amiket a kéktúra útvonaláról könnyen megközelíthetünk. Általában azokat a messzebbi helyeket vettem csak fel, amik azért közelebb vannak, mint a kéktúra útvonalára eső legközelebbi kiszállási pont, és megfelelő, könnyen követhető út vezet hozzájuk.

Próbáltam beleírni a táblázatba az adott helyről induló járatok végállomásait is, ezért ellenőriztem a megállókból induló buszok menetrendjét. Ettől függetlenül kimaradhattak útirányok, mert nem ellenőriztem minden egyes járatot. Próbáltam feltüntetni az adott helyről elérhető kéktúra pecsételőhelyeket is, de itt lehetnek hiányosságok. A táblázatot ezért inkább gondolatébresztőnek szánom, és soha ne felejtsétek el ellenőrizni túrátok előtt az adott megállóból induló járatok pontos menetrendjét és útirányát!

Természetesen a táblázattal kapcsolatban szívesen veszem a segítségeteket, ha a felsorolt pontokon kívül is ismertek könnyen elérhető tömegközlekedési lehetőségeket, akkor írjátok meg, és felveszem azokat is a táblázatba! Segítségeteket előre is köszönöm!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hol találok menetrendeket?

Van egy nagyon jó kiindulópont: a http://www.menetrendek.hu oldal. Innen már egy kattintással elérhető a MÁV, a Volán társaságok, a BKV (Budapesti Közlekedési Vállalat), a MALÉV és a MAHART menetrendi honlapja is. A MÁV és a Volán honlapja nagyon könnyen kezelhető, az időpontot, valamint az induló- és célállomást beírva már egyből listával szolgálnak az adott napon induló járatokról, még az átszállásokat is megjelölve. Én nagyon sok éve használom ezeket az oldalakat, de még soha nem tapasztaltam hibát rajtuk! 2016 áprilisától már együtt is használható a MÁV és Volán járatkereső, még nem próbáltam, remélem megfelelően működik.

Egy túratársam hívta fel a figyelmet Volán menetrend keresőjének két hibájára, mindkettő az átszállással történő utazás megtervezésére érvényes. Az egyik az, hogy figyeljük az átszállási időt az egyes járatok közötti váltásnál, mert ez akár nulla perc is lehet! A kereső ezt is átszállási lehetőségnek tünteti fel, tehát elképzelhető, hogy a menetrend szerint az egyik járat abban a percben érkezik, amikor a másik továbbindul. Ritka probléma, de ha egy átszállást elszalasztunk emiatt, akkor mérgelődhetünk egy sort!

A másik probléma sokkal általánosabb! Egymástól nagyon távol fekvő két falu között természetesen csak többszöri átszállással szervezhető meg az utazás. Az ilyenekre jellemző utazás valahogy így néz ki: Falu - regionális központ - esetleg Budapest - másik regionális központ - másik falu. Az ilyen hosszú utak megtervezéséhez már alkalmatlan a Volán programja, nem tudja lekezelni a többszöri átszállásnál jelentkező összes variációt. Az ilyen, több mint két átszállást tartalmazó, hosszú utazást már érdemes részekre bontani és mondjuk megtervezni az utazást Budapestre, aztán onnan tovább.

Ugyanez a túratársam jelezte azt is, hogy bár a MÁV keresője jóval használhatóbb (maga a vasúti rendszer is jóval egyszerűbb, mint a közúti tömegközlekedésé), de vigyázni kell arra, hogy a vonatok várható késését automatikusan hozzáadja a várható indulási idejükhöz! Még akkor is, ha a vonat éppen nem késik! Erre feltétlenül oda kell figyelnünk!

Próbáljuk meg kombinálni a két menetrendi keresőt! Tapasztalatom az, hogy az ország két fele között gyorsabb kapcsolatot teremt a vasút, viszont elképzelhető, hogy a célhoz már csak helyközi buszokal jutunk el, amik tényleg felkeresik hazánk összes lakott települét. Bátran kombináljunk hát, de azt ne feledjük el, hogy több városban is messze esik egymástól a busz- és vasútállomás! A teljesség igénye nélkül csak Székesfehérvárt, Szombathelyet és Egert említem meg, ezekben a városokban jó 20-30 percet kell talpalnunk a kettő között. Utazás előtt feltétlenül nézzünk utána ennek a lehetséges busz/vasút átszállási helyeken! Természetesen ezekben a városokban létezik helyi buszközlekedés, de sok esetben egyszerűbb gyalogolni, mint az esetleg ismeretlen menetrendű helyi járatokra bízni magunkat!

Vissza a tartalomjegyzékre

Hogyan találhatok magamnak szállást egy többnapos túra esetén?

Már elöljáróban le kell szögeznem: itt nem szabad nagyigényűeknek lennünk, be kell érnünk azzal, ami van - vagy amit találunk! A legegyszerűbb módszer a sátorozás, más néven vadkempingezés. Kempinget, sátortábort azonban hiába is keresnénk a kéktúra útvonala mentén, ilyent csak a frekventált helyeken (Balaton, Dunakanyar, Budapest) találunk, barátságos tisztások azonban mindenhol akadnak útközben!

Ha ezt a módszert választjuk, bizonyos szabályokat feltétlenül be kell tartanunk: ilyen a nyárra jellemző általános tűzgyújtási tilalom, és hogy mindig tegyünk rendet magunk után! Szemetet soha ne hagyjunk a természetben, vigyük el a legközelebbi településig, ahol találunk gyűjtőedényt! Feltser János „Hadidoki” így járta be a kéktúrát, élményeiről a honlapján olvashattok: http://hadidoki.ini.hu. A sátrazásról bővebben is szólok egy másik fejezetben, A sátrozásról szólóban.

Kissé magasabb igényeket elégítenek ki a falusi házaknál, panziókban vagy turistaházakban kapható szobák. A legegyszerűbb ezeknek az interneten utánanézni. Elég, ha beírjuk a Google keresőjébe a szállás + településnév kombinációt, már jönnek is a találatok! Ezen kívül bízvást ajánlhatom a kétkötetes Országos Kéktúra Turistaatlaszt és útikönyvet! A szöveges résznél szinte minden településnél találhattok tippeket az olcsóbb szállások kategóriájában névvel, címmel, telefonszámmal! Mi is többször választottuk ezt, ilyenkor néhány nappal az indulás előtt célszerű mindent megszervezni. Néhány telefon csupán az egész!

Természetesen vannak szálláskereső oldalak is az interneten, ezek a legtöbb Országos Kéktúra által érintett településre adnak találatokat, ha pedig nem, akkor a környékbeli, legközelebb fekvő településeket ajánlják. A leggyakrabban használt oldalak:

Nemrég ajánlottak a figyelmembe egy új szálláskereső oldalt, ez elsősorban a minősági szálláshelyekre, tehát szállodákra, hotelekre, panziókra és vendégházakra ad találatokat, viszont azonnal összehasonlíthatóak az árak! Tehát ezt az oldalt az igényesebb túrázóknak ajánlom, de persze mindenki kipróbálhatja azt:

Végül a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem néhány, az Országos Kéktúra útvonalán található turistaház és egyéb szálláslehetőség címét és telefonos elérhetőségét, ha arrafelé túráztok, érdemes felhívni őket is szállásügyben! Ide várom a Ti tippjeiteket is, elsősorban olyanokat, amiket már kipróbáltatok és elégedettek voltatok a szállás minőségével, tehát másoknak is szívesen ajánlanátok!

Érdemes ezt a táblázatot együtt használni a Hogyan szakaszoljuk az Országos Kéktúrát menüponttal!

Név és honlap Tájegység - Település (hely) Cím Telefonszám
Tömörd, önkormányzati vendégház Alpokalja - Tömörd 9738 Tömörd, Fő utca 20. +36 94 565 034
Csénye Vendégház Alpokalja - Csénye 9611 Csénye, Deák utca 50. +36 30 328 2598
+36 20 945 5539
Mackólak vendégház Alpokalja - Gérce 89672, Gérce, Kossuth utca 91. +36 95 476 085
Hidegkúti erdészház és konferenciaközpont Alpokalja- Farkaserdő 9673 Káld-Hidegkút. hrsz. 0511 +36 94 514 000
Szajki-tavak kemping Alpokalja - Szajki-tavak 9676 Hosszúpereszteg-Szajk +36 30 986 6372
St. Vendel camping Balaton-felvidék - Zalaszántó 8353 Zalaszántó, Fő utca 192/3 +36 83 370 147
Laky Demeter turistaház Balaton-felvidék - Rezi 8373 Rezi, Petőfi Sándor utca 44. +36 30 648 8764
Káli turistaház és camping Balaton-felvidék - Mindszentkálla 8282 Mindszentkálla +36 20 311 6162
+36 70 381 0838 
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola Balaton-felvidék - Csicsói erdészháznál +36 30 685 3148
Nagyvázsonyi matracszállás Balaton-felvidék - Nagyvázsony Nagyvázsony, Kinizsi utca 78. +36 30 325 8519
Kinizsi turistaház Balaton-felvidék - Nagyvázsony Nagyvázsony, Temető utca 1. +36 30 479 5013
Iglauer Park Bakony - városlőd Városlőd, Fenyves utca 10-11. +36 88 240 021
Gerence panzió és turistaház Bakony - Bakonybél 8427 Bakonybél, Fürdő utca 59. +36 30 351 7642
Vadszőlő szálló és étterem Bakony - Bakonybél 8427 Bakonybél, Fürdő utca 45. +36 88 461 105
+36 30 575 1564
Szikla Élménypark Bakony - Csőszpuszta 8109 Tés, Csőszpuszta 22. Siska Andrea,
+36 20 276 9229
Gyöngyvirág TeTeTe turistaház Bakony - Kisgyón Kisgyón, 710. hrsz. +36 22 413 209
+36 20 913 6224
Gránás turistaház Vértes - Gánt 8082 Gánt, Béke tér 17. +36 22 354 390
+36 20 9192813 
Mindszentpusztai turistaház Vértes - Mindszentpuszta Mindszentpuszta +36 20 399 7873
+36 20 473 1685
Kőhányáspusztai turistaház Vértes - Kőhányáspuszta Kőhányáspuszta +36 20 399 7873
+36 20 473 1685
Gesztesvár turistaház
Felújítás miatt átmenetileg zárva! Érdeklődj, mielőtt túrára indulsz!
Vértes - Gesztesvár Gesztesvár +36 34 493 881
+36 34 593 019
Csákányospusztai turistaház Vértes - Csákányospuszta Csákányospuszta +36 34 311-151
+36 70 396 5326
Somlyóvár kulcsosház
A ház állapota miatt a vendégfogadás bizonytalan ideig szünetel! Feltétlenül érdeklődjél túra előtt!
(2015. 09. 06.)
Gerecse - Somlyó Somlyó +36 30 939-6452
Koldusszállási vadászház Gerecse - Koldusszállás Tatabánya, Koldusszállás +36 30 400 9104
Sólyomfészek Ifjúsági Tábor Gerecse - Pusztamarót 2525 Bajna, Pusztamarót +36 30 632 1296
+36 1 356-3006
Don Bosco ház (Szalézi Rendház) Gerecse - Pusztamarót 2525 Bajna, Pusztamarót +36 33 506-340
+36 33 355 800
Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek turistaház) 1,7 km letérés 243 m szinttel a K+ jelzésen Pilis - Fekete-hegy +36 20 591 6806
Som-hegyi turistaház Pilis - Pilisszentkereszt Pilisszentkereszt +36 20 984 6196
Báró Eötvös Lóránd turistaház Visegrádi-hegység - Dobogókő 2098 Dobogókő, Théri Ödön út 26. +36 26 347 534
Nagymaros, Sólyom kemping és yahtkikötő Börzsöny - Nagymaros 2626 Nagymaros, Sólyomszigeti út 67. +36 30 368-8688
+36 27 355-575
Törökmező turistaház Börzsöny - Török-mező 2626 Nagymaros Törökmező 013/2 hrsz. +36 27 350 063
+36 30 484-4684
Kisinóci turistaház Börzsöny - Kóspallag 2625 Kóspallag, Kisinóci utca 17/2 hrsz. +36 27 385 774
+36 30 596 1302
Nagy Hideg-hegyi turistaház Börzsöny - Nagy Hideg-hegy +36 27 999 048
Keresztény Otthon Cserhát - Cserhátsurány 2676 Cserhátsurány, Rákóczi út 53. +36 35 357 575
Ágasvár turistaház Mátra - Ágasvár 3235 Mátraszentimre, Ágasvár +36 30 634 3435
+36 20 540 8572
Vörösmarty turistaház Mátra - Mátraháza 3233 Mátraháza +36 37 374 042
Sirok Motel Mátra - Sirok 3332 Sirok, Lenin u. 22. +36 36 361 330
Szarvaskői turistaház Bükk - Szarvaskő 3323 Szarvaskő, Rózsa utca 8. +36 36 352 163 
+36 30 928 8257
Bánkúti Síház Bükk - bánkút 3349 Nagyvisnyó, Bánkút külterület +36 46 712 816
+36 30 968 0727 
Fehér Sas panzió Bükk - bánkút 3349 Nagyvisnyó, Bánkút külterület +36 46 390 371
+36 30 844 8740
Nomád Baradla kemping és turistaszálló Aggteleki-karszt - Aggtelek 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. +36 48 503 005
+36 30 861 9427
Erdészeti turistaház Aggteleki-karszt - Szelcepuszta +36 48 464 004
Hosszúföldi turistaház Zemplén - Mogyoróska 3893 Mogyoróska, Fő út 8. +36 46 387 558
Istvánkúti kulcsosház Zemplén - István-kút +36 20 914 2490
Kőbérc panzió, ifjúsági szállás és kemping Zemplén - Bózsva Bózsva, Esze Tamás u. 50. +36 47 370 141
Vissza a tartalomjegyzékre

-hörpölin-


Utoljára módosítva és aktualizálva: 2018. október 28. (készült: 2015. február 27.)

A szerzői jogokkal kacsolatban a Creative Commons (CC) irányelvei érvényesek. A részletes magyarázathoz kattints ezen szövegtől jobbra lévő ikonra! A Creative Commons irányelvei Ugrás a Statcounter honlapjára
Honlapstatisztika